جمعی از رهبران اتحادیه عرب برای اولین بار پس از همهگیری کرونا و همچنین پس از نزدیکی برخی از اعضای این اتحادیه به اسرائیل نشست حضوری برگزار میکنند.
همچنین این نشست در حالی روز سهشنبه دهم آبان در الجزایر آغاز میشود، که اختلافات کشورهای عربی بر سر درگیریهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، به ویژه در سوریه و لیبی همچنان ادامه دارد.
نشست سران اتحادیه عرب که از ۲۲ کشور عربی تشکیل شده، آخرین بار در مارس ۲۰۱۹ در تونس، پیش از همهگیری کرونا برگزار شده بود.
از آن زمان، چند عضو این اتحادیه که از لحاظ تاریخی حمایت از فلسطینیان و محکومیت اسرائیل را در راس برنامه خود قرار داده، روابط خود را با کشور اسرائیل عادیسازی کردهاند.
امارات متحده عربی دو سال پیش، بر اساس مجموعهای از توافقنامههای موسوم به «ابراهیم» که با میانجیگری واشینگتن تدوین شد، روابط خود با اسرائیل را برقرار کرد. بحرین، مراکش و سودان نیز از این روند پیروی کردند.
این تحول مهم در کشورهای عربی در حالی است که الجزایر، میزبان این دور از نشست سران کشورهای اتحادیه عرب، خود را حامی سرسخت فلسطینیان میداند و از یک توافق آشتی میان جناحهای رقیب فلسطینی در اواسط ماه اکتبر حمایت کرد؛ گرچه احتمال اجرا شدن این توافق بسیار اندک به نظر میرسد.
همچنین همکاریهای امنیتی میان مراکش در همسایگی الجزایر، با اسرائیل، تنشهای بین رباط و الجزیره را تشدید کرده است.
الجزایر و مراکش به دلیل اختلافات عمیقشان در زمینه صحرای غربی روابط دیپلماتیک خود را سال گذشته قطع کردند.
پیشتر اعلام شده بود که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به دلیل «مشکل جسمی» در نشست الجزایر شرکت نمیکند. رهبران مراکش، امارات و بحرین نیز غایبان بزرگ این نشست هستند.
با این حال، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد به عنوان میهمان افتخاری در این نشست حضور دارد.
همچنین ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه در پیامی به این نشست بر توسعه همکاریهای مسکو با اتحادیه عرب تاکید کرده است.