«بزرگترین» تظاهرات مخالفان بوتفلیقه در الجزایر

گفته میشود تظاهرات روز جمعه در الجزیره بزرگترین تظاهرات علیه حکومت بوتفلیقه بوده است.

صدها هزار نفر روز جمعه ۲۴ اسفند در مرکز شهر الجزیره پایتخت الجزایر تظاهرات کردند. این بزرگترین تظاهرات علیه حکومت ۲۰ ساله عبدالعزیز بوتفلیقه از یک ماه پیش و آغاز ناآرامی‌ها در این کشور است.

به گزارش خبرگزاری رویترز تظاهرکنندگان پس از نمازجمعه در خیابانها و میدانهای اصلی شهر تجمع و راهپیمایی کرده و بسیاری از آنها پرچم سه رنگ الجزایر را حمل می کردند. در شهرهای دیگر این کشور از جمله بجایه، وهران، باتنه و تیزی وزو نیز تظاهرات مشابهی برگزار شد.

بیشتر در این باره: پس از عقب نشینی بوتفلیقه معترضان در الجزایر خواستار تغییرات سریع شدند

روز دوشنبه و پس از چند هفته تظاهرات آقای بوتفلیقه از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری انصراف داد ولی از مقام خود کناره گیری نکرد و گفت تا زمانیکه یک قانون اساسی جدید تدوین شود در قدرت باقی خواهد ماند.

معترضان به سرعت پیشنهاد او را رد کرده و از رییس جمهور ۸۲ ساله و بیمار خواستند که به سرعت قدرت را به نسل جوان سیاستمداران تحویل دهد که می توانند با بیکاری گسترده و فساد مالی و سیاسی مبارزه کنند.

در چند روز اخیر و پس از بازگشت آقای بوتفلیقه از مداوا در شهر ژنو تعدادی از متحدان او به صف مخالفان پیوسته اند.

یک مقام ارشد جبهه آزادی بخش ملی الجزایر، حزب حاکم در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی النهار که پنجشنبه شب پخش شد گفت «بوتفلیقه اکنون به تاریخ پیوسته است.»

اظهار نظر این مقام ارشد شکست دیگری برای عبدالعزیر بوتفلیقه محسوب می‌شود که تاکنون سعی کرده با وعده تغییراتی در سیاست کشور معترضان را آرام کند.

حسینه خلدوم، سخنگوی سابق حزب حاکم یکی از ارشد ترین مقامات جبهه آزادیبخش ملی الجزایر است که علنا با آقای بوتفلیقه مخالفت کرده و می‌گوید این حزب باید به آینده بنگرد و از خواست های معترضان حمایت کند.

آقای بوتفلیقه از سال ۲۰۱۳ که سکته کرد به ندرت در مجامع علنی ظاهر شده و معترضان می گویند او دیگر قادر به انجام وظایف خود و رهبری کشور نیست.

نورالدین بدوئی، نخست وزیر جدید الجزایر روز پنجشنبه گفت یک دولت جدید متشکل از تکنوکرات ها و سایرین برای حرکت به سوی انتقال وضعیت سیاسی کشور تشکیل خواهد داد و از معترضان خواست به این گفتگوها بپیوندند.

یک وزیر سابق دولت الجزایر که حاضر نشد نامش در گزارش فاش شود به خبرگزی رویترز گفت که با توجه به فشار معترضان رییس جمهور نمی تواند این وضعیت را ادامه دهد. او افزود:«بازی تمام شده، بوتفلیقه هیچ گزینه ای غیر از کناره گیری ندارد.»

الجزایر صادر کننده مهم نفت و گاز است ولی تاکنون این صادرات از ناآرامی های یک ماهه اخیر لطمه ندیده است.

بسیاری از مردم الجزایر می گویند رییس جمهور و سایر سیاستمداران کهنه کار دوران جنگ استقلال با فرانسه طی چند دهه اخیر به خواست های مردم توجهی نکرده اند.

نیروهای مسلح الجزایر که معمولا در پشت صحنه نقش مهمی در سیاست این کشور ایفا می کند تاکنون در ناآرامی ها دخالتی نکرده و از آقای بوتفلیقه فاصله گرفته است. پیش بینی می شود که ارتش و نهادهای امنیتی کشور در تمامی سناریوهای محتمل برای آینده الجزایر قدرت خود را حفظ کند.

الجزایر تحت تاثیر جنبش های سیاسی سال ۲۰۱۱ موسوم به «بهار عربی» قرار نگرفت. بوتفلیقه و متحدانش که در کنترل و منحرف کردن جنبش های اعتراضی مهارت فراوانی دارند با تخصیص بخشی از درآمد نفت به نیازهای عمومی از جمله اعطای وام با بهره نازل و مسکن توانستند کشور را آرام نگاه دارند.

بوتفلیقه و سیاستمداران همراه او در سرکوب شورش گروههای اسلام گرا در دهه ۹۰ میلادی که طی آن دهها هزار نفر کشته شدند نقش موثری داشتند. بسیاری از مردم الجزایر به خصوص نسل های قبل سرکوب حکومتی را بعنوان بهایی برای صلح و ثبات در کشور پذیرفته بودند.

با استفاده از گزارش رویترز؛ ش.ر