تظاهرات هزاران دانشجوی الجزایری در پایتخت و شهرهای دیگر این کشور روز سه شنبه و برای پنجمین روز پیاپی در مخالفت با تصمیم عبدالعزیز بوتفلیقه برای نامزدی مقام ریاست جمهوری ادامه یافت. آقای بوتفلیقه که ۲۰ سال بر الجزایر حکومت کرده قصد دارد برای پنجمین دوره متوالی رییس جمهور شود.
به گزارش رویترز، با وجود این مخالفت های علنی که در الجزایر کم سابقه است مدیر کارزار انتخاباتی آقای بوتفلیقه گفت رییس جمهور روز سوم مارس، روز قبل از رای گیری، مدارک رسمی مربوط به نامزدی خود را تحویل خواهد داد. او افزود:«نامزدی در انتخابات حق اوست.»
بیشتر در این باره: استقبال کم شهروندان الجزایری از انتخابات پارلمانیاین پنجمین روز از تظاهرات دانشجویان ولی اولین روزی است که مدیران رسانههای دولتی به خبرنگاران آن اجازه دادند تظاهرات را پوشش دهند.
خواست اصلی دانشجویان صرفنظر کردن عبدالعزیزی بوتفلیقه از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آینده الجزایر است.
آقای بوتفلیقه ۸۱ ساله، در سال ۲۰۱۳ سکته قلبی کرد و از آن زمان به ندرت در مجامع علنی حاضر شده و سالهاست سخنرانی نکرده است.
تظاهرکنندگان که شعار می دادند «صلح آمیز، صلح آمیز» در عین حال خواستار اقدام دولت برای ایجاد فرصت های شغلی شدند. بیش از یک چهارم از الجزایری های زیر سن ۳۰ سال در حال حاضر بیکارند.
دهها نفر در مرکز شهر الجزیره راهپیمایی کرده و صدها دانشجوی دیگر نیز در محوطه دانشگاه تجمع کردند. پلیس مانع پیوستن آنها به تظاهرکنندگان در خیابانها شد.
ساکنان شهرهای دیگر الجزایر از جمله بجایه، تیزی وزو، البلیده (بلیده) و بویره نیز به خبرگزاری رویترز گفتند که صدها نفر نیز در آنجا تظاهرات کرده اند.
خبرگزاری دولتی الجزایر نیز در گزارش خود گفت تظاهرکنندگان خواهان «تغییر و اصلاحات» هستند.
آقای بوتفلیقه تاکنون در مورد این اعتراضات موضع گیری نکرده است. مقامات دولتی چند روز پیش بدون دادن جزییات بیشتر گفتند او برای معالجه به ژنو خواهد رفت ولی تاکنون خروج او از کشور رسما تایید نشده است.
خبرگزاری رویترز می افزاید، سالهاست اکثر مردم الجزایر در هراس از نهادهای امنیتی از دخالت علنی در مسایل سیاسی پرهیز کرده و یا بطور کلی سیاست را کنار گذاشته اند. از زمان استقلال الجزایر از فرانسه در سال ۱۹۶۲ همان نسل از سیاستمداران کهنه کار بر کشور حکومت کرده اند.
عبدالعزیز بوتفلیقه از سال ۱۹۹۹ رییس جمهور الجزایر بوده و پایان دادن به يک دهه شورش مسلحانه گروههای اسلام گرا را دستاورد خود می داند. مردم این کشور چندین دهه نظام سیاسی حاکم را بعنوان پرداخت هزينه برای صلح و ثبات تحمل کرده اند. ولی به نظر می رسد که موج جدید تظاهرات تابوی قدیمی مربوط به بحث های سیاسی در مجامع عمومی راشکسته است.
به گفته مخالفان آقای بوتفلیقه او برای رهبری کشور از سلامت لازم برخوردار نیست و در حقیقت مشاورانش به نام او حکومت می کنند. اما دولت مدعی است که آقای بوتفلیقه با وجودیکه سالهاست در مجامع علنی ظاهرنشده کماکان شخصا قدرت را در دست دارد.
اپوزیسیون ضعیف الجزایر که به شدت دچار اختلاف است بعید است بتواند در انتخابات آقای بوتفلیقه را به چالش بکشد. از زمانیکه جبهه آزادی بخش میهنی، حزبی که از زمان استقلال در الجزایر حاکم بوده آقای بوتفلیقه را باری دیگر به عنوان نامزد خود انتخاب کرد چندین حزب سیاسی، اتحادیه های کارگری و نهادهای اقتصادی و بازرگانی از نامزدی او حمایت کرده اند.