علی‌اصغر حقدار، نویسنده ساکن استانبول، به یک کمپ پناهندگی منتقل شد

سخنرانی علی‌اصغر حقدار در کنفرانسی درباره ایران شناسی در آنکارا، سال ۲۰۲۱ میلادی

علی‌اصغر حقدار، نویسنده و پژوهشگر تاریخ مشروطیت، از ۲۴ خرداد در استانبول ترکیه بازداشت و به یک کمپ پناهندگی منتقل شده است.

آقای حقدار روز سه‌شنبه ۲۹ خرداد از کمپ «آرناووت کوی» در نزدیکی استانبول با خبرنگار رادیو فردا تماس گرفت و بازداشت خود را تائید کرد.

پیشتر، وکیل این پژوهشگر خبر بازداشت موکل خود را که توسط برخی دوستانش منتشر شده بود، تأیید کرده بود.

آن‌طور که آقای حقدار در گفت‌و‌گو با رادیو فردا روایت کرده، پلیس ترکیه عصر ۲۴ خرداد تعداد زیادی از اتباع خارجی‌ مقیم استانبول از ملیت‌های مختلف را با بررسی گذرنامه‌های آن‌ها، در خیابان بازداشت کرد.

پلیس هنگام بازداشت این افراد، مواردی چون ثبت‌نشدن گذرنامه یا نزدیک بودن مهلت انقضای آن و دلایل دیگر را بیان کرده است.

به گفته آقای حقدار، پلیس نیز ابتدا به او گفت که مهلت گذرنامه‌اش در حال اتمام است و بعد گفته باید بررسی شود که آیا گذرنامه او ثبت شده است یا خیر.

باتوجه به تعطیلی ۱۰ روزه عید قربان در ترکیه، وکلای بازداشت‌شدگان امکان مراجعه به مراجع قضایی و ثبت شکایت را ندارند.

عمر فاورق کجا، وکیل علی‌اصغر حقدار، می‌گوید که دوشنبه هفته آینده و پس از پایان تعطیلات ۱۰ روزه، برای ثبت شکایت به مراجع قضایی مراجعه می‌کند.

با این حال آقای حقدار در گفتگو با رادیو فردا اظهار داشت که باتوجه به سابقه دیپورت گسترده افراد از این کمپ پناهجویی، نگران است که او نیز هر لحظه به ایران بازگردانده شود.

این نویسنده و پژوهشگر تاریخ مشروطیت ۱۳ سال است که در ترکیه زندگی می‌کند و با نهادهای دانشگاهی و فرهنگی این کشور در حوزه تاریخ، فعالیت مشترک دارد.

خروج او از ایران در سال ۱۳۸۹ پس از گسترش خفقان ناشی از اعتراضات به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۸ صورت گرفت.

آن زمان جزوه‌ای به نام «زمزمه‌های رنگی» در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که گفته می‌شد با همکاری وزارت اطلاعات تهیه شده، و نام شماری از انتشاراتی‌ها و نویسندگان و مترجمان از جمله علی‌اصغر حقدار در آن آمده بود. در این جزوه ادعا شده بود که این افراد در راستای «اهداف اصحاب فتنه» (نامی که حامیان حکومت، برای حامیان میرحسین موسوی و مهدی کروبی به کار می‌بردند)، در حوزه فرهنگی مشغول بسترسازی برای «جنگ نرم» هستند.

آقای حقدار پس از خروج از ایران به دفتر سازمان ملل متحد در استانبول مراجعه و درخواست پناهندگی داد.

او در سال ۲۰۱۳ نیز از سوی سازمان دیده‌بان حقوق بشر، جایزه آزادی بیان و حقوق بشر «هلمن همت» را دریافت کرد.

از این نویسنده ده‌ها کتاب و مقاله در زمینه تاریخ مشروطیت و نسخه‌شناسی منتشر شده است.