عفو بینالملل با انتشار بیانیهای اعلام کرد مقامات جمهوری اسلامی باید به یک هیئت بینالمللی مستقل، شامل کارشناسان سازمان ملل، برای بررسی شرایطِ منجر به بستریشدن آرمیتا گراوند، اجازه ورود بدهند.
این بیانیه که روز جمعه ۱۴ مهرماه در سایت این نهاد بینالمللی منتشر شده، میافزاید «شواهد فزایندهای» از بیهوشی و به کُما رفتن آرمیتا در مترو تهران به خاطر «خشونت مجریان قوانین حجاب»، همچنین «پنهانکاری» جمهوری اسلامی از «واقعیتهای» این ماجرا وجود دارد.
کمیته مستقل حقیقتیاب سازمان ملل نیز اعلام کرده که درباره ماجرای به «کُما رفتن» آرمیتا گراوند که یک سال پس از جانباختن مهسا ژینا امینی در بازداشت گشت ارشاد رخ داد، تحقیق میکند.
آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله و ساکن تهران، روز ۹ مهرماه پس از بیهوشی در واگن مترو به بیمارستان منتقل شد. سه روز بعد، ۱۲ مهر، رادیوفردا از طریق منابعی مطلع شد که او بهدلیل «خونریزی مغزی و خونریزی در جمجمه» دچار افت فشار و بیهوشی شده و به همین دلیل در کُماست.
بیشتر در این باره: مولوی عبدالحمید خواستار «بررسی دقیق» ماجرای آرمیتا گراوند و برخورد با «مأمور متخلف» شدبر اساس ویدئوهایی که از دوربینهای مداربسته تاکنون منتشر شده، آرمیتا بههنگام ورود به ایستگاه مترو حجاب اجباری مورد نظر حکومت را بر سر نداشته است.
عفو بینالملل در ادامه بیانیه خود تصریح کرده در روزهای پس از بستری شدن آرمیتا در بیمارستان، مقامات ایرانی روزنامهنگاری (مریم لطفی خبرنگار روزنامه شرق) را بازداشت کردند که در حال تحقیق در مورد این ماجرا بود و رسانههای دولتی ویدئوهای «تبلیغاتی» از اعتراف والدین و دوستان «آشکارا مضطرب» آرمیتا منتشر کردند که با «اکراه» روایت دولتی را که او به دلیل «افت فشار خون» به زمین خورده، تکرار کردند.
این بیانیه میگوید کارشناسان بخش شواهد آزمایشگاهی سازمان عفو بینالملل همچنین دریافتهاند که «فیلم تبلیغاتی منتشره توسط جمهوری اسلامی از این ماجرا دستکاری و تقطیع شده است: فریمرِیت ویدئو در چهار بخش افزایش یافته و یک وقفه سه دقیقه و ۱۶ ثانیهای در فیلم منتشر شده تشخیص داده شده است؛ به عبارتی بیش از سه دقیقه از فیلم حادثه سانسور شده است».
دیانا التاهاوی، معاون مدیر منطقهای خاورمیانه و شمال آفریقا سازمان عفو بینالملل میگوید مقامات ایرانی برای «سرپوش گذاشتن» بر واقعیت شرایطی که منجر به بیهوشی آرمیتا گراوند شد، یک کارزار هماهنگ «انکار و تحریف» به راه انداختهاند که «به طرز وحشتناکی» یادآور روایتهای «جعلی و توضیحات غیرقابل قبول» آنها از شرایط بستری شدن مهسا ژینا امینی در سال گذشته است.
خانم التاهاوی در ادامه گفته است با توجه به نبود چشماندازی برای تحقیقات بیطرفانه و مستقل در داخل ایران، جامعه جهانی باید مقامات جمهوری اسلامی را «تحت فشار» بگذارد تا مجوز ورود یک هیئت مستقل بینالمللی را برای تحقیق درباره این موضوع صادر کند.
عفو بینالملل همچنین به گزارش روز گذشته گاردین اشاره کرد که از قول یک «شاهد عینی» گزارش داده بود که اندکی پس از ورود آرمیتا گراوند به واگن مترو، «یک مأمور زن طرح حجاب اجباری با آرمیتا به خاطر نداشتن حجاب حکومتی درگیری لفظی پیدا کرده و با خشونت او را هل داده و به زمین انداخته است».
در روزهای اخیر خبر به کُما رفتن آرمیتا گراوند که بدون حجاب اجباری به ایستگاه مترو پا گذاشته بود در ایران و جهان در صدر اخبار بوده است.
بیشتر در این باره: واکنشهای بینالمللی به وضعیت آرمیتا گراوند در بیمارستان؛ ایران خواستار «عدم مداخله» شدپیشتر رادیوفردا روز پنجشنبه ۱۳ مهر از برخی منابع خود کسب اطلاع کرد که چند رسانه غیردولتی در ایران از پیگیری وضعیت آرمیتا گراوند که در کُما به سر میبرد و انتشار گزارش درباره او «منع» شدهاند.
این در حالی است که رسانههای وابسته به حکومت نظیر صداوسیما به طور یکطرفه روایتهای خود را ارائه میدهند. از سوی دیگر، شباهت آنچه که برای آرمیتا گراوند رخ داده با اتفاقی که در بازداشت گشت ارشاد برای مهسا ژینا امینی افتاد و به مرگ او منجر شد به پرسشهای بسیار دامن زده است، بهویژه آن که این رخداد جدید کمتر از یک ماه پس از سالگرد مهسا پیش آمده است.
در همین حال، یک منبع در بیمارستان فجر به رادیو فردا گفت که خانواده آرمیتا «تنها در حضور نیروهای امنیتی و از پشت شیشه اجازه دیدن فرزندشان را برای دقایقی کوتاه دارند و به مادر و پدر او اجازه ورود به اتاق آیسی یو که آرمیتا آنجا بستری است داده نمیشود».
بیهوششدن و به کُما رفتن آرمیتا گراوند، دانشآموز ساکن تهران بر سر حجاب اجباری، در دو روز گذشته واکنشهای بینالمللی زیادی بهدنبال داشت ولی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی این واکنشها را «مداخله» در امور داخلی کشور دانست.