عفو بین‌الملل هشدار داد؛ خطر اجرای حکم قطع انگشتان هشت زندانی در فشافویه

لوگوی سازمان عفو بین‌الملل

سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه در بیانیه‌ای ضمن هشدار درباره خطر اجرای حکم قطع انگشتان هشت زندانی در ایران طی روزهای آینده، از جامعه جهانی خواست تا از تمام ابزارهای دیپلماتیک موجود برای توقف احکام صادر شده توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی استفاده کند.

بنابر اطلاعاتی که در اختیار این سازمان حقوق بشری قرار گرفته است، مسئولان قضایی جمهوری اسلامی به این هشت زندانی گفته‌اند که آن‌ها را طی روزهای آینده به زندانی که دستگاه گیوتین دارد، منتقل خواهند کرد تا حکم‌شان به اجرا درآید.

این هشت زندانی از جمله هادی رستمی، مهدی شرفیان، مهدی شاهیوند و یعقوب فاضلی در حال حاضر در ندامتگاه مرکزی تهران بزرگ معروف به زندان فشافویه نگه‌داری می‌شوند و به اتهام «سرقت» هر لحظه در خطر اجرای حکم قطع انگشتان دست قرار دارند.

در همین زمینه دایانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی در عفو بین‌الملل، قطع انگشتان زندانیان در ایران را «شکلی از شکنجه» دانست و گفت که نمونه اخیر، بار دیگر «قساوت بی‌شرمانه» دستگاه قضایی جمهوری اسلامی را یادآوری می‌کند.

به گفته خانم الطحاوی، «اجرای چنین مجازات‌های شنیعی عدالت نیست، بلکه تجاوز به کرامت انسانی است».

او از مقام‌ها و مسئولان جمهوری اسلامی خواست که فورا حکم قطع انگشتان این هشت زندانی را ملغی اعلام کنند و بدون توسل به مجازات‌های بدنی به آن‌ها فرصت اعاده دادرسی عادلانه بدهند.

عفو بین‌الملل می‌گوید اجرای قریب‌الوقوع این احکام در شرایطی است که دست‌کم سه تن از زندانیان در پی «اعتراف‌های ناشی از شکنجه» و برگزاری دادگاه‌های ناعادلانه محکوم معرفی شده‌اند.

بنابر اطلاعات رسیده به دست این سازمان، حدود یک ماه است که سه زندانی محکوم به قطع عضو به نام‌های هادی رستمی، مهدی شاهیوند و مهدی شرفیان از زندان مرکزی ارومیه به زندان فشافویه منتقل شده‌اند. از پنج زندانی دیگر که با حکم قطع عضو در ندامتگاه تهران بزرگ به‌سر می‌برند، تا کنون تنها هویت یکی از آن‌ها به نام یعقوب فاضلی مشخص شده است.

عفو بین‌الملل می‌گوید هنوز نتوانسته است به هویت چهار زندانی دیگر دسترسی یابد.

مجازات‌های غیرانسانی مانند قطع عضو، شکنجه به شمار می‌رود که طبق قوانین بین‌المللی جرم است و با استناد به ماده ۷ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران نیز یکی از کشورهای عضو آن است، انجام آن ممنوع است.

در روزهای گذشته نیز، بنیاد عبدالرحمن برومند و شبکه حقوق بشر کردستان در گزارشی مشابه از خطر اجرای قریب‌الوقوع احکام این هشت زندانی ابراز نگرانی کرده بودند.

اوایل خردادماه امسال، سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی هشدارآمیز در مورد افزایش «نگران‌کننده» آمار اعدام در جهان اعلام کرد که در این میان، ایران بیشترین آمار اعدام را از سال ۲۰۱۷ تاکنون داشته است.

با استفاده از گزارش عفو بین‌الملل و دیگر سازمان‌های حقوق بشری/ آ.ت/ س.ن