عفو بین‌الملل شرایط زندان رجایی شهر را «شرم آور» خواند

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید بیش از ده زندانی سیاسی و عقیدتی در زندان رجایی‌شهر، در اعتراض به برخوردها و وضع نگهداری خود، که «غیرانسانی» توصیف شده است، دست به اعتصاب غذا زده‌‌اند.

بنا بر گزارش ۳۱ مرداد ماه، زندانیان سیاسی به بند تازه‌گشایش‌یافته‌ای در زندان رجایی‌شهر برده شده‌اند و در سلول‌هایی نگه‌داری می‌شوند که فضای آن‌ها «خفه‌کننده» توصیف شده‌است.

در عین حال این سازمان از دسترسی محدود زندانیان به آب آشامیدنی، وضعیت عذا و تخت‌‌خواب‌ها، انتقاد کرده‌است. به گفته «عفو بین‌الملل» جلوی ملاقات داخل زندان با اعضای خانواده و نیز تماس تلفنی که به‌طور معمول در بخش‌های دیگر زندان در دسترس هستند، گرفته شده‌است.

ماگدا مغربی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین‌الملل، گفته است «این واقعیت که وضعیت زندان به این اندازه بد شده است که زندانیان ناامید را برای پیش‌پاافتاده‌ترین استانداردها مجبور به اعتصاب غذا کرده است که این شرم‌آور بوده، و یادآور اصلاحاتی‌ است که سیستم ظالمانه زندان‌ها در ایران نیازمند است».

سازمان عفو بین‌الملل در عین حال خواستار آن شده تا مقام‌های ایران هر چه زودتر غذا، آب آشامیدنی، دارو و مراقبت‌های بهداشتی در اختیار همه زندانیان در زندان رجایی‌شهر قرار دهند.

در پایان هفته گذشته گزارش‌هایی منتشر شده بود که خبر از اعتصاب غذای ۱۵ زندانی سیاسی و عقیدتی در زندان رجایی‌شهر کرج می‌داد. بنا بر گزارش‌ها این اعتراضات به رعایت‌نشدن حقوق اولیه‌ای مانند «محرومیت از هواخوری روزانه»، «تهویه ضعیف»، «وجود دوربین مداربسته» و «تحویل ناقص وسایل شخصی» انجام شده و طی سه هفته اخیر ادامه پیدا کرده‌است. این موارد در گزارش سازمان عفو بین‌الملل نیز مورد توجه و تاکید قرار گرفته‌است.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران نیز به نقل از یک عضو خانواده یکی از زندانیان گفته بود با وجود انتقال زندانیان به بندهای تازه، هنوز لباس‌ها، وسایل شخصی، داروهای زندانیان و تلویزیون‌ها، یخچال‌ها و دستگاه‌های تصفیه آب که توسط زندانیان خریداری شده و در بند قبلی، تحویل آنان نشده است.

دو روز پیش شماری از زندانیان پیشین رجایی‌شهر، در نامه‌ای به روسای سه قوه در ایران، خواستار پایان دادن به آنچه که «نقض مکرر قوانین جاری و فشار بر زندانیان سیاسی عقیدتی» توصیف کرده‌اند، شدند.

عفو بین‌الملل می‌گوید طی روزهای گذشته چند تن از این زندانیان، از جمله عادل نعیمی، پیمان کوشک‌باغی و فرهاد فهندژ، باورمندان بهایی، حمید بابایی، دانشجو، سعید پورحیدر، روزنامه‌نگار و جعفر اقدامی، فعال حقوق بشر، به‌ درمانگاه زندان انتقال داده شده‌اند. به گفته این سازمان پزشکان زندان خواستار مداوای برخی در خارج از زندان شده‌اند، اما رئیس زندان مخالفت کرده‌است.

مقام‌های قضایی هنوز واکنش به این نامه و نیز اعتراض سازمان عفو بین‌الملل نشان نداده‌اند.

زندانیان سیاسی و زندانیان عقیده در ایران، طی سال‌های گذشته، در اعتراض به احکام صادرشده، وضعیت نگه‌داری و شرایط و نحوه برخورد با خود، بارها دست به اعتصاب غذا زده‌اند.