در پی ابراز «آمادگی» آمریکا برای به رسمیت شناختن گام قریبالوقوع اسرائیل در انضمام بخشهایی از کرانه باختری، اتحادیه عرب از برگزاری یک نشست اضطراری برای بیان مخالفت با این اقدام خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نشست فوقالعاده اتحادیه عرب در واکنش به درخواست فوری تشکیلات خودگردان فلسطینی روز پنجشنبه، ۱۱ اردیبهشت، برگزار خواهد شد.
به گفته حسام ذکی، معاون این اتحادیه، در این نشست راههای حمایت سیاسی، حقوقی و مالی کشورهای عرب از رهبری فلسطینیان در مواجهه با اقدام اسرائیل بررسی خواهد شد.
به دلیل بحران جهانی ویروس کرونا، این دومین نشست اضطراری اتحادیه عرب برای بحث در این باره در یک ماه اخیر است که به صورت مجازی و با حضور آنلاین وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه برگزار میشود.
وزارت خارجه آمریکا دوشنبه گفته بود که «آماده» است اقدام پیش روی اسرائیل در الحاق بخشی از کرانه باختری را به رسمیت بشناسد.
چند روز پیش از آن نیز، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با رد تلویحی احتمال مخالفت آمریکا با اقدام اسرائیل گفته بود که الحاق این مناطق، «یک تصمیم اسرائیلی است» و «به اسرائیل مربوط است».
در همین حال، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه گفته بود که واشینگتن از اسرائیل میخواهد در چارچوب طرح چشمانداز دونالد ترامپ (برای صلح اسرائیل و فلسطینیان) به مذاکره با تشکیلات خودگردانی ادامه دهد.
بیشتر در این باره: هشدار سازمان ملل و اتحادیه اروپا به اسرائیل در مورد انضمام کرانه باختری
نیت دیرینه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و رهبر حزب حاکم لیکود اسرائیل برای الحاق دره اردن و مناطق دیگری از کرانه باختری که یهودینشینها به روی آن ساخته شدهاند پس از آن به مرحله عملی شدن نزدیک شده که او و بنی گانتس، رهبر حزب آبی- سفید در مذاکرات روزهای گذشته برای تشکیل ائتلاف سیاسی جهت برپایی دولت جدید این کشور، درباره بند الحاق نیز به توافق رسیدند.
بر اساس این ائتلاف، اگر دولت جدید آغاز به کار کند و مانع قانونی برای آن در روزها یا هفتههای آینده ایجاد نشود، الحاق ۳۰ درصد از کرانه باختری تا چند هفته بعد از شروع کار دولت تازه، محقق خواهد شد؛ تاریخ اوایل تابستان برای این امر ذکر شده است.
رسانههای اسرائیل در روزهای گذشته نوشته بودند، نظر به نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبانماه امسال، بنیامین نتانیاهو میخواهد تا دولت کنونی دونالد ترامپ در آمریکا بر سر کار است، الحاق این بخش از کرانه باختری را عملی کند.
به نوشته رسانههای اسرائیل، آقای نتانیاهو مطمئن است که گام دولت او در انضمام این اراضی کرانه باختری، با مخالفتی از سوی دولت کنونی واشینگتن روبهرو نخواهد شد.
طرح صلح «معامله قرن» که آقای ترامپ چهار ماه پیش رونمایی کرد، مناطقی از کرانه باختری را که یهودینشینها در ۵۳ سال حاکمیت اسرائیل ساخته شدهاند، در دست اسرائیل باقی میگذارد.
دولت کنونی واشینگتن سیاست دهههای پیشین آمریکا در خصوص «غیرقانونی» بودن شهرکهای اسرائیلینشین در کرانه باختری را تغییر داده است.
فلسطینیان که در آرزوی تشکیل کشور مستقل فلسطینی به روی تمامی کرانه باختری، شرق اورشلیم و نیز نوار غزه بودهاند، «معامله قرن» را «خیانت نابخشودنی» نامیده و آن را از اساس رد کردهاند.
فلسطینیان در روزهای اخیر مدعی شدند که اقدام قریبالوقوع اسرائیل در مورد الحاق، درها را به روی تحقق راهکار دو کشوری برای پایان دادن به نزاع اسرائیلی- فلسطینی «میبندد».
مقامات تشکیلات خودگردانی همچنین گفتهاند هر گونه الحاق بخشهایی از کرانه باختری، به مفهوم لغو تمامی توافقهای ۲۷ ساله میان فلسطینیان و اسرائیل، از آغاز موجودیت حکومت خودگردانی، خواهد بود.
نماینده دبیرکل سازمان ملل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، کشورهای مختلف اروپایی مانند فرانسه، و همچنین اردن و ترکیه در روزهای گذشته نسبت به عواقب اقدام پیشروی دولت اسرائیل، هشدار دادهاند.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، هفته گذشته در نامه به آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، نوشته بود که این کار اسرائیل بر آتش تنش در منطقه خواهد دمید.
آقای ابوالغیط افزوده بود که اسرائیل با بهرهگیری از بحران کرونا، در صدد تحمیل واقعیات جدید به منطقه و جهان است.