هزاران معترض اسرائیلی با درخواست استعفا یا اخراج نخستوزیر کشورشان شامگاه شنبه ۲۲ شهریور در برابر اقامتگاه بنیامین نتانیاهو در اورشلیم/بیتالمقدس تجمع کردند.
همزمان، معترضان اسرائیلی دیگری در برابر خانه شخصی آقای نتانیاهو در شهر ساحلی قیصریه و همچنین بر فراز پلهای سراسر اسرائیل با برافراشتن پرچمهای سیاه، گردهمایی تشکیل دادند.
این دوازدهمین هفته پیاپی در دور جدید تظاهرات در اعتراض به بنیامین نتانیاهو بود که در دوران کرونا برگزار شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، شماری از تظاهرکنندگان که در پایان موعد تجمع حاضر به ترک محل نبودند، بازداشت موقت شدند.
موفقیت اخیر اسرائیل در دستیابی به توافق «تاریخی» با امارات متحده عربی و بحرین برای برقراری رابطه عادی، از تظاهرات معترضان نکاسته است.
تظاهرکنندگان، نخستوزیر را «مجرم» و دولت او را «بیکفایت» مینامیدند و میگفتند بیماری کرونا تشدید شده ولی بنیامین نتانیاهو میخواهد به آمریکا سفر کند.
گروهی از معترضان در جاده فرودگاه گرد آمدند تا پیشاپیشِ پرواز یکشنبه شب نخستوزیر به واشینگتن با این سفر مخالفت کنند.
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که نظر به رشتهاعیاد پاییزه یهودیان که از ۲۸ شهریور آغاز خواهد شد، موعد بعدی تظاهرات به زمان نامعلومی موکول شده است.
اعتراضهای اسرائیلیان برای بیان نارضایتی از عملکرد دولت در مدیریت بحران ویروس کرونا و «عدم رسیدگی سریع و مناسب» به آسیبدیدگان معیشتی در شش ماه گذشته آغاز شد.
با وجود اختصاص کمکهای مالی دولتی به بخشی از مردم در ماههای گذشته، معترضان هنوز تأکید دارند که اقدامات دولت در تأمین نیازهای صدها هزار مردمی که شغل خود را از دست داده یا مدت طولانی بیکار بودند، نه تنها کافی نبوده بلکه سوء مدیریت بحران کرونا، کشورشان را با شکست روبرو کرده است.
اسرائیل با رسیدن به ۱۵۳ هزار مبتلای کرونا، هفته گذشته رکورد ابتلای روزانه بیش از ۴۴۰۰ تن به این ویروس را نیز ثبت کرد و شمار قربانیان از یکهزار و یکصد تن فراتر رفت.
بنیامین نتانیاهو و مسئولان امور بهداشت و درمان اذعان دارند که اسرائیل به نسبت شمار جمعیت ده میلیون نفری خود صدرنشین کشورهای مبتلایان به ویروس کرونا شده است.
دولت اسرائیل این احتمال را بررسی میکند که دوباره شرایط قرنطینه سراسری را از روزهای آینده برقرار کند.
صاحبان کسبوکار در تظاهرات شنبه شب پیشاپیش خواهان آن شدند که در صورت تکرار قرنطینه طولانیمدت، دولت این بار بهطور کامل آسیب مالی وارده را بپردازد.
با وجود این، گروههایی از تظاهرکنندگان شنبه شب با انگیزههای سیاسی و فاسد نامیدن بنیامین نتانیاهو خواهان کنارهگیری یا اخراج او از سوی نهادهای قانونی بودند.
آویخای مندلبلیت، دادستان کل اسرائیل، در روزهای گذشته گفت اظهارات بنیامین نتانیاهو علیه پلیس و دستگاه قضایی در دست بررسی است و اگر از نظر قانونی بتوان آن را «تحریک عامدانه» علیه این نهادها تعبیر کرد، میتوان اخراج او را پیگیری کرد.
بنیامین نتانیاهو هفته گذشته گفت پلیس و دستگاه قضایی با لاپوشانی، مانع از روشن شدن حقیقت میشوند و باید این دو نهاد را زیر ذرهبین گذاشت.
رسانههای منتقد آقای نتانیاهو مدعی هستند که نخستوزیر و حامیانش با مخدوش کردن وجهه پلیس و دستگاه قضایی کوشش دارد که پروندههای اتهامی علیه شخص او از قوه قضائیه به کنست (قوه مقننه) برده شود تا «مختومه گردد».
نشستهای اصلی محاکمه آقای نتانیاهو در سه پرونده به ظن «فساد، خیانت در امانت و رشوهخواری» از دو ماه دیگر آغاز خواهد شد.
بنیامین نتانیاهو در روزهای اخیر دوباره تأکید کرده که «خطایی مرتکب نشده» و مخالفان سیاسی که قدرت برکناری او را از طریق انتخابات ندارند، میخواهند اغراض سیاسی علیه وی را از طریق محاکمه بر اساس «اتهامات واهی» عملی کنند.
آقای نتانیاهو یکشنبه شب در صدر هیئتی از مقامات ارشد اسرائیلی راهی واشینگتن میشود تا در آیین امضای توافقهای عادیسازی رابطه کشورش با امارات متحده عربی و بحرین در روز سهشنبه ۲۵ شهریور در کاخ سفید حضور یابد.