همزمان با حضور یک هیئت بلندپایه جنبش فلسطینی حماس در ایران، یکی از بلندپایهترین مقامهای حماس در غزه گفت که ایران همچنان «بزرگترین» حامی گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس، است.
به گزارش رسانههای عربی، یحیی سنوار رهبر داخلی حماس یکشنبه ۳۰ مهر در سخنانی در شهر غزه همچنین افزود که سلاحهایی که در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ وارد غزه شده، معادل ۱۰ سال پیش از آن بوده است؛ اما او به منبع ارسال سلاحها اشارهای نکرد.
آقای سنوار شرط اخیر نخستوزیر اسرائیل برای قطع روابط حماس با ایران را نیز «توهم» توصیف کرد.
یحیی سنوار، زندانی امنیتی پیشین در زندانهای اسرائیل که به تازگی به رهبری داخلی حماس برگزیده شده، از حامیان جناحی در این جنبش است که برای نزدیکی دوباره به ایران تلاش کرده بود.
سخنان این مقام ارشد حماس، همزمان با دیدارهای هیئت اعزامی حماس با مقامهای تهران بیان شده است.
همزمان، سامی ابوزهری یکی از اعضای هیئت اعزامی حماس به تهران شنبه ۲۹ مهر به شبکه المیادین گفت که در گفتوگوهای تهران، در خصوص «جزئیات چگونگی ادامه پشتیبانی ایران از مقاومت فلسطین از نظر سیاسی و مادی» بحث شده است. او اما در این ارتباط توضیح بیشتری نداد.
آقای ابوزهری همچنین تأکید کرد که «اختلافات ما با ایران مربوط به گذشته بود و روابط عادی شده است».
هیئت حماس جمعه ۲۸ مهر برای دومین بار در کمتر از سه ماه اخیر وارد تهران شد، اما این هیئت در مقایسه با هیئت پیشین که برای حضور در آیین سوگند دومین دوره ریاست جمهوری حسن روحانی به ایران رفته بود، رده بالاتری دارد.
صالح العروری، رئیس هیئت اعزامی حماس به ایران به تازگی در چارچوب تغییرات داخلی این جنبش به عنوان معاون اسماعیل هنیه، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس، معرفی شده، و این نخستین بار پس از تغییرات داخلی حماس است، که او به ایران سفر میکند.
به گزارش تسنیم، آقای العروری روز شنبه در تهران گفت که «آمدهام تا با قدردانی از حمایتهای تعیینکننده جمهوری اسلامی ایران از مسلمانان فلسطین، بر عزم رهبران حماس در تحکیم همکاری با ایران تأکید کنم».
او که بعد از مهر و موم شدن دفاتر حماس در سوریه چند سال در ترکیه زندگی میکرد و به تازگی به لبنان نقل مکان کرده، از سوی اسرائیل به عنوان یکی از «خطرناکترین» برنامهریزان حماس علیه این کشور و از جمله عامل ربودن و کشتن سه نوجوان اسرائیلی در بهار ۲۰۱۴ معرفی میشود.
به گزارش رسانههای ایران، هیئت حماس به ریاست صالح العروری شنبه ۲۹ مهر با دریابان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، علیاکبر ولایتی مشاور آیتالله علی خامنهای در امور بینالملل و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ایران به طور جداگانه دیدار کرد.
به گزارش تسنیم، آقای شمخانی در دیدار با این هیئت، از انتخابات داخلی اخیر این جنبش «استقبال» کرد و آن را «نشانه وجود دموکراسی و پویایی در حفظ مسیر انقلابی حماس به عنوان یک نهاد مردمی» توصیف کرد.
بر اساس این گزارش، آقای شمخانی بر «ادمه حمایت ایران از آرمان فلسطین» و «حضور چهره های جهادی و پایبند به هدف آزاد سازی کامل فلسطین در حماس» حمایت و ابراز امیدواری کرد که حماس «ضمن حفظ رویکرد انقلابی و جهادی، جایگاه خود را در مبارزه با اشغالگری رژیم صهیونیستی (اسرائیل) حفظ کند».
همچنین به گزارش ایسنا، آقای العروری در دیدار شنبه با علیاکبر ولایتی به او گفت حضور این هیئت در تهران پاسخی به درخواست اسرائیل برای قطع ارتباط با ایران است.
او همچنین یادآور شد که بنیامین نتانیاهو در واکنش به آشتی ملی فلسطینیان و پیمان اخیر آشتی میان فتح و حماس، سه درخواست را مطرح کرد؛ به رسمیت شناختن اسرائیل، خلع سلاح شاخه نظامی حماس و قطع روابط حماس با ایران.
اما به گزارش ایسنا، آقای العروری گفت «شرطهای اول و دوم نتانیاهو را فوراً رد کرده و اکنون نیز که به تهران آمدهایم به شرط سوم او، مبنی بر قطع رابطه ما با ایران، پاسخ عملی رد دادیم».
به گزارش خبرگزاری خانه ملت ایران، علی لاریجانی رئیس مجلس نیز در دیدار با اعضای هیئت حماس گفت، «ایران همیشه پشتیبان حماس، گروههای مقاومت و مردم فلسطین بوده است».
آقای العروری نیز در دیدار با رئیس مجلس ایران در دفاع از توافق آشتی حماس با فتح گفت که «به طور حتم این مواضع جدید برای فلسطین و در منطقه تأثیرگذار خواهد بود».
سفر هیئت حماس به ایران یک هفته پس از امضای پیمان آشتی با جنبش رقیب فتح صورت گرفته است.
بر اساس پیمان وفاق ملی فلسطینی که با میانجیگری سازمان امنیت مصر به دست آمد، اداره غزه بعد از ۱۰ سال به حکومت خودگردان فلسطینی که نماینده جنبش فتح است، واگذار میشود.
جامعه جهانی از توافق آشتی ملی فلسطینی حمایت کرده است.
اما سفر هیئت حماس به ایران در حالی که جنبش فتح در سالهای گذشته ایران را عامل انشقاق میان فلسطینیان معرفی میکرد، ابهاماتی را ایجاد کرده است.
با این وجود، از واکنش فتح و تشکیلات خودگردان، و یا مصر به سفر هیئت حماس به تهران هنوز گزارشی منتشر نشده است.
در این میان، سامی ابوزهری سخنگوی حماس در مصاحبه روز شنبه در مورد بازگشت حماس به مسیر دوستی با حکومت بشار اسد، همپیمان مهم ایران، به شبکه المیادین گفت که «این امر به تحولات داخلی سوریه بستگی دارد».
حماس به دلیل حمایت از برخی از گروههای معارض در جنگ داخلی سوریه که به مرحله آموزش عملی برخی از این گروهها نیز رسید، از سوریه رانده شد.