اصغر فرهادی، کارگردان سرشناس ایرانی برنده جایزه اسکار، در واکنش به سخنان یک مدیر سینمایی وابسته به حکومت که ادعا کرده بود فرهادی «هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را»، با انتشار بیانیهای در اینستاگرام خود اعلام کرد: «خیلی صریح و روشن بگویم: من از شما بیزارم!»
او در این بیانیه که روز سهشنبه ۲۵ آبان منتشر شد، با اشاره به اینکه در سالهای گذشته «رسانههای تندرو» وابسته به جمهوری اسلامی «از هیچ تلاشی برای تخریب و حاشیهسازی و انگ زدن» خودداری نکردهاند، افزوده است این طیف اکنون با معرفی فیلم او به اسکار نتیجه گرفتهاند که «زیر سایهی پرچم» حکومت قرار دارد.
او این برداشت را «فریبکارانه» خوانده و تأکید کرده است «هیچگاه کوچکترین قرابتی با منش و تفکر واپسگرا»ی این طیف نداشته است.
آقای فرهادی همچنین با اشاره به «مصائبی که حکومت همه این سالها موجبش شده» و رویدادهایی چون سرکوب اعتراضهای دی ۹۶ و آبان ۹۸ و همچنین سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه، سیاستهای جمهوری اسلامی در حوزه زنان را نیز «تبعیض ظالمانه» خوانده و گفته است حکومت در دوران کرونا نیز کشور را به «مسلخ» برده است.
بیانیه اصغر فرهادی در واکنش به سخنان داوود مرادیان، مدیر گروه مستند بنیاد «روایت فتح»، است که در گفتوگو با خبرگزاری مهر ضمن ستایش این کارگردان سینما ادعا کرد او «فیلمساز تیزهوشی است که هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را.»
پیش از این خبرگزاریهای تسنیم و فارس نیز که نزدیک به سپاه هستند، از فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی که بهتازگی به عنوان نماینده ایران به آکادمی اسکار معرفی شده، حمایت کرده بودند. سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، نیز ۲۳ آبان معرفی فیلم «قهرمان» اصغر فرهادی بهعنوان نماینده ایران به آکادمی اسکار را «انتخاب خوب» و «تصمیم درست» توصیف کرده بود.
با این حال اصغر فرهادی با اشاره به اینکه «بارها در فرودگاه پاسپورت» او جلب و برایش «جلسات بازجویی» گذاشتهاند و از او خواستهاند «به ایران بازنگردد»، خطاب به مدیر بنیاد روایت فتح گفته است که «سر سوزنی به گزافهگوییهای» آنان «در پوشش حمایت و تعریف و تمجید نیاز» ندارد.
این کارگردان سرشناس که در جهان نیز چهرهای شناختهشده است، همچنین تأکید کرده که هیچ مشکلی با لغو معرفی فیلمش به اسکار ندارد و «دیگر برایم سرنوشت فیلمی که با جان و دل ساختهام، مهم نیست».
اصغر فرهادی در این بیانیه انگیزه خود از سکوت در مقابل «آزارها»ی حکومتی علیه خود را این اعلام کرده که «نخواستهام راهم را جز با کارم که به آن ایمان دارم پیش ببرم» و تأکید و تکرار کرده است که «هرگز گمان نکنید که از سر همراهی با شما بوده است».
آقای فرهادی در بخش دیگری از یادداشت خود اظهار تأسف کرده است از اینکه تلاشش برای «ماندن در ایران، ساخت فیلم در ایران و نمایش آن در ایران، این تعبیر را با خود همراه دارد که او در حال یک بازی دوسویه است» و افزوده است علیرغم اینکه «امکان کار و زندگی در هر جای دیگر از دنیا و به دور از حاشیهها را داشته» است، «عاشق زندگی در میان مردم و فیلم ساختن برایشان» بوده است
این کارگردان سرشناس سینما که در گذشته کمتر پیش آمده درباره حواشی فعالیتش سخن بگوید، در پایان این بیانیه وعده داده است که «بهزودی سعی خواهم کرد درباره حواشی دیگر نیز با صراحت کنم.