در ادامه زنجیره تحولات ۱۰ روز گذشته در غرب آسیا و شمال آفریقا در خصوص ازسرگیری روابط کشورها، رئیسجمهور سوریه نیز روز یکشنبه ۲۸ اسفند به امارات متحده عربی سفر کرد.
شیخ محمد بنزاید آلنهیان، رئیس امارات، بعد از نخستین دور مذاکرات کاری با آقای اسد توئیت کرد که راههای ارتقای همکاری و سرعتبخشیدن به ثبات و شکوفایی سوریه و منطقه موضوع بحث او و رئیسجمهور سوریه بوده است.
سوریه از آغاز جنگ داخلی این کشور در ۱۲ سال پیش، از سوی عربستان و امارات و دیگر کشورهای عضو اتحادیه عرب طرد و منزوی شد.
این نخستین بار در ۱۲ سال گذشته است که اسما اسد، همسر بشار اسد، نیز از امارات دیدار میکند.
حمایت جمهوری اسلامی ایران، حزبالله لبنان و سایر گروههای همسو با تهران از بشار اسد برای بقای حکومت او، از سوی عربستان و امارات که رابطۀ کشورهایشان با ایران از سال ۱۳۹۴ بحرانی شده بود، بر دورشدن این امیرنشینهای خلیج فارس از سوریه نیز دامن زد.
عربستان، قطر و تا حدی امارات، از مخالفانی که علیه حکومت اسد میجنگیدند، حمایت میکردند.
با وجود ناخشنودی آمریکا از تغییر سیاست امارات در قبال سوریه، پس از دیدار سال گذشته بشار اسد از ابوظبی، امارات برای پایاندادن به انزوای سوریه آمادگی بیشتری نشان داده و حتی احتمال اعزام سفیری از این کشور به دمشق نیز مطرح شده است.
این سومین سفر خارجی بشار اسد بعد از زلزلۀ مهیب در کشورش است. او در روزهای گذشته به عمان و روسیه نیز سفر کرده بود.
اما حضور آقای اسد در ابوظبی چند روز پس از دیدار علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، با همتای اماراتی خود و رئیس آن کشور در ابوظبی و ۱۰ روز پس از اعلام توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری کامل روابط تهران و ریاض صورت گرفته است.
بیشتر در این باره: شمخانی در امارات: همکاری و همگرایی جایگزین خصومت و واگرایی شودبهنوشتۀ رویترز، عربستان نیز درهای مذاکره با سوریه را گشوده و معتقد به لزوم خاتمۀ انزوای سوریه، بهویژه در زمینۀ امور بشردوستانه است. اما قطر که کماکان اختلافاتی با عربستان دارد، با وجود رابطۀ نسبتا نزدیک با تهران، هنوز با عادیسازی رابطه با حکومت بشار اسد مخالف است.
در یک تحول دپیلماتیک دیگر در منطقه، ترکیه و مصر نیز پس از ۱۰ سال قطع رابطه، روز ۲۷ اسفند تصمیم گرفتند مناسبات کامل در سطح سفیر را از سر بگیرند.