بهروز بوچانی، پناهجوی ایرانی که سالهاست از وضعیت پناهجویان در بازداشتگاههای مانوس گزارشنویسی میکند، برنده «جایزه ملی زندگینامه» استرالیا شد.
آقای بوچانی روز دوشنبه ۲۱ مرداد برنده این جایزه ۲۵ هزار دلاری شد.
این نخستین بار نیست که این پناهجوی کنشگر و نویسنده برنده جایزه میشود، هرچند همچنان شخصا از دریافت آن ناتوان است.
بوچانی اکنون شـش سال است که در اردوگاه مانوس به سر میبرد. نوشتهها و گزارشهای او از وضعیت پناهجویان، بارها در رسانههای مختلف در سراسر جهان، از جمله در رادیو فردا بازتاب پیدا کردهاست.
«رفیقی نیست جز کوهستان» رخدادهای سالهای گذشته، از آغاز سفر با قایق از اندونزی به استرالیا تا وقایع بازداشتگاه مانوس را بیان میکند.
استرالیا بازداشتگاههای مانوس و نائورو را برای نگهداشتن پناهجویان قایقسوار در خارج از خاک خود ایجاد کردهاست و با انتقادهای گسترده سازمانهای بینالمللی روبهرو است.
زندگینامه بهروز بوچانی که برنده جایزه کتاب در استرالیا شده «رفیقی نیست جز کوهستان» نام دارد که رخدادهای سالهای گذشته، از آغاز سفر با قایق از اندونزی به استرالیا تا بازداشت و نگهداری او در مانوس را بیان میکند.
این کتاب را امید توفیقیان به انگلیسی برگردانده است.
کتاب «رفیقی نیست جز کوهستان» در بهمن ماه سال پیش نیز برنده جایزه صد هزار دلاری «ویکتوریا» در ملبورن شده بود. بوچانی شخصا قادر به دریافت آن جایزه نیز نبود.
بیشتر در این باره: پناهجوی ایرانی مقیم جزیره مانوس برنده بزرگترین جایزه ادبی استرالیا شدجایزه روز دوشنبه، چهارمین جایزه عمده ادبیست که به این پناهجو میرسد.
روزنامه گاردین میگوید در مراسم اعلام برندگان جایزه ملی زندگینامه، که توسط کتابخانه ملی نیو ساوت ولز استرالیا داده میشود، از کتاب بهروز بوچانی ستایش شدهاست.
داوران «رفیقی نیست جز کوهستان» را «کوششی حیرتانگیز» توصیف کردهاند: «شهادتی بر قدرتی که نوشتن برای زنده ماندن و مقاومت دارد».
روزنامه مورنینگهرالد سیدنی به نقل از بوچانی میگوید «روزی خواهد رسید که تاریخ این نسل را و همه ما را، در این دوران تلخ و سخت تاریخ استرالیا، به قضاوت خواهد نشست».
بهروز بوچانی از طریق پیامرسان واتساپ در مراسم کتابخانه ملی ایالت نیو ساوت ولز شرکت کرد.
«جایزه ملی زندگینامه کتابخانه ملی نیو ساوت ولز» استرالیا، مهمترین و معروفترین جایزه زندگینامه در این کشور است.