تاکسی هوایی در ایران؟

نمایی هوایی از میدان حق‌شناس تهران (احتمالا اگر سوار تاکسی پرنده بشوید و تا این ارتفاع پرواز کنید)

مدیرعامل شرکت فرودگاه‌های ایران گفته ایرتاکسی در ایران راه‌‌اندازی می‌شود. از طرفی ژاپنی‌های خودروی سه‌چرخه پرنده ساخته‌اند.

تاکسی هوایی

تاکسی هوایی یا همان ایر تاکسی، یک نوع اصطلاح کلی است که برای انواع هواپیماهای دربستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ایر تاکسی عبارت است از استفاده از هواپیما در مسیرهای مختلف پرواز بدون استفاده از برنامۀ پروازی که به‌خودی‌خود موجب صرفه‌جویی در زمان و هزینه خواهد شد.

تاکسی هوایی یک هواپیمای سبک یا حتی فوق ‌سبک است و می‌تواند با حداقل ظرفیت ممکن که چیزی در حدود ظرفیت یک تاکسی یا اتوبوس معمولی است، در مسیرهای کوتاه جا‌به‌جا شود.

سایت دیجیاتو از سیاوش امیرمکری، مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران، نقل کرده‌است که «به دلیل محدودیت ناوگان، بخش بزرگی از فرودگاه‌ها دارای ظرفیت خالی هستند که به دستور وزیر راه و شهرسازی، توسعه هوانوردی عمومی با هواپیماهای سبک و کوچک با عنوان ایر تاکسی را در دست اقدام داریم».

آقای امیرمکری افزوده «هواپیمای معمولی موجود در ناوگان هوایی کشور، به دلیل وجود برخی محدودیت‌ها در هر فرودگاهی امکان نشست و برخاست ندارند. این در حالی است که تاکسی هوایی، با ابعاد و وزن کم و قابلیت کنترل بالا، می‌تواند در بسیاری از فرودگاه‌های کوچک نشست و برخاست کند.»

وی از کاهش ۱۷ درصدی نشست و برخاست هواپیما در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶خبر داد و افزود: «در سال ۹۷بیش از ۳۹۰هزار نشست و برخاست در فرودگاه‌های کشور انجام شد که ۴۷ میلیون مسافر را جابه‌جا کردند و کاهش ۱۷ درصدی اعزام و پذیرش مسافر را در سال۹۷نسبت به ۹۶داشته ایم.»

اما صحبت از برنامه برای راه‌اندازی تاکسی پرنده در ایران در حالی‌ست که ناوگان هوایی معمولی ایران، همچنان به‌دلیل تحریم‌ها از نو شدن باز مانده است و به جز شماری هواپیمای جدید که در فرصت دو ساله پس از برجام به آن افزوده شد، از هواپیماهایی قدیمی بهره می‌برد.

کورا: تاکسی پرنده در نیوزیلند

خودروی پرنده ژاپنی

ژاپنی‌ها قصد دارند تا سال ۲۰۳۰ خودروی پرنده برای حمل نقل شخصی وارد بازار کنند. شرکت ان‌ای‌سی هم به‌تازگی موفق شده خودرو پرنده خود را با موفقیت آزمایش کند. این شرکت می‌گوید این محصول می‌تواند تا سال ۲۰۲۳ تجاری شود.

این خودرو در اصل یک سه چرخه است که شبیه کوادکوپترها توسعه یافته و می‌تواند با چهار موتورش که در قسمت بالای اتومبیل جانمایی شده به‌صورت عمودی از زمین بلند شود.

در جنوب شرق آسیا خودروهای سه‌چرخی با نام توک‌توک شناخته می‌شوند و این خودرو ۱۵۰ کیلوگرمی نسخه پرنده همین توک‌توک‌ها است.

از این وسیله قرار است از سال ۲۰۲۳ به بعد برای تحویل بسته‌های پستی استفاده شود. شرکت آمازون، ایرباس و اوبر هم طرح‌های مشابهی دارند و به‌نظر می‌رسد به زودی استفاده از خودروهای پرنده، ابتدا برای مصارف پستی و در ادامه برای استفاده از حمل و نقل عمومی و شخصی، همه‌گیر شود.

پالی‌وی؛ یک خودروی پرنده در هلند

اولین پرواز عمومی ایرکوت

ایرکوت ام سی ۲۱ سری ۳۰۰ که تازه‌ترین امید روس‌ها برای بازگشت به بازار حمل و نقل هوایی است برای اولین بار در نمایشگاه ماکس مسکو ۲۰۱۹ به نمایش گذاشته شد و پرواز کرد.

این هواپیما هم اکنون تست‌های پروازی خود را می‌گذارند. این مدل رقیب مستقیم مدل بوئینگ ۷۳۷ و ایرباس سری ۳۲۰ است.

این هواپیما ۱۶۵ تا ۲۱۰ مسافر را پوشش می‌دهد. با این سیاست، روس‌ها سعی دارند بتوانند در بازار هواپیماهای تک‌راهرو که پرتقاضاترین بخش هواپیماهای مسافربری در جهان است، نفوذ کنند. این هواپیما می‌تواند رِنج پروازی شش هزار و ۴۰۰ کیلومتر را پوشش دهد.

روسیه بتازگی پهپاد سنگین وزن شش تنی را هم آزمایش کرده که می‌تواند بیش از ۲۴ ساعت پرواز کند این پهپاد Altius-U نام دارد و از دو موتور توربوپراپ بهره می‌برد.

آیا پرواز داخلی از فرودگاه امام صرفه اقتصادی دارد؟

انتقال بخشی از پروازهای داخلی از فرودگاه مهرآباد تهران به فرودگاه امام، این پرسش را ایجاد کرده که به دلیل مسافت آیا این انتقال صرفه اقتصادی دارد؟

به گزارش ایسنا، در پی افتتاح ترمینال سلام فرودگاه امام بخشی از پروازهای خارجی پایانه یک به پایانه سلام منتقل و مقرر شده تا بخشی از پروازهای داخلی از فرودگاه مهرآباد به ترمینال یک فرودگاه امام انتقال یابد.

حسن خوشخو، معاون بهره‌برداری شرکت شهر فرودگاهی امام، گفته است: «برخی از ایرلاین‌ها در این زمینه ابراز تمایل کرده‌اند و با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا شهریورماه این هدف محقق می‌شود. قیمت بلیت این پروازها نسبت به نرخ‌های کنونی، ارزان‌تر خواهد بود و این خود حق انتخاب دادن به مردم است.»

در این رابطه علیرضا منظری معاون سابق سازمان هواپیمایی کشوری نظر دیگری دارد و معتقد است «تا زمانی که فرودگاه مهرآباد وجود دارد نمی‌توان درباره‌ پروازهای کوتاه چنین سیاستی را اتخاذ کرد. چراکه هم از نظر زمانی و هم از نظر اقتصادی برای مسافر به‌صرفه نیست. این نوع پروازها به شرط آنکه قیمت بسیار مناسب‌تری نسبت به پروازهای فرودگاه مهرآباد داشته باشد و برای پروازهای کوتاه استفاده نشود می‌تواند صرفه اقتصادی داشته باشد.»

هواپیمای ژاپنی به تجاری‌سازی نزدیک شد

شرکت میتسوبیشی اسم هواپیمای خود که با کد ام‌آرجی شناخته می‌شد را مدتی است به «اسپیس‌جت» تغییر داده است. این محصول قرار است در دو سری ام ۹۰ و ام ۱۰۰ که بین ۷۵ تا ۱۰۰ نفر ظرفیت دارد به مشتریان عرضه شود.

با وجود اینکه سال‌هاست میتسوبیشی در حال توسعه این محصول است، اولین هواپیما مسافربری واقعی ژاپنی همچنان باید آزمایش‌های پروازی دیگری را طی کند تا آماده پرواز شود.

ژاپنی‌ها در زمینه طراحی وتولید این محصول با وسواس و دقت بسیار کار می‌کنند تا ورودشان به عرضه هوانوردی با سقوط یا نقص فنی همراه نباشد.

قرار بود تا چند ماه آینده این هواپیما عملیاتی شود، اما این اتفاق گویا در سال ۲۰۲۰ رخ می‌دهد . فعلا بزرگ‌ترین پروژه هوانوردی ژاپن با گذشت بیش از ۱۵ سال مطالعه و کار، همچنان دستخوش تاخیرهای پیش‌بینی‌نشده می‌شود. خط هوایی آل‌نیپون‌ایر (ای‌ان‌ای) ژاپن اولین تحویل‌گیرنده این هواپیما خواهد بود.