از مدل جدید بوئینگ تا پیش‌بینی ایرباس

شرکت بوئينگ قصد دارد یک هواپیمای مافوق صوت تولید کند. از طرفی ایرباس هم از نیاز به حدود ۳۷ هزار هواپیما تا ۲۰ سال آینده خبر داده است.

بوئینگ و هواپیمای مافوق صوت

شرکت بوئينگ دست به یک طرح بلند پروازنه زده است؛ دست یافتن به سرعت پنج برابر سرعت صوت برای یک هواپیمای مسافربری.

بوئینگ پیش‌بینی کرده تا ۱۰ سال دیگر دوباره هواپیماهای مسافربری مافوق صوت وارد بازار صنعت هوانوردی خواهند شد. این گونه هواپیماها می‌توانند با رشد تکنولوژی، پروازی سریع‌تر و ارزان‌تر را برای مسافران رقم بزنند.

پنج برابر سرعت صوت برای این هواپیما از بسیاری از موشک‌های کنونی بیشتر است و اگر چنین هواپیمایی ساخته شود، مسافت‌هایی که نزدیک ۲۰ ساعت طول می‌کشند در کمتر از چهار ساعت طی خواهند شد.

کنکورد می‌توانست به سرعتی در حدود دو برابر سرعت صوت دست پیدا کند و مسیرهای هشت ساعته را در مدت سه ساعت انجام می‌شد.

بوئينگ امیدوار است این طرح تا سال ۲۰۳۰ به نتیجه برسد. در گذشته کنکورد می‌توانست به عنوان یک هواپیمای مافوق صوت به سرعتی در حدود دو برابر سرعت صوت دست پیدا کند و با سرعت کنکورد مسیرهایی که توسط بوئينگ ۷۴۷ در مدت هشت ساعت طی می‌شدند در مدت سه ساعت انجام می‌شد.

موتور آمریکایی هواپیمای میتسوبیشی در ژاپن مونتاژ می‌شود

شرکت میتسوبیشی در حال توسعه جت منطقه‌ای خود با نام ام آر جی است. ژاپنی‌ها برای این هواپیما از موتور پی دبلیو ۱۲۰۰ جی ساخت شرکت پرات اند ویتنی آمریکا استفاده می‌کنند.

حالا میتسوبیشی قصد دارد این موتور آمریکایی را در ژاپن برای هواپیماهای خود مونتاژ کند. قطعات نهایی این موتور در آمریکای شمالی ساخته می‌شوند و برای مونتاژ شدن به ناگویای ژاپن حمل خواهند شد.

شرکت میتسوبیشی همچنین اعلام کرده مدل کوچکتر ام آر جی را که ۶۹ نفر ظرفیت دارد، خواهد ساخت. این مدل از ام آر جی با پسوند ۷۰، در سال ۲۰۲۱ تولید خواهد شد.

ام آر جی در دو سری ام آر جی ۷۰ و ام آر جی ۹۰ تولید می‌شود. ‌ام آر جی ۹۰ ظرفیت ۹۰ سرنشین و ‌ام آر جی ۷۰ ظرفیت ۶۹ سرنشین را دارد. برد مدل ۹۰ نفره ۳۷۰۰ کیلومتر و برد مدل ۷۰ نفره سه هزار کیلومتر است.

ایرباس به دنبال حفط قرار داد با ایران

روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داده منابع خبری مطلع از لابی اتحادیه اروپا به نفع ایران خبر داده‌اند و گفته می‌شود که اتحادیه اروپا از شرکت ایرباس خواسته تا تعداد هواپیماهایی را که می‌تواند به ایران تحویل دهد، اعلام کرده تا آنها بتوانند از طریق مذاکرات سیاسی مجوزهای لازم را اخذ کنند.

ایرباس به ایران پیغام داده که به‌دنبال حفظ قرارداد فروش ۱۰۰ فروند هواپیما است. اما سؤال این است که چه عاملی باعث شده که غول هواپیماساز اروپایی چنین پیغامی را به مقامات ایرانی بدهد؟

بحرین ۱۶ فروند اف ۱۶ می‌خرد

با ورود اف ۳۵، برخی از کشورها به دنبال جایگزین کردن اف ۱۶ خود با اف ۳۵ هستند. اما قیمت بالا و هزینه نگهداری سرسام‌آور سبب شده برخی کشورهای جهان، پیشرفته‌ترین نوع جنگنده اف ۱۶ را انتخاب کنند.

در همین راستا بحرین هم ۱۶ فروند جنگنده اف ۱۶ را سفارش داده است. ارزش این خرید ۱.۲ میلیارد دلار است و شرکت لاکهید مارتین این هواپیما ها را خواهد ساخت.

هواپیما اف ۱۶ جایگزین مدل اف ۵ در بسیاری از ارتش‌های جهان شده است. البته همچنان بسیاری از کشورها مانند سوئیس، ترکیه، اسپانیا، عربستان، ایران و کره جنوبی همچنان از برخی مدل‌های اف ۵ استفاده می‌کنند.

ایران پیش از انقلاب، قرارداد خرید ۳۰۰ فروند اف ۱۶ را امضا کرده بود که پس از انقلاب این قرارداد لغو شد.

برخی تحلیلگران معتقدند ترکیب اف ۱۴ و اف ۱۶ در ارتش ایران نیروی هوایی ایران را تا سال‌ها در منطقه بی‌رقیب می‌کرد و احتمالاً در صورت تحویل این هواپیما، در جنگ هوایی عراق کاملاً مغلوب ایران می‌شد.

این جنگنده که ستون فقرات بسیاری از ارتش‌های جهان است، یکی از موفق‌ترین جنگنده‌های چند منظوره تاریخ هوانوردی است.

اف ۱۶ در ابتدا به عنوان یک مدل ارزان، سبک و پرکابرد برای ارتش آمریکا ساخته شده بود و تا کنون نزدیک به پنچ هزار فروند از این مدل تولید شده است.

پیش‌بینی ایرباس

شرکت ایرباس پیش‌بینی کرده تا ۲۰ سال دیگر جهان نیاز به ۳۷ هزار هواپیمای مسافربری دارد. این شرکت البته احتمال داده که این عدد تا ۴۸ هزار فروند هم افزایش پیدا کند. برای این تعداد هواپیما نیاز به حدود ۵۰۰ هزار خلبان جدید در جهان است. هم اکنون بسیاری از خطوط هوایی در جهان با کمبود خلبان روبه‌رو هستند.

در این میان کمترین تقاضا به هواپیماهای بسیار بزرگ مانند ایرباس ۳۸۰ باز می‌گردد. نیاز جهان تا ۲۰ سال بعد برای این هواپیماها به کمتر از دو هزار فروند می‌رسد.

بیشترین تقاضا برای هواپیماهایی با تعداد گنجایش زیر ۲۰۰ نفر است، به گونه‌ای که جهان تا ۲۰ سال آینده به حدود ۳۰ هزار هواپیما با ظرفیت کمتر از ۲۰۰ نفر نیاز خواهد داشت.

کاهش پرواز شرکت‌های اروپایی به ایران

شرکت کی ال ام اعلام کرده در انتهای ماه سپتامبر به دلیل مشکلات اقتصادی و زیانده بودن و نبود مسافر به تعداد کافی خط هوایی تهران آمستردام را تعطیل می‌کند.

این در حالی است که این خط هوایی یکی از خطوط مورد علاقه ایرانیان است و بسیاری از افرادی که از آمریکا به ایران به صورت ترانزیت پرواز می‌کنند، از این خط هوایی استفاده می‌کنند.

شرکت هوایی اتریش هم، پروازهای این کشور به شهرهای اصفهان و شیراز در ایران را از ماه سپتامبر ۲۰۱۸ قطع خواهد کرد. اما خدمات خطوط هوایی اتریش به تهران همچنان ادامه خواهد یافت.

پرواز این خط هوایی به اصفهان و شیراز یکی از پروازهای مورد علاقه توریست‌های اروپایی به ایران است و بسیاری از افرادی که در شهرهای اصفهان و شیراز زندگی می‌کنند به دلیل ترازیت بهتر از این خط هوایی استفاده می‌کردند.

بیشترین تأخیر در ایرلاین‌های دولتی

شرکت فرودگاه‌ها جدیدترین آمار از وضعیت سفرهای هوایی در خردادماه سال جاری را اعلام کرده که بر این اساس در فرودگاه‌های ایران بیش از سه میلیون و ۸۶۰ هزار مسافر جابه‌جا شده‌اند.

در طول این مدت فرودگاه مهرآباد با بیش از ۱۰ هزار و ۶۰۰ پرواز پرترددترین فرودگاه کشور بود و نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار مسافر را جابه‌جا کرده است. پس از آن فرودگاه مشهد با ثبت بیش از پنج هزار پرواز و فرودگاه امام خمینی با ثبت بیش از چهار هزار پرواز در رتبه‌های بعدی فرودگاه‌های فعال ایران قرار گرفته‌اند.

در خرداد ۹۷ سهم پروازهای داخلی بیش از ۲۷ هزار پرواز و جابه‌جایی بیش از ۳ میلیون مسافر بوده که در این بین فرودگاه مهرآباد بالاترین درصد را به خود اختصاص داده و پس از آن فرودگاه‌های مشهد و شیراز قرار دارند.

در حوزه پروازهای خارجی نیز در این ماه بیش از پنج هزار و ۶۰۰ پرواز به ثبت رسیده که فرودگاه امام خمینی بیشترین سهم و فرودگاه‌های مشهد و شیراز نیز رتبه‌های دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند.

از نظر درصد پروازهای تأخیری شرایط ایرلاین‌های ایران بهبود قابل توجهی پیدا کرده و هیچ شرکتی بالای ۵۰ درصد از پروازهای خود را با تأخیر انجام نداده است. در این زمینه ایرلاین تازه تأسیس کارون با ۴۷ درصد تأخیر بدترین آمار را داشته و پس از آن شرکت آتا و سپس دو ایرلاین دولتی ایران‌ایر و آسمان قرار دارند.

در حوزه پروازهای به موقع نیز شرکت هواپیمایی ماهان توانسته پیشرفت قابل توجهی را به ثبت برساند و از ۶۲۵ پرواز خود ۵۳۱ پرواز معادل ۸۵ درصد را به موقع انجام دهد که از نظر پروازهای با تعداد بالا عملکردی مطلوب به شمار می‌رود.