نمایشگاه هوایی فارنبرو که یکی از بزرگترین نمایشگاههای هوایی جهان است هفته گذشته برگزار شد و فرصتی بود برای شرکتهای مختلف که برای عقد قراردادهای بزرگ اقدام کنند اما به دلیل بازگشت تحریمهای هوایی، شرکتهای ایرانی نمیتوانند در این قراردادهای سهیم باشند. همزمان مدیرعامل سابق شرکت آسمان گفته است شرکت سوخو حتی جرئت اجاره هواپیماهایش را به ایران ندارد.
نمایشگاه هوایی فارنبرو
نمایشگاه فارنبرو انگلستان یکی از معتبرترین نمایشگاههای هوایی جهان است که در آن جدیدترین دستاوردهای صنعت هوانوردی نمایش داده میشود.
در نمایشگاه امسال فارنبرو، شرکت ایر آسیا سفارش خرید ۳۴ فروند ایرباس ۳۳۰ نئو را داده است. این هواپیما یکی از جدیدترین و اقتصادیترین هواپیماهای پهنپیکر جهان است. شرکت ایرانایر هم یکی از اصلیترین سفارشدهندگان این مدل است.
شرکت ایزی فلای هم سفارش خرید پنچ فروند هواپیمای ای تی آر ۷۲ سری ۶۰۰ را داده است. ایران ایر از این هواپیما ۲۰ فروند سفارش داده بود که تا پیش از اعلام بازگشت تحریمهای آمریکا، تنها موفق به دریافت هشت فرند از آن شد.
اما شرکت بوئينگ هم موفق شد سفارش ۱۹۳ فروند هواپیمای ۷۳۷ مکس دریافت کند. شرکتهای ایرانی بیش از ۸۰ فروند از این مدل سفارش داده بودند که پس از خروج آمریکا از برجام، بوئینگ سفارشهای ایران را به مشتریان دیگری اختصاص خواهد داد.
شرکت هوایی اوگاندا نخستین مشتری ایرباس نئو ۳۳۰ سری ۸۰۰ شد. این سری کوچکترین مدل ایرباس ۳۳۰ است. اما شرکت امبرائر برزیل با سیل سفارشهای مدل جدید E2 در این نمایشگاه روبهرو شده است. شرکت هوایی آذربایجان سفارش ۲۱ فروند، شرکت هوایی کویت ۱۰ فروند، شرکت ریپولیک ایر ۱۰۰ فروند و شرکت هوایی یونایتد ۲۵ فروند از این مدل را سفارش دادهاند. از این مدل تا کنون ۳۰۰ فروند پیش فروش شده که ارزش آن بالای ۱۵ میلیارد دلار است با این سفارشها شرکت امبرائر برزیل، خیز بزرگی را برای تبدیل شدن به سومین شرکت بزرگ هوایی جهان برداشته است.
در همین حال شرکت سوخو هم سعی کرد در این نمایشگاه مشتریانی در اروپا پیدا کند اما مشتریان بیشتر به سمت محصولات امبرائر سوق پیدا کردهاند. البته سری جدید ایرباس یعنی مدل ۲۲۰ هم مشتریان زیادی در این نمایشگاه پیدا کرده است. ایرباس فقط از یک شرکت آمریکایی که نامی از آن منتشر نشده ۶۰ فروند سفارش دریافت کرده است. شرکت جت بلو هم از این مدل ۱۲۰ فروند سفارش داده است.
سوخو جرئت اجاره هواپیما به ایران را نداشت
حسین علایی مدیرعامل سابق هواپیمایی آسمان گفته است: «در دورانی که من در آسمان بودم و برجام به نتیجه رسیده بود، قرارشد سه فروند سوخو به ما اجاره بدهند دو سال مذاکره کردیم اما در نهایت سفیر روسیه به من گفت این هواپیما را چون بیش از ۱۰ درصدش آمریکایی است نمیتوانیم حتی به شما اجاره دهیم. من به او گفتم شما که میگویید ما ابر قدرت هستیم پس چگونه هواپیمای ساخت خودتان را نمیتوانید به ما بدهید. سفیر روسیه به من گفت شما آمریکا را مثل ما درک نمیکنید».
این در حالی است که به تازگی شرکت آسمان تفاهمنامه خرید ۲۰ فروند هواپیمای سوپر جت ۱۰۰ را با روسیه امضا کرده است. این شرکت گفته است که سوخو قصد دارد قطعات آمریکایی را با قطعات روسی جایگزین کند.
تعدیل نیرو در ۸۰ درصد آژانسهای مسافرتی
حرمتالله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به خبرگزاری مهر گفته است: «با توجه به شرایط پیش آمده برای آژانسهای مسافرتی آنها دیگر نمیتوانند که از عهده هزینههای دفتر خود برآیند. بنابراین بسیاری از نیروها را تعدیل کردهاند و یا اگر چند دفتر داشتهاند برای کاهش هزینهها چند دفتر را تعطیل میکنند. این شرایط زمانی بدتر میشود که آنها نتوانند تابستان خوبی را بگذرانند و ۸۰ درصد آژانسهای مسافرتی تعدیل نیرو خواهند داشت».
در همین حال شرکت کیش ایر اعلام کرد در صورت عدم تخصیص ارز دولتی به کیش ایر از سوی بانک مرکزی، زمینگیری هواپیماهای این شرکت قابل پیشبینی است.
پیشرفتهترین ساخته بوئينگ در حال آمادهسازی
بوئینگ ۷۷۷ ایکس پیشرفته ترین ساخته شرکت بوئینگ است. این هواپیمایی بسیار بزرگ، دوربردترین ساخته هوایی بشر خواهد شد. شرکت بوئینگ در حال انجام تستهای زمینی این مدل است. تستهای لازم برای ساخت بالهای کامپوزیتی این هواپیمای بسیار پیشرفته هم در حال انجام است.
بوئینگ اعلام کرده تا کنون ۹۸ درصد از کارهای مهندسی ساخت این مدل پیشرفت داشته است. یکی از پیشرفتهترین و پر چالشترین بخشهای این هواپیما، تا شدن بخشی از بال آن است. با این روش این هواپیما جای کمتری برای پارک در آشیانه خواهد گرفت. بخش زیادی از تستهای قطعات این هواپیما در شهر سیاتل آمریکا در حال انجام است.
شرکت امارات یکی از پیشخریدکنندگان بزرگ این مدل است. این شرکت حدود ۱۵۰ فروند از این مدل را پیش خرید کرده است. شرکت هوایی عربستان سعودی هم در حال مطالعه خرید این مدل است. ایرانایر یکی از اولین سفارشدهندگان این مدل بود و قرار بود ۱۵ فروند از این مدل به ایران ایر تحویل داده شود، اما با آغاز دوباره تحریمهای ایران، این هواپیما به ایرانایر واگذار نمیشود و بوئینگ به دنبال مشتریان دیگری خواهد رفت.
پاکستان از ترکیه هلیکوپتر میخرد
ارتش پاکستان ۳۰ فروند هلیکوپتر T129 ATAK ساخت ترکیه میخرد. ترکیه قرار است در کنار فروش این مدل تجهیزات فنی و زیرساختهای لازم را نیز در اختیار پاکستان قرار دهد.
این هلیکوپترها مشترکاً توسط ایتالیا و ترکیه تولید میشوند و شرکت آگوستا که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان هلیکوپتر در جهان است، این مدل را طراحی کرده است. این محصول مشابه مدل بالگرد آگوستا آ ۱۲۹ است که برای ارتش ایتالیا تولید شده بود.
آگوستا آ ۱۲۹ تحت لیسانس آمریکا در ایتالیا ساخته میشد. این هلیکوپتر از دو موتور ساخت شرکت پیاجو ایتالیا بهره میبرد. این موتورهای تحت لیسانس رولزرویس در شرکت پیاجو تولید میشوند. قدرت هر موتور حدود ۸۰۰ اسب بخار است.