وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان با پومپئو در واشینگتن دیدار می‌کنند

جیحون بایرام اف ٬ وزیر امور خارجه آذربایجان (عکس از آرشیو)

جمهوری آذربایجان و ارمنستان روز سه شنبه ۲۹ مهرماه اعلام کردند که وزیران خارجه این دو کشور روز جمعه در واشینگتن با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار می‌کنند.

این دیدار در راستای توقف دور تازه درگیری بر سر منطقه ناگورنو- قره‌باغ صورت می‌گیرد.

روسیه تاکنون تلاش‌های میانجیگری بر سر منطقه ناگورنو- قره‌باغ را به عهده داشته است، اما دوبار توافق آتش بس با واسطه مسکو در یک ماه اخیر باعث توقف درگیری در این منطقه نشده است.

به رغم نقض آتش بس، درگیری بین دو کشور در منطقه ناگورنو- قره‌باغ روز سه شنبه ادامه داشت و ارمنستان می‌گوید دستکم در این روز ۴۳ نفر در این منطقه کشته شدند.

بیشتر در این باره: ارمنستان جمهوری آذربایجان را به نقض آتش بس تازه در قره باغ متهم کرد

رویترز می‌گوید، تداوم درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان نگرانی‌ها در خصوص تشدید جنگ و احتمالا کشیدن پای روسیه و ترکیه به این درگیری افزایش یافته است.

در همین حال، وزارت خارجه آمریکا به پرسش خبرگزاری رویترز در این زمینه پاسخ نداده است و مشخص نیست که آیا وزیران خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان نشستی مشترک با مایک پومپئو برگزار خواهند کرد یا نه .

جمهوری آذربایجان اعلام کرده است که جیحون بایرام اف٬ وزیر امور خارجه این کشور با نمایندگان گروه مینسک نیز دیدار خواهد کرد. فرانسه، روسیه و آمریکا به عنوان روسای گروه مینسک در سازمان امنیت و همکاری اروپا سال‌هاست که در تلاشند به درگیری و بحران ناحیه ناگورنو -قره‌باغ حل و فصل کنند.

با این حال ارمنستان جزئیاتی از سفر زهراب مناتساکانیان ، وزیر امور خارجه این کشور به آمریکا ارائه نکرده است.

ترکیه نیز عضو گروه مینسک است، اما نقشی در مذاکرات میانجیگرانه ندارد و گسترش درگیری در منطقه ناگورنو- قره‌باغ باعث تشدید اختلافات این کشور با دیگر اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، شده است.

ترکیه اتهام اعزام پیکارجویان اسلامگرا از سوریه و لیبی به جنگ در منطقه ناگورنو-قره باغ رد می‌کند. رویترز می‌گوید، ترکیه فروش سلاح به جمهوری آذربایجان را در سال جاری افزایش داده است، ولی هرگونه دخالت مستقیم خود در درگیری های اخیر را رد می‌کند.

آرمین سرکیسیان، رئیس جمهور ارمنستان، هم در گفت‌وگویی ترکیه را متهم کرد که با حمایت از جمهوری آذربایجان و با تشدید تنش در حال بی ثبات کردن منطقه قفقاز است.

مصطفی شنتوپ، رئیس مجلس ترکیه نیز از نقش میانجیگری فرانسه، روسیه و آمریکا در بحران ناگورنو- قره باغ به شدت انتقاد کرد.

جمهوری آذربایجان و ارمنستان از سال‌های پایانی اتحاد جماهیر شوروی بر سر منطقه ناگورنو قره‌باغ درگیری دارند. جنگ قبلی آنها بر سر این موضوع، در سال ۱۹۹۴ با آتش‌بسی شکننده و حدود ۳۰ هزار کشته به پایان رسید.

از آن زمان، این منطقه که رسما جزئی از خاک جمهوری آذربایجان به حساب می‌آید، تحت کنترل اکثریت ارمنی قره‌باغ قرار گرفته است.

اعلامیه استقلال این منطقه در سال ۱۹۹۱ تنها از سوی ارمنستان به رسمیت شناخته شده و ارمنستان تنها راه خروج از قره‌باغ به جهان خارج است.