نیروی هوایی آمریکا با انتشار بیانیهای از انجام عملیات تمرینی ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن همراه با بمبافکنهای «بی-۵۲» در دریای عرب خبر داد.
به گزارش روز یکشنبه ۱۲ خرداد خبرگزاری آسوشیتدپرس، این بیانیه میگوید در این تمرین نظامی که روز شنبه برگزار شد، بمبافکنهای بوئینگ بی-۵۲ استراتوفورترس- موسوم به «بی-۵۲» که عنوان «خطرناکترین بمبافکن جهان را یدک میکشد»، جنگندههای اف/ای-۱۸ سوپر هورنت، هلیکوپترهای اماچ ۶۰ سیهاوک و هواپیماهای ایتودی گرولر و ناو آبراهام لینکلن شرکت داشتند و این ناو «رشته عملیات تهاجمی را شبیهسازی کرد».
آمریکا اردیبهشتماه گذشته با اشاره به افزایش تهدیدهای ایران در منطقه، خبر داد که ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن را همراه با چند فروند بمبافکن بی ۵۲ به خلیج فارس فرستاد تا «پیام روشنی به تهدیدهای اخیر» ایران داده شود. کاخ سفید نیز از اعزام ۱۵۰۰ نیروی تازه به خاورمیانه خبر داده است.
از آن پس تنش در روابط ایران و آمریکا بالا گرفت و بدنبال کاهش میزان تعهدات تهران در برجام، واشینگتن صنایع فلزی و مواد معدنی ایران را تحریم کرد و جنگ لفظی شدیدی میان رهبران دو کشور در گرفته است.
«خرابکاری» در چهار کشتی تجاری از جمله دو نفتکش عربستان در آبهای امارات متحده عربی نیز باعث شد که این کشورها همراه با آمریکا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه روند.
آمریکا میگوید ایران با این حملات سعی در افزایش قیمتهای جهانی نفت داشته است. تهران این ادعا را رد کرده است.
جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید ۹ خرداد گفت ایالات متحده اوایل هفته آینده شواهد مربوط به دست داشتن ایران در انفجار نفتکش اماراتی را تسلیم شورای امنیت سازمان ملل میکند.
وی گفت: «تهدیدات ایران همچنان به قوت خود باقی است، اما واکنش سریع آمریکا و آرایش نظامی آن مانع عملی شدن این تهدیدات شده است».
حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه و تهدیدهای ایران، موجی از نگرانیها دربارهٔ وقوع جنگ در منطقه را برانگیخته است، اگرچه مقامات ایران احتمال وقوع درگیری را «بسیار بعید» دانستهاند.
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا نیز گفته است «مایل به جنگ با ایران نیست».
این در حالی است که مرتضی قربانی، مشاور عالی فرمانده کل سپاه پاسداران، گفته که «آمریکاییها از این فیلمها برای ما بازی نکنند که مثلا دو ناو جنگی وارد منطقه کردند»، و افزوده است: در صورتی که این ناوها «کوچکترین حماقتی» بکنند «با همه خدم و حشم و هواپیماهایش، با دو موشک یا دو سلاح جدید و به کلی سری به قعر دریا میفرستیم».
در این میان یحیی رحیم صفوی مشاور نظامی علی خامنهای رهبر ایران روز یکشنبه به خبرگزاری فارس گفت «شلیک نخستین تیر در خلیج فارس، قیمت نفت را به بیش از ۱۰۰ دلار افزایش خواهد داد».
قیمتهای جهانی نفت شاخص برنت هماکنون حدود زیر ۶۲ دلار است.
ایران چندین بار تهدید کرده است که تنگه هرمز را خواهد بست. این تنگه مسیر عبور روزانه ۱۸ میلیون بشکه نفت و فرآوردههای نفتی به بازارهای جهانی است.
گزارشها حاکی است که ایران در ماه گذشته روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت به مسیر آسیا بارگیری کرده، اما معلوم نیست این محمولهها برای فروش بوده یا ذخیرهسازی در انبارهای چین.