وزارت خارجه آمریکا در یک رشته پیام توئیتری در روز بینالمللی مبارزه با فساد حکومت ایران را «پر از افرادِ ریاکارِ فاسد» دانست و برای مردم ایران ابراز تأسف کرد.
در نخستین این پیامها آیتالله علی خامنهای صاحب صندوقی شخصی و غیررسمی معرفی شده که ارزش آن به میلیاردها دلار میرسد و از پرداخت مالیات هم معاف است. توییت دیگر آیتالله ناصر مکارم شیرازی را «سلطان شکر» نامیده و میگوید که «او با پر کردن بازار با شکر وارداتی گرانقیمت، ایرانی ها را از کار بیکار کرد و میلیونها دلار سود کرد». و پیام توییتری سوم وزارت خارجه آمریکا، صادق محصولی، وزیر کشور و رفاه در دولت محمود احمدینژاد را «سردار میلیاردر» توصیف کرده است.
Your browser doesn’t support HTML5
رضا قریشی استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه استاکتون آمریکا در آغاز گفتوگویی با رادیوفردا درباره صحت و سقم اینگونه ارزیابی ها میگوید در گزارشهای نهادهای بیطرف بینالمللی پیگیر شفافیت اقتصادی «به این ترتیب که نام کسی آورده شود نیامده است اما در گزارش سازمان شفافیت بینالمللی ایران در میان ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۳۰ قرار گرفته است که رتبه پایینی است».
پیش از این به این ترتیب که نام کسی آورده شود نیامده است اما در گزارش سازمان شفافیت بین المللی ایران در میان ۱۸۰ کشور در رتبه ۱۳۰ قرار گرفته است که رتبه پایینی استرضا قریشی استاد اقتصادسیاسی دانشگاه ستاکتون
این استاد اقتصاد سیاسی میافزاید: «بماند که در کشورهای دور و بر ایران هم فساد اقتصادی زیاد است». به گفته این کارشناس این مشکل فساد اقتصادی در ایران را «صندوق بین المللی پول» هم گزارش کرده است اما در هیچ یک از گزارشها نام کسی نیامده است.
پس مبنای اطلاعات وزارت خارجه آمریکا درباره منابع مالی آیت الله خامنه ای، ناصر مکارم شیرازی و صادق محصولی چیست؟
واقعیت این است که به سادگی میشود این اطلاعات را پیدا کرد. گفتن این حرف مهم است که قبل از انقلاب هم اقتصاد ایران تر و تمیز نبود. دربار و ژنرالهای شاه در آن زمان در اقتصاد دخالت داشتند.
انقلاب هم که شد کار در دست کسانی افتاد که کاربلد نبودند و انتصاب بر اساس این بود که قبل از انقلاب چند سال زندانی بوده اند یا به جبهه رفته اند و یا به مسجد میرفتند و نمازخوان بودند.
میان اینها چند نفری مثل آقای محصولی پیدا شدند که چیزی سرشان می شد از طریق نزدیکی به دولت و ثروت نفت فوری ثروتی به هم زدند. اگر کسی بخواهد واقعا درباره این گونه افراد اطلاعاتی به دست آورد پیدا کردن سابقه و کارنامه آنان کار مشکلی نیست.
سابقه داشته است که وزارت خارجه آمریکا برای برخورد به کشوری متوسل به انتشار چنین توییتها یا اطلاعیههایی بشود؟
قبل از انقلاب هم اقتصاد ایران تر و تمیز نبود. دربار و ژنرالهای شاه در آن زمان در اقتصاد دخالت داشتند. انقلاب هم که شد کار در دست کسانی افتاد که کاربلد نبودند و انتصاب بر اساس این بود که قبل از انقلاب چند سال زندانی بوده اند یا به جبهه رفته اند و یا به مسجد می رفتند و نمازخوان بودند.رضا قریشی
لااقل از بعد از جنگ سرد نه. در دوران جنگ سرد هم تا آنجایی که من می دانم اطلاعیه هایی که وزارت خارجه آمریکا منتشر می کرد درباره فساد اقتصادی نبود.
اکنون هم اینجا و آنجا مثلا درباره [ولادیمیر] پوتین سخنهایی میگویند؛ اما در مطبوعات و نه در توییتهای وزارت خارجه آمریکا. ولی به این صورت که به این سفتی و سختی [مورد ایران] دنبالش بروند لااقل من در سالهای اخیر ندیده ام.
آیا کشورهایی که با آمریکا مناسبات غیرخصمانه، عادی یا دوستانه دارند از فساد نظاممند اقتصادی حکومتی بری هستند؟
نهخیر. عرض کردم ایران در رتبه ۱۳۰ از میان ۱۸۰ کشور است. کشورهایی مثل عربستان هم در آن دور و بر هستند. در آنجا هم فساد هست. دو سال پیش آقای محمد بن سلمان [ولیعهد عربستان سعودی] یک عده ای را بازداشت کرد و از آنها باج گرفت. فساد خیلی زیاد است.
تمرکز بر روی [نام این افراد در ایران] اتفاقا متاسفانه بهانه به دست حکومت ایران می دهد. همان طور که خروج آمریکا از برجام [به حکومت ایران بهانه داده است].
ترک مخاصمه ایران با آمریکا هزار خوبی دارد که قطع اینگونه توییتهای وزارت خارجه آمریکا شاید این یکی هزارمین آن باشد
ایران مشکلات زیادی دارد و [این مشکلات] به برجام و تحریمها هم ربطی ندارد. ولی خروج آمریکا از برجام باعث شده است که بهانه دست حکومت ایران بیفتد که [مشکلات اقتصادی ایران] تقصیر آمریکاست و این حرفهای وزارت خارجه آمریکا هم بهترین «پاس» است به کسانی که در دستگاه حاکم ایران هستند. نه، در مورد کشورهای دوست آمریکا این کار را نمیکنند.
از طرف دیگر اگر جمهوری اسلامی ایران با آمریکا به ترک مخاصمه برسد، آیا این گونه پیامهای وزارت خارجه آمریکا متوقف خواهد شد یا نه؟
ترک مخاصمه ایران با آمریکا هزار خوبی دارد که شاید این یکی هزارمین آن باشد. بله خیلی چیزها از بین می رود. از نظر منافع ملی ایران به نفع ایران است که دست از این مخاصمه ای که متاسفانه زور و توانش را هم ندارد بردارد. اینها پدر ایران با سرشاخ شدن با آمریکا را درآورده اند. حتی اگر این توییتها قطع نشود در ترک مخاصمه منافعی هست که صد برابر قطع توییتها برای ایران ارزش دارد.