مذاکرات یونان با مقامات اروپایی همچنان بدون نتیجه مانده است. نشست روز ۲۸ خرداد وزیران اقتصاد کشورهای منطقه یورو با مقامات یونانی هم بینتیجه ماند. نشستی که در سایه افزایش احتمال خروج یونان از منطقه پولی یورو و حتی اتحادیه اروپا برگزار شد و در آن یونانیها با پیشنهاد تازهای نزد وام دهندگانشان آمدند.
پیشنهادی که به گفته «یانیس واروفاکیس»، وزیر اقتصاد یونان «مبتکرانه و رادیکال» بود: «ما تشخیص دادیم که مشکل اعتماد در گروه (حوزه پولی) یورو وجود دارد. بر همین اساس برای غلبه بر این مشکل، در نشست وزیران اقتصاد منطقه یورو، یک پیشنهاد رادیکال روی میز گذاشتیم. پیشنهادی که هرگز پیش از این مورد بررسی قرار نگرفته و توسط موسسات مختلف هم از ما خواسته نشده بود».
Your browser doesn’t support HTML5
این پیشنهاد البته آن چیزی نبود که مقامات اروپایی و وام دهندگان به یونان انتظارش را داشتند. آنها خواستار اصلاح بیشتر در نظام بازنشستگی و مالیاتی یونان هستند.
یرون دیسلبلوم، رییس گروه وزیران اقتصاد منطقه یورو، در واکنش به پیشنهادی که یونان در روز ۲۸ خرداد ارائه داد گفت: «ما برنامه کامل و معتبری نشنیدیم. وزیر اقتصاد یونان پیشنهادی به عنوان یک چارچوب مالی ارائه داد که پیشتر بخشی از دستورالعملهای بستههای دوگانه و شش گانه بود. او اساسا میگفت که ما حالا آنچه که پیشتر در منطقه مالی یورو توافق کردیم را اجرا میکنیم. این خیلی موثر نبود. آنچه ما نیاز داریم اقدامهای معتبر برای پر کردن نقاط خالی در توافقهای مالی است که همچنان در حال بحث بر روی آنها هستیم. اقدامهایی که بتواند اقتصاد را به مسیر درستش بازگرداند».
تغییراتی که وام دهندگان یونانی از مقامات یونان در زمینه افزایش سن بازنشستگی و بالابردن مالیاتها و کاهش هزینههای عمومی میخواهند از نظر دولتمردان آتنی قابل اجرا نیست. آنها میگویند بیش از این امکان ایجاد اصلاحات و فشار بر مردم نیست. مردمی که با انتخاب حزب چپگرای سیریزا در انتخابات چند ماه پیش نشان دادند طرفدار افزایش دوباره سیاستهای ریاضتی نیستند.
حالا در این شرایط قرار است رهبران ۱۹ کشور منطقه پولی یورو دوشنبه هفته آینده در نشستی فوقالعاده، آخرین تصمیم را درباره بحران یونان بگیرند. تصمیمی که الکسیس سیپراس، نخست وزیر یونان میگوید میتواند به حل بحران فعلی منجر شود.
او روز جمعه با رد غیرممکن بودن حل بحران یونان، احتمال خروج یونان از اتحادیه اروپا را نادرست خواند و گفت برای این بحران، نهایتا راه حلی پیدا خواهد شد.
اما با آنکه نخست وزیر یونان همچنان نسبت به حل بحران خوشبین است، خبرگزاریهای مختلف به نقل از منابعی در کشورهای مختلف اروپایی میگویند که منطقه یورو در حال آماده کردن خود برای خروج احتمالی یونان از این منطقه است.
گفته شده بانک مرکزی اتحادیه اروپا هم در حال آماده شدن برای قطع عرضه پول به بانکهای یونان از ابتدای ماه آینده میلادی است. در داخل یونان هم طی روزهای اخیر شهروندان این کشور بیش از هر زمان دیگر در حال خارج کردن پولهایشان از بانکها هستند.
یک مقام اروپایی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که در سه روز گذشته دو میلیارد یورو از بانکهای یونان خارج شده است.
حالا در آستانه نشست روز دوشنبه رهبران اروپایی، الکسیس سیپراس که به روسیه رفته است گفته که مشکل بوجود آمده یک مشکل اروپایی است. اشارهای به اینکه اروپا باید برای این مشکل راهحلی بیابد و اینکه خارج شدن احتمالی یونان از اتحادیه اروپا میتواند تبعات سنگینی برای این اتحادیه به همراه داشته باشد.
شاهین فاطمی، اقتصاددان در پاریس اما میگوید خارج شدن یونان هم اکنون به اندازه سالهای گذشته تبعات نخواهد داشت:
«پنج سال پیش این کار خطرناک بود. آن زمان پرتغال، اسپانیا و تا حدودی ایتالیا دچار مشکل بودند. اگر در آن مقطع یونان هم از یورو خارج میشد، ممکن بود یک حرکت زنجیرهای ایجاد میکرد. ولی الان اتحادیه اروپا آمادگی کامل دارد و برایش مشکل زیادی بوجود نمیآید. برعکس برای یونان بسیار بسیار دردناک خواهد بود چون باید به واحد پول قدیم خودش، دراخما، برگردد و تمام قرضهایش را هم باید با این واحد پولی بدهد. اینکه اروپا به یونان احتیاج دارد و هر شرطی را قبول خواهد کرد، اشتباه است».
نشست آینده رهبران اروپایی، یک هفته مانده به سر رسید مهلت بازپرداخت بخشی از بدهیهای آتن برگزار میشود. بدهیهایی که یونان برای بازپرداخت آنها نیاز به دریافت وامهای دیگری دارد.