مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه ۱۴ بهمن، طرح «الزام دولت به حفظ دستاوردهای هستهای» رابا یک فوریت تصویب کرد.
نمایندگان در این طرح دولت را موظف کرده اند تا در صورتی که کنگره آمریکا تحریمهای ایران را افزایش دهد، توافقنامه موقت ژنو را ملغی کند.
یک فوریت این طرح با ۱۷۳ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از ۲۰۵ نمایندهٔ حاضر در جلسه تصویب شد.
شماری از نمایندگان موافق طرح در سخنانی «زیاده خواهی آمریکا» و تصویب تحریم های جدید در کمیته بانکداری سنای آمریکا و تهدید به تحریم های دیگر را دلیل تصویب یک فوریت این طرح اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری مجلس(خانه ملت) ابراهیم کارخانه ای، عضو کمیسیون انرژی مجلس در موافقت با این طرح گفت «آمریکایی ها بارها جمهوری اسلامی ایران را به تشدید تحریم ها تهدید کرده و حتی رئیس جمهور آمریکا با صراحت اعلام می کند که اگر ایران زیر بار خواسته های آمریکا نرود، من اولین فردی خواهم بود که در کنگره موضوع تشدید تحریم ها علیه ایران را مطرح خواهم کرد.»
سخنان ابراهیم کارخانه ای درحالی است که بارک اوباما اخیرا با هر طرح کنگره برای تشدید تحریم های ایران مخالفت کرد و گفت آن را وتو خواهد کرد. آقای اوباما تصريح کرده است، در شرايط حساس کنونی تضعيف اقدامات ديپلماتيک برای حل مناقشه هسته ای ايران اشتباه است.
تهیه کنندگان این طرح گفته اند که آن را «در جهت حمایت از تیم مذاکره کننده و در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری و در پاسخ به ضربالاجل آمریکاییها مبنی بر تحمیل خواستههای نامشروع آنها به تیم مذاکره کننده هستهای» ارئه داده اند.
مذاکرات جاری ميان ايران و گروه ۱+۵ تا پايان ماه ژوئن تمديد شده است و طرفين گفتهاند که اميدوارند تا اواخر ماه مارس به «توافق سياسی» دست پيدا کنند و تا پايان مهلت هفت ماهه مذاکرات نیز به توافق جامع برسند.
خبرگزاری تسنیم متن کامل طرحی را که امروز یک فوریت آن به تصویب رسید انتشار داده که براساس آن دولت موظف شده است در صورت تصویب و یا اعمال هرگونه تحریم جدید و یا افزایش تحریمها توسط آمریکا بلافاصله برنامه اقدام مشترک(توافق نامه موقت ژنو) را ملغی و اقدامات زیر را انجام دهد:
فعال سازی مراکز غنیسازی بدون هر گونه محدودیت در استفاده از نوع و تعداد سانتریفیوژها و میزان تولید مواد غنیشده... اقدام به تولید و تامین سوخت هستهای مورد نیاز کشور بر پایه سالانه حداقل ۱۹۰ هزار سوخت غنیسازی به ازای هر نیروگاه هزار مگاواتی... تسریع در راهاندازی و بهرهبرداری از راکتور تحقیقاتی ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک براساس طراحی بومی...اقدام به غنیسازی ۲۰ درصدی در تاسیسات هستهای فردو و در هر سطح مورد نیاز... گسترش فعالیتهای تحقیق و توسعه غنیسازی بدون هرگونه محدودیت.. .منع هرگونه بازرسی، نظارت و همکاری با آژانس فراتر از پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (NPT)... منع خروج هرگونه مواد غنی شده از کشور و عدم پذیرش محدودیت در مکان، سطح و مقدار ذخیرهسازی مواد غنیشده.
در این متن همچنین آمده است که نقض تمامی تحریمها به صورت یکجا شرط آغاز اجرای توافق جامع هستهای است.