اردوغان: ترکیه آماده همکاری با آمریکا برای انجام عملیات علیه شهر رقه است

یک نیروی گروه حکومت اسلامی در شهر رقه در سوریه

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، اعلام کرده است که کشورش آمادگی دارد برای مبارزه با گروه «حکومت اسلامی» (داعش) در شهر رقه در شمال سوریه، با آمریکا همکاری کند.

شهر رقه یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های گروه داعش در شمال سوریه محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نورالدین جانیکلی معاون نخست وزیر ترکیه، روز چهارشنبه ۱۷ شهریورماه، با اعلام این خبر گفت که نیروهای ارتش ترکیه از زمان آغاز عملیات نظامی خود در خاک سوریه، دست‌کم ۱۱۰ نفر از اعضای گروه «حکومت اسلامی» و شبه‌نظامیان کرد را کشته‌اند.

براساس این گزارش،‌ رجب طیب اردوغان گفته است که پیشنهاد عملیات مشترک آنکارا و واشینگتن برای بیرون راندن نیروهای گروه داعش از شهر رقه، پیشنهاد باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا بود که در حاشیه نشست سران «گروه ۲۰» در چین مطرح شد.

وی درباره جزئیات و تاریخ آغاز این عملیات مشترک توضیح بیشتری نداده است.

نیروهای ارتش ترکیه از ۲۴ ماه اوت (حدود دو هفته پیش) در عملیاتی موسوم به «سپر فرات» با چند دستگاه تانک وارد خاک سوریه شدند.

بن‌علی ییلدریم نخست‌وزیر ترکیه، روز ۱۵ شهریورماه اعلام کرد که در پی این عملیات، مناطق مرزی سوریه با ترکیه از شبه‌نظامیان گروه «حکومت اسلامی» پاکسازی شده است.

سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه مستقر در لندن نیز می‌گوید گروه داعش با از دست دادن مناطق مرزی سوریه با ترکیه، «تنها خط ارتباطی خود با جهان خارج را از دست داده‌است».

در همین حال، دولت بشار اسد از عملیات نظامی ترکیه در خاک سوریه انتقاد کرده و می‌گوید ادامه این عملیات می‌تواند سرنوشت منطقه را تهدید ‌کند.

همزمان، گزارش‌ها حاکی از پیشروی‌ نیروهای دولتی بشار اسد در مناطقی از شهر حلب است.

بنا بر این گزارش‌ها نیروهای اسد موفق شده‌اند بخش‌های مهمی از آنچه را که در ماه گذشته از دست داده بودند، دوباره به کنترل خود درآورند. با این حساب به نظر می‌رسد مناطقی که تحت کنترل شورشیان است، بار دیگر در محاصره قرار گرفته ‌است.

شهر حلب و مناطق اطراف آن، از حدود دو ماه پیش، به یکی از مراکز درگیری شورشیان با نیروهای دولتی سوریه تبدیل شده است.

سازمان ملل، چندی پیش نسبت به وقوع «فاجعه انسانی» در حلب هشدار داده بود.

فعالان و امدادگران سوری در مناطق تحت کنترل شورشیان در حلب، می‌گویند ارتش سوریه در حملات اخیر خود به آن شهر از «گازی که ظن آن می‌رود گاز کلر باشد» استفاده کرده و ده‌ها نفر، از جمله ۳۷ کودک و ۱۰ زن در پی این حملات دچار مشکلات تنفسی شده‌اند.

رامی عبدالرحمن، رئیس سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه نیز می‌گوید دست‌کم ۷۰ نفر در پی حملاتی با استفاده از بمب‌های بشکه‌ای، دچار مشکلات تنفسی شده‌اند. اما گفته است که نمی‌تواند گزارش‌ها در مورد استفاده از «گاز کلر» را تائید کند.

بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل متحد نیز اخیراً‌ اعلام کردند شواهدی در اختیار دارند که نشان می‌دهد ارتش سوریه و مخالفان، از جنگ‌افزارهای شیمیایی استفاده کرده‌اند.

از سوی دیگر سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه ۱۶ شهریورماه، در گزارشی، از همه طرف‌های درگیر در جنگ داخلی سوریه انتقاد کرد و حملات هوایی نیروهای بشار اسد و نیروی هوایی روسیه را دلیل اصلی افزایش مرگ غیرنظامیان در در سوریه دانست.

مسکو از یک سال پیش دست به حملاتی هوایی در سوریه زده و اعلام کرده است که هواپیماهای روسیه در حملات خود، مواضع گروه «حکومت اسلامی»‌ و القاعده را بمباران می‌کنند، در حالی که آمریکا می‌گوید بیشتر این حملات، اپوزیسیون میانه‌روی دولت سوریه را هدف قرار می‌دهد.

دور تازه‌ مذاکرات میان جان کری و سرگئی لاوروف، وزیران خارجه آمریکا و روسیه درباره بحران سوریه، که در حاشیه نشست «گروه ۲۰» در هانگ‌ژوی ِ چین برگزار شد، بدون دستیابی به توافقی پایان یافت.

درباره ادامه مذاکرات دو طرف خبرهای ضد و نقیضی منتشر شده است.

خبرگزاری فرانسه گزارش داده که قرار است جان کری و سرگئی لاوروف روزهای پنجشنبه و جمعه ۱۸ و ۱۹ شهریورماه در ژنو، مذاکرات خود را درباره همکاری واشینگتن و مسکو برای حل بحران سوریه از سر بگیرند.

اما مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که واشینگتن و مسکو در مذاکرات قبلی خود درباره سوریه به توافق نرسیدند و جان کری به سوئیس سفر نخواهد کرد.

این در حالی است که باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، روز ۱۴ شهریور، در یک کنفرانس خبری، در جریان نشست سران ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان، گفته بود که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه، میان واشینگتن و مسکو «لحظه ‌به‌ لحظه» ادامه دارد، هرچند هنوز «اختلافات عمیقی» باقی‌ است.

جنگ داخلی در سوریه که از ماه مارس سال ۲۰۱۱ آغاز شده، تاکنون بیش از ۲۷۰ هزار کشته برجای گذاشته و نیمی از جمعیت این کشور را آواره کرده است.