«سند محرمانه» بایدن برای مقابلهٔ ترامپ با همکاری ایران، روسیه، چین و کره شمالی

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده (سمت راست) و دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا برای دورهٔ جدید

جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، یادداشتی محرمانه در زمینه امنیت ملی تأیید کرده که به دولت آینده آمریکا کمک می‌کند تا برای مقابله با روابط فزاینده میان ایران، روسیه، چین و کره شمالی آماده باشد.

در این سند به همکاری نظامی و فناورانه ایران و روسیه، از جمله تأمین پهپادها و موشک‌ها از سوی ایران و ارسال جنگنده‌ها از سوی روسیه به ایران، اشاره شده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاخ سفید این خبر را روز چهارشنبه ۲۱ آذر اعلام کرده است.

مقامات دولت بایدن از تابستان امسال تهیه این راهنما را آغاز کردند. این سند به گونه‌ای طراحی شده که بتواند از روز اول به دولت آینده کمک کند رویکرد خود را در قبال روابط در حال تقویت میان مهم‌ترین رقبا و دشمنان آمریکا شکل دهد.

به نوشته آسوشیتدپرس، این اطلاعات از سوی دو مقام ارشد دولت که به شرط ناشناس ماندن و طبق قواعد تعیین‌شده توسط کاخ سفید صحبت کردند، اعلام شد.

به گفته این مقامات، این یادداشت محرمانه به دلیل حساسیت برخی از یافته‌های آن منتشر نخواهد شد.

این سند شامل چهار توصیه کلی است: بهبود همکاری بین‌سازمانی در دولت ایالات متحده، تسریع در اشتراک‌گذاری اطلاعات با متحدان دربارهٔ این چهار کشور، تنظیم دقیق استفاده دولت از تحریم‌ها و ابزارهای اقتصادی برای اثربخشی حداکثری، و تقویت آمادگی برای مدیریت بحران‌های هم‌زمان با چهار کشور یادشده.

بیشتر در این باره: نگرانی کرملین از توجه «بیش از حد» روس‌ها به بازگشت ترامپ

ایالات متحده برای سال‌ها نگران همکاری میان این چهار کشور بوده است. این هماهنگی پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ شتاب بیشتری گرفته است.

مقامات اشاره کردند که با افزایش انزوای روسیه از سوی بسیاری از کشورهای جهان، مسکو به ایران برای تأمین پهپادها و موشک‌ها روی آورده است. از کره شمالی نیز روسیه توپخانه، موشک و حتی هزاران سرباز دریافت کرده که برای کمک به دفع نیروهای اوکراینی از منطقه کورسک به روسیه گسیل شده‌اند. در همین حال، چین با تأمین قطعات دوگانه کاربرد به حفظ پایگاه صنعتی نظامی روسیه کمک کرده است.

در مقابل، روسیه جنگنده‌هایی به ایران ارسال کرده و به تهران برای تقویت فناوری موشکی و فضایی‌اش کمک کرده است.

کره شمالی نیز از روسیه سوخت و منابع مالی مورد نیاز برای توسعه توانایی‌های تولیدی و نظامی‌اش دریافت کرده است. مقامات افزودند که روسیه عملاً کره شمالی را به‌عنوان یک کشور دارای سلاح هسته‌ای پذیرفته است.

چین نیز از تخصص فنی روسیه بهره‌مند شده و دو کشور برای تعمیق همکاری‌های فنی نظامی با یکدیگر کار می‌کنند. همچنین، این دو کشور گشت‌های مشترکی در منطقه قطب شمال انجام می‌دهند.

با وجود تفاوت‌های عمیق در دیدگاه‌های بایدن و ترامپ دربارهٔ مسائل جهانی، مقامات هر دو دولت فعلی و آینده اعلام کردند که تلاش کرده‌اند در مسائل امنیت ملی طی دوران انتقالی هماهنگی داشته باشند.

یکی از مقامات گفت که یادداشت کاخ سفیدِ بایدن، «تلاش نمی‌کند دولت ترامپ را محدود کند یا به سمت یک گزینه خاص سیاستی سوق دهد.»

این مقام افزود که این سند برای کمک به دولت آینده طراحی شده تا «ظرفیت» لازم برای شکل‌دادن به سیاست‌های خود در قبال برخی از دشوارترین مسائل سیاست خارجی که با آن‌ها روبه‌رو خواهد شد را ایجاد کند.