جیک سالیوان، گزینه جو بایدن برای سمت مشاور امنیت ملی، میگوید دولت جدید آمریکا میخواهد با پیوستن مجدد به توافق هستهای با ایران و مجبور کردن تهران به پیروی از مفاد برجام، ایران را «دوباره محدود» کند.
به گزارش روزنامههای واشینگتنپست و والاستریت جورنال، او این اظهارات را روز دوشنبه ۱۷ آذر در نشست شورای مدیران والاستریت جورنال بیان کرده است.
بنابر این گزارش، آقای سالیوان گفته است که ایالات متحده در مقابل آمادگی دارد تا به تعهداتش در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ با ایران پایبند باشد.
مشاور امنیت ملی جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در ادامه با بیان اینکه «فکر میکنیم که این مهم، عملی و دستیافتنی است» اظهار داشت که به باور او، بازگشت آمریکا به برجام میتواند بستری برای «مذاکرهای بعدی» در مورد مسائل گستردهتر باشد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که مقامهای جمهوری اسلامی همواره تأکید کردهاند که در مورد هیچ موضوعی فراتر از برنامه هستهای خود مذاکره نخواهند کرد.
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۱۳۹۴ به توافقی جامع درباره فعالیتهای هستهای تهران دست یافتند که بر اساس آن، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیتهای اتمی خود را متوقف کند و در مقابل، تحریمهای بینالمللی علیه آن لغو یا تعلیق شود.
بیشتر در این باره: تروئیکای اروپایی: مصوبه مجلس ایران مسیر بازگشت به دیپلماسی را به خطر میاندازددولت دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران خارج شد و تحریمهای هستهای علیه ایران را برگرداند.
جو بایدن با انتقاد از رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال برجام تصریح کرده است مذاکرات آمریکا بر سر برجام با ایران بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود.
رئیس جمهوری منتخب آمریکا در مصاحبهای که روز ۱۲ آذر در روزنامه نیویورک تایمز منتشر شد، گفت که بازگشت به برجام اگرچه «کاری سخت» است اما او به وعده خود در مورد احیای آن وفادار خواهد ماند.
در همین حال، مجلس ایران با تصویب قانونی دولت را موظف کرده است که در صورت «عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای ۱+۴ در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع موانع صادرات و فروش نفت ایران» دو ماه پس از تصویب این قانون، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
فرانسه، آلمان و بریتانیا روز ۱۷ آذر از قصد ایران برای نصب سانتریفوژهای جدید و پیشرفته و همچنین مصوبه مجلس شورای اسلامی برای توسعه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده و گفتند که این اقدامات راه برای بازگشت دیپلماسی به خطر میاندازد.
جیک سالیوان، که از زمان انتصاب به عنوان مشاور امنیت ملی کمتر سخنرانی داشته، در نشست روز دوشنبه بهجز موضوع ایران در مورد اصلاح نهادهای بینالمللی و تقویت روابط آمریکا با متحدان خود، از جمله مقابله با دشمنان و رقبای جهانی آمریکا، به عنوان مثلا چین، نیز سخن گفت.