گفت‌وگوی ويدئويی بايدن و پوتين همزمان با تشديد تنش در مرز روسيه و اوکراين

مذاکره رهبران روسیه و ایایالات متحده دو ساعت و یک دقیقه به طول انجامید

گفت‌وگوی کم سابقه رهبران آمريکا و روسيه روز سه شنبه همزمان با تشديد نگرانی‌ها از احتمال حمله نظامی روسيه به اوکراين و يک روز پس از تماس تلفنی جو بايدن با رهبران قدرت‌های اروپايی با هدف اتخاذ موضع واحد در دفاع از تماميت ارضی و استفلال اوکراين انجام شد.

به گفته کاخ سفيد، مذاکرات حوالی ساعت سه بعداز ظهر به وقت گرينويچ آغاز شد و مدت دو ساعت و یک دقیقه به طول انجامید.

تلویزیون روسیه نیز تصاویری از این دیدار پخش کرد که نشان می‌داد رهبران دو کشور در آغاز گفت‌وگوی خود رفتاری دوستانه با یکدیگر دارند و جو بایدن، رییس جمهور آمریکا، به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، می‌گوید که امیدوار است دیدار بعدی آنها حضوری باشد.

خبرگزاری رويترز قبل از شروع گفت‌وگو از قول مقام‌های آمریکایی گزارش داده بود که جو بایدن به رهبر روسیه هشدار خواهد داد که در صورت اشغال اوکراین نظام بانکی آن کشور با شدیدترین تحریم‌ها روبرو خواهد شد.

به گفته این مقامات، هدف تحریم‌ها که می‌تواند از تبدیل روبل روسیه به دلار و سایر ارزهای مهم جهان جلوگیری کند منصرف کردن مسکو از حمله به اوکراین است.

کاخ کرملین در آستانه گفت‌وگوی رهبران آمریکا و روسیه در مورد نتیجه بخش بودن مذاکرات ابراز تردید کرده و ضمن تکذیب تهدید نظامی علیه اوکراین تاکيد داشت که تجمع نیروهای نیروهای روسیه در نزدیکی مرز با این کشور آرایش دفاعی است.

البته مسکو همواره به آنچه که توسعه خزنده مرزهای ناتو توصیف می‌کند اعتراض کرده و مدعی است که از زمان سرنگونی دولت طرفدار روسیه در اوکراین در سال ۲۰۱۴ حضور نظامی غرب در این کشور افزایش یافته است و آن را تهدیدی علیه امنیت خود تلقی می‌کند.

روسیه درعین حال از دولت اوکراین خواسته است تضمین دهد که برای پس گرفتن مناطق تحت کنترل شورشیان در شرق این کشور از نیروی نظامی استفاده نخواهد کرد.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین روز سه شنبه گفت: «ما خواستار مناسبات خوب و قابل پیش‌بینی با آمریکا هستیم. روسیه هیچ گاه در پی حمله به هیچ کشوری نبوده است. ولی ما نیز حساسیت‌ها و خطوط قرمزی داریم.»

او افزود که با توجه به افزایش تنش در اروپا همه باید خونسردی خود را حفظ کنند و از این نظر گفت‌وگوهای رهبران روسیه و آمریکا حیاتی است.

ارزش روبل روسیه روز سه‌شنبه اندکی کاهش یافت. برخی از کارشناسان بازار مالی پیش‌بینی می‌کنند که مذاکرات تا حدی از تنش بین دو کشور خواهد کاست و برخی دیگر معتقدند که تهدید آمریکا به تحریم بانک‌های روسیه امیدواری به تفاهم را از بین می‌برد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جو بایدن روز دوشنبه با رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایتالیا در مورد اتخاذ یک موضع واحد در دفاع از استقلال و تمامیت ارضی اوکراین گفت‌وگو کرد.

کاخ سفید اعلام کرد که رهبران قدرت‌های غربی در پایان گفت‌وگوها از روسیه خواستند که تنش‌های اخیر را مهار کرده و به دیپلماسی بازگردد. تماس‌های نمایندگان قدرت‌های غربی در این زمینه از جمله گفت‌وگو با سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو ادامه خواهد یافت.

یک مقام ارشد آمریکایی گفت دولت جو بایدن تحریم‌هایی را پیش‌بینی کرده که در صورت حمله نظامی روسیه به اوکراین بلافاصله به اجرا گذاشته خواهند شد. به گفته منابع دیگر، یکی از تحریم‌های احتمالی جلوگیری از تبدیل روبل به ارزهای دیگر توسط بانک‌های روسی است.

ولی مدیر یکی بانک‌های مهم روسیه روز سه‌شنبه گفت چنین ایده‌ای «بسیار مضحک و غیرعملی» است.

همزمان، ادگار رینکویچ وزیر خارجه لتونی روز سه‌شنبه گفت غرب برای منصرف کردن روسیه از حمله به اوکراین باید به مسکو پیام قاطعی بدهد.

او افزود: «در صورت حمله نظامی به اوکراین غرب باید دسترسی روسیه به شبکه پرداخت بانکی سوئیفت را قطع کند، خط لوله انتقال گاز نورد استریم ۲ را تحریم و حضور نظامی ناتو در شرق اروپا را تقویت کند.»

او خاطر نشان کرد که با قطعیت نمی‌توان اهداف ولادیمیر پوتین در مورد اوکراین را پیش‌بینی کرد ولی مسلما اوکراین بخشی از روسیه بزرگی تلقی می‌شود که آقای پوتین به آن اعتقاد دارد.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ ش.ر