کاخ سفید: بایدن و پوتین سه‌شنبه درباره اوکراین گفت‌وگو می‌کنند

ولادیمیر پوتین و جو بایدن (عکس از آرشیو)

کاخ سفید شنبه اعلام کرد که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا سه‌شنبه هفته آینده با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود تماس ویدیویی خواهد داشت و در خصوص مسئله اوکراین با وی مذاکره خواهد کرد.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در بیانیه‌ای گفته است، جو بایدن در این تماس ضمن اشاره به نگرانی‌های آمریکا در مورد فعالیت‌های نظامی روسیه در مرز با اوکراین، بر حمایت ایالات متحده از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین تاکید خواهد کرد.

سخنگوی‌ کاخ سفید می‌گوید در این تماس دو طرف درباره موضوعات مختلفی از جمله «ثبات استراتژیک» مسائل سایبری و منطقه‌ای گفت‌وگو خواهند کرد.

کاخ کرملین هم می‌گوید، رهبران دو کشور در خصوص روابط دو جانبه و اجرای توافقات به دست آمده در نشست ژنو در ماه ژوئن صحبت خواهند کرد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به رویترز گفت: این گفت‌وگو روز سه شنبه انجام خواهد شد.

سخنگوی کاخ کرملین اضافه کرد، روابط دوجانبه، البته اوکراین و تحقق توافقات به دست آمده در ژنو، مهمترین (موارد) در دستور کار این تماس ویدئویی رهبران دو کشور است.

کی‌یف، در چند هفته اخیر در مورد افزایش چشمگیر نیروهای روسیه در منطقه مرزی بین دو کشور و احتمال حمله نظامی به خاک خود ابراز نگرانی کرده است.

اُلکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، پیشتر با استناد به گزارش‌های اطلاعاتی هشدار داده بود که روسیه بیش از ۹۴ هزار سرباز را در نزدیکی مرزهای اوکراین مستقر کرده و ممکن است برای یک حمله نظامی در مقیاس گسترده در پایان ژانویه (در سال جدید میلادی) آماده شود.

نیروهای روسیه در بهار و تابستان امسال دو رزمایش بزرگ در منطقه برگزار کردند و هر بار تعداد قابل توجهی نیرو و تجهیزات از خود باقی گذاشتند.

جو بایدن روز گذشته گفته بود که مشغول آماده‌سازی ابتکاراتی است تا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، نتواند به راحتی به اهداف خود برای حمله نظامی به خاک اوکراین دست یابد.

به گفته آقای بایدن، او در حال حاضر مشغول گردآوری مجموعه‌ای از «جامع‌ترین» و «معنادارترین» ابتکاراتی است که پیشبرد اقدامات نگران‌کننده ولادیمیر پوتین برای تشدید تنش نظامی علیه اوکراین را «بسیار بسیار دشوار» خواهد کرد.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا هم گفت که واشنگتن خود را متعهد می‌داند اطمینان حاصل کند که اوکراین تمامی قابلیت‌ها لازم برای محافظت از قلمروش را در اختیار دارد.

مقام‌های آمریکا و اوکراین این هفته بار دیگر در مورد بررسی گزینه اعمال تحریم‌های «شدید» اقتصادی علیه روسیه هشدار دادند. اکثر ناظران بر این باورند پروژه خط لوله «نورد استریم ۲» که برای رساندن گاز روسیه به اروپا در نظر گرفته شده، ممکن است قربانی این تنش سیاسی شود.

روسيه در سال ۲۰۱۴ با نادیده گرفتن توافق سال ۱۹۹۵ و با اعزام نیروهای نظامی، شبه جزیره کریمه در دریای سیاه را که پیشتر جزو خاک اوکراين بود تصرف کرد. از آن وقت تاکنون، مناسبات کی‌یف و مسکو همواره متشنج بوده است.

در جنگ جدایی‌طلبان اوکراین که مورد حمایت روسیه بودند، بیش از ۱۳ هزار نفر کشته شده‌اند. همچنین اسنادی منتشر شده است که نشان می‌دهد در این جنگ نظامیان روسیه مستقیما مشارکت داشته‌اند.

با استفاده از رویترز و رادیو فردا