آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه ۲۳ بهمن گفت خطر حمله نظامی روسیه به اوکراین تا اندازهای هست که تصمیم وزارت خارجه در خروج اکثریت کارکنان سفارت آمریکا در کییف را توجیه میکند.
پیشتر، آنتونی بلینکن دریک نشست خبری در هونولولو، دردیدار با همتایان ژاپنی و کره جنوبی خود، خطر چنین حملهای را «بالا» دانست اما بار دیگر تأکید کرد که مسیر دیپلماتیک با روسیه بر سر اوکراین همچنان باز است و راه مسکو برای پیگیری آن کاهش تنشها است.
در میانه افزایش هشدارهای آمریکا نسبت به حمله «قریبالوقوع» روسیه به اوکراین، جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا روز شنبه ۲۳ بهمن با همتای روسی خود گفتوگوی تلفنی کرد.
یک مقام کاخ سفید به رسانهها اطلاع داد که این گفتوگوی تلفنی بیش از یک ساعت طول کشیده است و در جریان آن آقای بایدن به آقای پوتین هشدار داده که حمله روسیه به اوکراین واکنش «قاطع و سریع» غرب را در پی خواهد داشت و جایگاه روسیه در جامعه جهانی را پایین خواهد آورد.
رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین تاکید کرده که پیامد هر گونه حمله نظامی روسیه به اوکراین، «رنج انسانی گستردهای» خواهد بود.
به گزارش کاخ سفید، آقای بایدن در ادامه گفت که ایالات متحده در رابطه با بحران اوکراین «دیپلماسی و سناریوهای دیگر» را آماده کرده است.
ساعاتی قبل از این تماس، وزیران خارجه آمریکا و روسیه نیز گفتوگوی تلفنی انجام دادند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که در این گفتوگوی ۳۵ دقیقهای، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا بر باز بودن مسیر دیپلماسی برای حل بحران اوکراین تاکید کرده و روسیه را به «تحریمهای شدید اقتصادی» تهدید کرده است.
Your browser doesn’t support HTML5
خبرگزاری اینترفکس نیز گزارش داده که وزیران دفاع روسیه و آمریکا روز شنبه گفتوگوی تلفنی انجام دادهاند.
دو روز پیش، دولت آمریکا از شهروندان این کشور خواست «فورا» خاک اوکراین را ترک کنند و وزارت دفاع آمریکا نیز نیروهای نظامی خود در اوکراین و کارمندان سفارت آمریکا در کییف را از این کشور خارج کرده است.
در این میان، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز روز شنبه کشورهای اروپایی و آمریکا را به انتشار «اخبار نادرست» و «گمانهزنیهای تحریکآمیز علیه روسیه» متهم کرد.
روسیه هماکنون ۱۳۰ هزار نیروی نظامی خود را در مرزهای با اوکراین یا داخل خاک بلاروس مستقر کرده و آمریکا میگوید احتمالا روسیه طی چند روز آینده به اوکراین حمله کند. دولت مسکو این موضوع را رد کرده است.
روز شنبه همچنین امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه که هفته گذشته به مسکو سفر کرده بود، با آقای پوتین گفتوگوی تلفنی کرده است.
یک مقام کاخ الیزه اعلام کرد که این گفتوگو ۹۰ دقیقه طول کشیده و آنچه از سخنان آقای پوتین برمیآید، روسیه قصد حمله به اوکراین را ندارد.
وی در ادامه گفت، با این حال فرانسه «به شدت هشدار» است و نسبت به شرایط نظامی روسیه در منطقه هشدار میدهد تا از بدتر شدن وضعیت جلوگیری کند. وی از شهروندان فرانسه خواست از سفر به اوکراین اجتناب کنند.
در این میان کرملین نیز گزارش داده است که آقای پوتین در مکالمه با همتای فرانسوی خود گفته است تاکنون پاسخ اساسی از سوی آمریکا و ناتو نسبت به «ابتکارات مشخص» روسیه، شامل نگرانیهای امنیتی مسکو از عضویت احتمالی اوکراین در ناتو دریافت نکرده است.
مسئله زیردریایی
در میانه تنشهای روسیه با غرب پیرامون اوکراین، وزارت دفاع روسیه روز شنبه از رهگیری یک زیردریایی آمریکا در آبهای تحت حاکمیت روسیه در اقیانوس آرام خبر داد.
خبرگزاری اینترفکس روسیه گزارش داده است یک کشتی روسی این زیردریایی را بدرقه کرده تا «به سرعت» از آبهای روسیه خارج شود.
در پی اعلام این خبر، پنتاگون گفت که میگوید ادعای روسیه مبنی بر ورود یک زیردریایی هستهای آمریکایی به آبهای سرزمینی روسیه در نزدیکی جزایر کوریل «حقیقت» ندارد.
به گزارش رویترز، کایل رینز، سخنگوی ارتش آمریکا دربیانیهای ضمن رد این خبر افزود، گرچه در مورد مکان دقیق زیردریاییهای آمریکا اظهار نظر نمیکند، «اما نیروهایش در آبهای بینالمللی دریانوردی میکنند.»
به گفته کرملین، زیردریایی آمریکا، پس از دریافت هشدار نظامیِ ناوچه مارشال شاپوشنیکوفِ ناوگان اقیانوس آرامِ روسیه، از آبهای سرزمینیاش خارج شده است.
به گزارش اینترفکس به نقل از وزارت دفاع روسیه، مسکو، واشینگتن را به نقض قوانین بینالمللی و تهدید امنیت ملی متهم کرده و در یادداشتی به وابسته نظامی آمریکا، تکرار این شرایط درآینده را ناپذیرفتنی دانسته استو