رئیسجمهور ایالات متحده روز دوشنبه پنجم تیر گفت که آمریکا و ناتو در شورش گروه «واگنر» علیه رهبری روسیه هیچ دخالتی نداشتهاند.
جو بایدن یادآور شد که روز شنبه در حالی که شورش «واگنر» در جریان بود، او با رهبران کشورهای متحد در اروپا تماس ویدئویی برقرار کرد تا به ولادیمیر پوتین اطمینان داده شود که «هیچ بهانهای ندارد که غرب یا ناتو را برای این اتفاقات در روسیه متهم کند».
او گفت: ما تصریح کردیم که در این وقایع «دخیل نیستیم و با آن هیچ کاری نداشتهایم».
رئیسجمهور ایالات متحده افزود آنچه که در حال رخ دادن است، بخشی از منازعه در درون نظام روسیه است.
به گفته آقای بایدن، هنوز زود است که در باره اثرات این رویدادها بر جنگ روسیه در اوکراین اعلام نظر کرد یا یک نتیجه قطعی ارائه داد.
او افزود از تیمش خواسته است که مرتبا او را در جریان تحولات روسیه قرار دهند تا آمریکا برای هر احتمالی آماده باشد.
کاخ سفید در بیانیه شنبهشب خود در خصوص گفتوگوی جو بایدن با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، تأکید کرده بود که رهبران کشورهای متحد در خصوص حمایت از اوکراین و لزوم هماهنگی مواضع میان دولتهای خود در قبال روسیه تبادلنظر کردند.
بیانیه کاخ سفید به این امر اشاره نکرده بود که مذاکرات ویدئویی آن روز جو بایدن با رهبران یادشده برای اطمینان از بهانه ندادن به ولادیمیر پوتین به منظور متهم کردن غرب یا ناتو به دخالت در وقایع مرتبط با گروه مزدوران «واگنر» بوده است.
هرچند خود ولادیمیر پوتین کسی غیر از یوگنی پریگوژین را به «خیانت و شورش مسلحانه» متهم نکرد، اما برخی از حامیان سرسخت او در دو روز اخیرمدعی شدهاند که آمریکا، بریتانیا و اسرائیل در شورش گروه «واگنر» دست داشتهاند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین روز چهارم تیر با همتای اوکراینی خود، ولودیمیر زلنسکی، درباره وضعیت روسیه پس از شورش یوگنی پریگوژین، فرمانده و مالک شرکت مزدوران مسلح «واگنر»، گفتوگو کرد.
اوکراین شورش روز شنبه را «مضحکترین تلاش در طول تاریخ برای کودتا» نامید اما گفته بود که اقتدار مسکو و شخص پوتین بهطور جدی ضربه خورد.
وزیر خارجه آمریکا ساعاتی پس از پایان شورش گروه «واگنر» در رشته مصاحبههایی با رسانههای آمریکا گفت وقایع روز سوم تیر «اقتدار ولادیمیر پوتین را مستقیما به چالش کشید» و «شکافهای واقعی در جهتگیری نظامی روسیه» را برملا کرد.