رئیسجمهور آمریکا رهبران کشورهای گروه ۲۰ را به افزایش فشار بر گروه افراطی حماس برای دستیابی به توافق با اسرائیل در آخرین هفتههای باقیمانده از کار دولت خود فرا خوانده است.
جو بایدن که برای شرکت در نشست سران گروه ۲۰ به ریودوژانیرو در برزیل رفته است، روز دوشنبه ۲۸ آبان در سخنان خود در افتتاحیه این اجلاس گفت: «حماس هنوز توافق را رد میکند و من از همه شما میخواهم فشار بر این گروه را افزایش دهید.»
در حالی که حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده، شماری از کشورهای گروه ۲۰ مانند چین و روسیه، با حماس دارای روابط و مراودات سیاسی هستند.
همزمان، نخستوزیر اسرائیل، روز دوشنبه گفت حماس تنها مانع توافق برای آزادی ربوده شدگان اسرائیلی است.
بنیامین نتانیاهو در سخنرانی در کنست افزود برای بازگشت تک تک گروگانها «به دور از سر و صدا» تلاش میکند.
او گفت «راهبرد پیروزی شامل آزادی مردم ربوده شده ما نیز هست که آن را هم بدست خواهیم آورد و امیدواریم به زودی دهها تن از آنها را به خانه برگردانیم».
بیشتر در این باره: قطر اعلام کرد میانجیگری در مذاکرات آتشبس غزه را فعلا تعلیق میکند
شبکه رسانه ملی اسرائیل، کان، گزارش داد که آقای نتانیاهو روز دوشنبه در نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی کنست، خبر داده که دولت او برای هر گروگانی که فلسطینیان در غزه به اسرائیل تحویل دهند، مبلغ ۵ میلیون شِکِل (واحد پول اسرائیل) پول بپردازد و فلسطینیانی که گروگانها را تحویل دهند، خود و خانوادههایشان، در زیر تدابیر اسرائیلی امانتنامه و گرفته و برای زندگی به کشور دیگری انتقال یابند تا جانشان از تعرض احتمالی حماس در غزه محفوظ باشد.
به گزارش کان، محمود سنوار، برادر یحیی سنوار، رهبر کشته شده حماس و از فرماندهان میدانی این گروه، شیوه برادر خود در مخالفت با معامله بر سر گروگانهای اسرائیلی را رد کرده و هر نوع توافق را به پایان جنگ ارتش اسرائیل در غزه و بیرون رفتن تمامی نظامیان اسرائیلی از این باریکه مشروط کرده است.
۹۷ اسرائیلی از میان ۲۵۱ شهروند این کشور که حماس آنها را ۴۰۸ روز پیش در حمله غافلگیرانه خود به جنوب اسرائیل ربود، هنوز در دست حماس هستند. چهار اسرائیلی دیگر نیز از ده سال قبل در دست حماس هستند که مجموع گروگانهای اسرائیلی در غزه را به ۱۰۱ تن میرساند. ارتش اسرائیل ارزیابی کرده که دستکم نیمی از ۱۰۱ گروگان زنده باشند اما برای دریافت جسد کشتهها نیز آماده معامله است.
چهار عضو تیم رسانهای حزبالله کشته شدند
حزبالله اعلام کرد در حمله اسرائیلی در بیروت که روز یکشنبه به مرگ محمد عفیف، سخنگوی ارشد این گروه منجر شد، ۴ تن دیگر از اعضای تیم رسانهای حزبالله نیز کشته شدند.
بیشتر در این باره: سخنگوی حزبالله در حمله هوایی اسرائیل به بیروت کشته شد
محمد عفیف یکشنبه در بمباران اسرائیلی در منطقه «راسالنبع» کشته شد. او هفته گذشته در یک نشست خبری در بیروت گفته بود حزبالله توان خود را بازسازی کرده و «به زودی نیروهای اسرائیلی در لبنان را اسیر خواهد کرد».
سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد محمد عفیف به سایر سران حزبالله پیوست که در عملیات ماههای گذشته اسرائیل به دلیل حملات تروریستی به مردم اسرائیل «به مجازات اعمال خود رسیدند».
دولت لبنان اعلام کرد در بمبارانهای اسرائیلی در روز یکشنبه ۳۵ تن کشته و ۱۴۳ نفر زخمی شدند.
نجیب میقاتی، نخستوزیر دولت موقت پیشبرد امور لبنان، یکشنبه گفت واکنش دولت او به پیشنویس توافقی که آمریکا به تازگی در اختیار این کشور گذاشت، «مثبت است» اما هنوز نکاتی برای بررسیهای بیشتر باقی مانده است.
باراک راوید، گزارشگر سایت آمریکایی اکسیوس و سایت اسرائیلی والانیوز، دوشنبه در پیامی در شبکه ایکس نوشت بازگشت آموس هاکستین، نماینده ویژه دولت جو بایدن، به لبنان به تعویق افتاده است. قرار بود آقای هوکشتاین اواسط این هفته به لبنان بازگردد.
«موضع» رهبر جمهوری اسلامی درباره آتشبس حزبالله با اسرائیل
از سوی دیگر، به گزارش نیویورک تایمز، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در پیامی برای سران لبنان که توسط مشاور او، علی لاریجانی، در سفر اخیر به لبنان برده شد، با توافقی برای آتشبس در لبنان موافقت کرده که بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت باشد.
آن قطعنامه به جنگ ۳۴ روزه ارتش اسرائیل و حزبالله در ۱۸ سال پیش پایان داده بود اما حزبالله بندهای مهم توافق مبنی بر عاریسازی جنوب لبنان از تسلیحات و شبهنظامیان، از خط رودخانه لیتانی تا مرز اسرائیل را رعایت نکرده بود.
حزبالله، گروه دیگر نیابتی ایران در منطقه که از سوی آمریکا تروریستی طبقهبندی شده، از یک روز پس از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل کارزار حملات راکتی و پهپادی به اسرائیل را آغاز کرد.
اسرائیل تا اواخر شهریور به پاسخهای محدود در لبنان اکتفا کرد اما از روز ۲۷ شهریور عملیات برای ضربه زدن به حزبالله را با انفجار پیجرها گسترش داد و سپس نیروهای زمینی خود را وارد لبنان کرد.
با وجود کشته شدن تقریباً تمامی کادر اصلی سیاسی و میدانی حزبالله، این گروه حملات راکتی و پهپادی به اسرائیل را ادامه داده است. اسرائیل میگوید ظاهراً از تعداد حملات حزبالله در روزهای اخیر اندکی کاسته شده است.
بیشتر در این باره: لاریجانی در لبنان: به دنبال خرابکاری در طرح آتشبس آمریکا نیستیم