جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، و همتای چینی او، شی جینپینگ روز پنجشنبه در مکالمه تلفنی خود توافق کردند که با یکدیگر دیداری داشته باشند در حالی که آقای شی هشدار داد ایالات متحده در رابطه با تایوان «با آتش بازی نکند».
اگرچه این پنجمین تماس تلفنی یا تصویری آقای بایدن با رهبر چین از یک سال و نیم پیش که در کاخ سفید مستقر شد، محسوب میشود، اما این دو به عنوان رهبران ایالات متحده و چین تاکنون دیدار مستقیم و رو در رو نداشتهاند. هنوز اطلاعاتی درباره زمان و مکان این دیدار منتشر نشده است.
یکی از مقامات ایالات متحده به شرط عدم انتشار نام خود به خبرگزاری فرانسه گفت که بایدن و شی «درباره اهمیت دیدار رو در رو حرف زدند و توافق کردند که تیمهایشان زمان مناسبی را برای این دیدار بیابند که مورد توافق طرفین باشد».
هر دو طرف تماس تلفنی روز پنجشنبه را که یک ساعت و هفده دقیقه به طول انجامید یک گفتوگوی سخت پیرامون بسیاری از مسائل مورد مناقشه میان این دو قدرت بزرگ اقتصادی توصیف کردند.
خبرگزاری دولتی شینهوای چین میگوید آقای شی به هنگام صحبت بر سر سیاست ایالات متحده درباره تایوان از ادبیات تند و محکمی استفاده کرد. جزیره تایوان که حکومت آن ساز و کاری دموکراتیک دارد، روابط نزدیکی با ایالات متحده دارد، اما چین این جزیره را بخشی از قلمروی خود میداند.
بر اساس گزارش شینهوا، شی جینپینگ به بایدن گفته است، «کسانی که با آتش بازی میکنند، سرانجام خودشان خواهند سوخت» و «من امیدوارم که ایالات متحده کاملا متوجه این مسئله باشد».
از آنجا که این ترس وجود دارد که شی سرانجام فرمان حمله به تایوان را صادر کند، تنشها بر سر این جزیره نیز پیوسته در حال افزایش است.
یکی از آخرین مورد تنشها به گزارشها درباره برنامهریزی نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان ایالات متحده و چهره متحد جو بایدن، به تایوان بازمیگردد که خشم مقامات چین را برانگیخته است.
اگرچه مقامات ایالات متحده به طور مرتب به تایوان سفر میکنند، اما پکن سفر خانم پلوسی را بسیار تحریککننده توصیف کرده است. او پس از رئیس جمهور و معاون رئیس جمهور، سومین مقام عالی ایالات متحده محسوب میشود و با توجه به موقعیتش احتمالا با هواپیمای نظامی سفر کند.
چین روز چهارشنبه هشدار داد که اگر این سفر انجام شود، ایالات متحده تبعات آن را متحمل خواهد شد».
طبق گزارشها، آقای شی در این مکالمه تصریح کرده که «موضع دولت چین و مردم آن بر سر مسئله تایوان ثابت است».
وی اظهار داشت: «این خواسته قاطعانه بیش از ۱.۴ میلیارد مردم چین است که قاطعانه از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی چین حفاظت شود.»
بایدن نیز در پاسخ به شی اطمینان داد که سیاست ایالات متحده دراینباره هیچ تغییری نکرده است.
واشینگتن از سیاست وضع موجود در قبال تایوان حمایت میکند، به این شکل که حاکمیت چین را بر آن به رسمیت میشناسد، اما مخالف اجرای آن است و میخواهد تایوانیها همچنان حاکمیت مستقل خود را حفظ کنند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری فرانسه؛ س.ن.ک.خ