جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه ۱۸ آذرماه اعلام کرد که در گفت وگو با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران موضع این اتحادیه بر ضرورت توقف سرکوب و اعدام معترضان و همچنین حمایت از روسیه را به او ابلاغ کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توییتی نوشته است: «با (حسین) امیرعبداللهیان در خصوص چند موضوع از جمله اعدام محسن شکاری صحبت کردم.»
محسن شکاری، معترض ۲۳ ساله، به اتهام «بستن خیابان ستارخان و مجروح کردن یک نیروی بسیج» در روزهای نخست اعتراضات جاری، از سوی دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شد و حکم اعدام این معترض جوان بامداد پنجشنبه هفدهم آذر ماه اجرا شد.
جوزپ بورل در ادامه نوشته است: «موضع اتحادیه اروپا را به وی ابلاغ کردم: توقف فوری اعدام و سرکوب، احترام به آزادیهای اساسی مردم ایران و توقف حمایت نظامی از روسیه.»
اعدام محسن شکاری، معترض ۲۳ ساله، با اعتراضات گسترده مردمی در ایران و محکومیت جهانی از سوی بسیاری از کشورها و کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد مواجه شده است.
آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی نسبت به تداوم سرکوب معترضان در ایران هشدار دادهاند.
از سوی دیگر، «همکارهای گسترده نظامی» ایران و روسیه هشدار آمریکا و دیگر کشورهای غربی را درپی داشته است. آمریکا نیز چنین همکاری بین مسکو و تهران را برای اوکراین، همسایگان ایران و جهان «زیانبار» خواند.
امیرعبداللهیان: به تحریم پاسخ میدهیم
حسین امیر عبداللهیان نیز در توییتی گفته است که با جوزب بورل ۷۰ دقیقه صحبت کرده است.
وزیر خارجه ایران نوشته است: «در پاسخ به تماس آقای بورل، ٧٠ دقیقه صحبت کردیم. گفتم به آمریکا و سه کشور اروپا بگویید اگر فکر کنند می توانند با فشار و ابزارسازی، در مذاکره امتیاز بیشتر بگیرند، حتما در اشتباهند. به تحریم و مداخله پاسخ می دهیم. همزمان در مسیر گام نهایی توافق خوب، قوی و پایدار هستیم.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز شنبه ۱۲ آذرماه گفته بود دولت ایالات متحده بهجای تمرکز بر احیای برجام٬ بر حمایت از اعتراضات در ایران و اقدامات جمهوری اسلامی در ارسال سلاح به روسیه متمرکز است.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران همچنین گفته بود «ایران علاقهای به توافق ندارد و ما بر مسایل دیگر متمرکز هستیم».
بهگفته رابرت مالی، با اینکه تماسها بین مقامات اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد و مذاکرات بهطور رسمی به حالت تعلیق درنیامده، «از اواخر ماه اوت تا کنون هیچ مذاکرهای صورت نگرفته است».
جمهوری اسلامی بستهشدن پروندهاش در آژانس بینالمللی انرژی اتمی را یکی از پیششرطهای بازگشت خود به توافق قرار داده، این در حالی است که آژانس میگوید مذاکراتش با جمهوری اسلامی ایران بر سر منشأ ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلامنشده هیچ پیشرفتی نداشته است.
ایالات متحده قبلاً ضمن رد این پیششرط اعلام کرده است که تهران باید تعهدات ضروری و فوری به تعویقافتادهٔ پادمانی را اجرا کند.