ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، روز دوشنبه ۲۲ آبان در کابینه این کشور تغییرات مهمی انجام داد.
بر اساس این تغییرات، سوئلا براورمن که در روزهای اخیر ضمن مخالفت شدید با برگزاری راهپیمایی در حمایت از آتشبس در غزه از پلیس لندن انتقاد کرده بود از مقام وزير کشور برکنار شد.
جیمز کلورلی که تاکنون وزیر خارجه بود به جای خانم براورمن به مقام وزیر کشور و دیوید کامرون، نخستوزیر سابق، به مقام وزیر خارجه منصوب شدند.
این جدیدترین مورد از ترمیم کابینه در دوره تقریبا یک ساله نخستوزیری آقای سوناک است. در آستانه انتخابات سراسری سال آینده حزب محافظهکار، او در نظرسنجیها از رقیب اصلی خود، حزب کارگر، بسیار عقبتر است.
دعوت از دیوید کامرون به کابینه نشان میدهد که آقای سوناک به جای خشنود کردن جناح دست راستی و پوپولیست حزب محافظهکار که از سوئلا براورمن حمایت میکرد ترجیح داده است یک سیاستمدار میانهرو و با تجربه را به هیئت دولت بیافزاید.
این تصمیم ریشی سوناک میتواند اختلافات عمیق در مورد برگزیت را زنده کند. همهپرسی در مورد رابطه بریتانیا با اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۶ که به برگزیت انجامید در دوران نخستوزیری آقای کامرون انجام شد. او که طرفدار باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا بود پس از این همهپرسی از مقام نخستوزیری استعفا داد.
در هفتههای اخیر علاوه بر حزب کارگر، تعداد قابل توجهی از اعضای پارلمانی حزب محافظهکار نیز خواستار برکناری سوئلا براورمن شدند.
خانم براورمن که مورد حمایت جناح راست و پوپولیست حزب محافظهکار است بارها در سخنان جنجالی خود موضع رسمی دولت و شخص نخستوزیر را زیر سئوال برده بود.
به نظر میرسد که مقاله هفته گذشته خانم براورمن در روزنامه «تایمز» دیگر کاسه صبر نخستوزیر را لبریز کرده بود.
خانم براورمن در این مقاله پلیس لندن را به «تبعیت از معیارهای دوگانه» در برخورد با تظاهرات به نفع فلسطینیان متهم کرد. به اعتقاد اکثر مفسران، این سخنان وزیر کشور علاوه بر تشویق به عدم تساهل در سطح جامعه اقتدار شخص نخستوزیر را هم زیر سئوال برد.
روز شنبه همزمان با مراسم سالگرد پایان جنگ جهانی اول که در بریتانیا مناسبتی برای یادبود قهرمانان جنگ محسوب میشود، صدها هزار نفر در لندن و شهرهای دیگر بریتانیا در دفاع از آتشبس در غزه راهپیمایی کردند.
حزب کارگر، خانم براورمن را متهم کرده که با موضعگیری خود عملا به ترویج خشونت دامن زده و گروههای راست افراطی را برای حمله به تظاهرات فلسطین تشویق کرده است.
به گزارش پلیس لندن، روز شنبه حدود ۱۵۰ نفر از این افراد که قصد برهم زدن تظاهرات را داشتند و به ماموران پلیس نیز حمله کردند بازداشت شدند.
هر چند برکناری سوئلا براورمن از مقام وزیر کشور غيرمنتظره نبود ولی بازگشت دیوید کامرون به کابینه تعجبآور تلقی شده است. جناح میانهرو از این انتصاب استقبال کرده ولی جناح دست راستی و پوپولیست آن را «پشت کردن به برگزیت» توصیف کرده است.
آقای کامرون در شبکه اجتماعی ایکس از تصدی مقام وزیر خارجه در دوران متحول کنونی ابراز خوشنودی کرد و ضمن تاکید بر ضرورت همراهی بریتانیا با متحدانش افزود: «بهرغم مخالفت با برخی از تصمیمات دولت فعلی برای من کاملا روشن است که ریشی سوناک نخستوزیر قوی و قابلی است که در دوران بسیار دشوار کنونی کشور را به خوبی رهبری میکند.»
علاوه بر دو پست مهم وزارت خارجه و وزارت کشور، تغییرات دیگری نیز در ترکیب کابینه بریتانیا روی داده است و به نظر میرسد که در روزهای آینده نیز چند وزير دیگر و یا معاونان وزرا تغییر کنند.
گزارش میشود که وزیر حملونقل، وزیر محیط زیست و دو مدیرکل ارشد در وزارت بهداشت و آموزش استعفا دادهاند. در متن استعفای آنها هیچ اشارهای به موضوعات سیاسی نشده است و اکثر آنها تاکید کردهاند که به حمایت از دولت و نخستوزیر در پارلمان و حزب محافظهکار ادامه خواهند داد.
جدیدترین نظرسنجیها نشان میدهد که، از نظر میزان جلب رای، در حال حاضر حزب کارگر حدود ۲۰ امتیاز از حزب محافظهکار جلوتر است.
به نظر میرسد که تلاشهای ریشی سوناک برای احیای موقعیت ضعیف این حزب در پی برکناری بوریس جانسون و متعاقب آن استعفای لیز تراس از مقام نخستوزیری، که شدیدترین بحران سیاسی این حزب در چند دهه اخير بود، تاکنون به نتیجه نرسیده است.