نخست‌وزیر و مقام‌های ارشد کانادا با خانواده‌ قربانیان پرواز ۷۵۲ دیدار کردند

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، ملانیا جولی، وزیر خارجه، عمر الغبرا، وزیر ترابری، شان فریزر، وزیر مهاجرت و رلف گودیل، کمیسر عالی کانادا، روز جمعه ۱۷ دی‌ماه در دومین سالگرد سرنگونی پرواز ۷۵۲ با موشک‌های سپاه پاسداران، در نشستی مجازی با اعضای خانواده‌های قربانیان دیدار کردند.

دولت کانادا در بیانیه‌ای اعلام کرده است، نخست وزیر و اعضای کابینه در دیدار با اعضای خانواده قربانیان پرواز بر تعهد خود برای اجرای عدالت تاکید کردند و اطلاعات مربوط به پیشرفت‌ها در این پرونده را به آنها اطلاع دادند.

در بیانیه دولت آتاوا تصریح شده است که کانادا به همکاری با شرکای خود در گروه هماهنگی و واکنش بین‌المللی، بریتانیا، سوئد و اوکراین، برای اطمینان از اجرای عدالت و پاسخگو کردن (حکومت ایران) در مقابل قربانیان مسافران و خدمه پرواز «پی اس ۷۵۲» ادامه می‌دهد.

بیانیه دولت کانادا اضافه کرده است، ما ضمن همبستگی با خانواده های قربانیان، مصمم هستیم که ایران را در قبال سرنگونی این هواپیما توسط نیروهای نظامی این کشور پاسخگو کنیم و اطمینان حاصل کنیم که ایران برای اقدامات و قصوری که منجر به کشته شدن ۱۷۶ انسان بی‌گناه شد، غرامت کامل پرداخت خواهد کرد.

بیشتر در این باره: پرواز ۷۵۲؛ ایران می‌گوید پرداخت «۱۵۰ هزار دلاری» به خانواده‌های جان‌باختگان را آغاز کرده است

در همین حال، دولت کانادا اعلام کرده است که اقداماتی را در راستای حمایت از خانواده‌های قربانیان پرواز ۷۵۲ انجام خواهد داد، از جمله برای برخی از خانواده های قربانیان این پرواز در خارج از کانادا مسیری جدید برای اعطای اقامت دائم به آنها در نظر گرفته می‌شود.

دولت کانادا همچنین یک بورسیه تحصیلی به یاد قربانیان پرواز پی اس ۷۵۲ ارائه خواهد کرد که انتظار می رود در این بورسیه به ۱۷۶ نفر و به طور متوسط ۲۵ هزار دلار پرداخت شود. این بورسیه برای دانشجویان بین المللی و کانادایی در سال تحصیلی ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ باز خواهد بود.

پرواز پی‌اس ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد ۱۸ دی‌ماه ۱۳۹۸ به‌ فاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بین‌المللی تهران با شلیک دو موشک پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند. علاوه بر ایرانی‌های دوتابعیتی، شهروندانی از کشورهای افغانستان، آلمان، کانادا، اوکراین، بریتانیا و سوئد نیز سرنشین این هواپیما بودند.

جمهوری اسلامی پس از سه روز تمام پنهان‌کاری و اظهارات متناقض و خلاف واقع، سرانجام اذعان کرد که پدافند ضدهوایی سپاه به این هواپیمای مسافربری شلیک کرده، اما دلیل شلیک «خطای انسانی» است.

اوکراین، کانادا و برخی ناظران می‌گویند این ادعا را قبول ندارند و حکومت ایران در حال لاپوشانی دلایل اصلی این ماجرا است.

در همین حال، روز گذشته در آستانه دومین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین، گروه همکاری کشورهای درگیر رسما اعلام کرد که از مذاکره با ایران دست شسته و از این پس پرونده مرگ قربانیان را از طرق بین‌المللی پیگیری خواهد کرد.

یک روز پیشتر چهار کشور کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا اعلام کرده بودند که به ایران گفته‌اند تا ۱۵ دی‌‌ماه فرصت دارد به سوالات مربوط به سرنگونی هواپیمای اوکراینی پاسخ دهد، وگرنه این گروه سایر اقدامات را مدنظر قرار خواهد داد.

حال همین چهار کشور در بیانیه‌ای رسمی که روز پنج‌شنبه، ۱۶ دی‌ماه، منتشر شد اعلام کرده‌اند که از هر گونه تلاش برای مذاکره با ایران در این زمینه دست شسته‌اند.

آنها در این بیانیه می‌گویند: «به‌رغم تمام تلاش‌ها در دو سال گذشته برای حل این مسئله از طریق مذاکره، گروه همکاری به نتیجه رسیده است که تلاش بیشتر برای مذاکره با ایران... بی‌فایده است.»