شهردار درنه در شمال شرق لیبی تخمین زد که تعداد کشتهشدگان سیل اخیر در این شهر ساحلی دریای مدیترانه به ۱۸ هزار تا ۲۰ هزار نفر برسد.
عبدالمنعم الغيثی این ارزیابی خود را شامگاه چهارشنبه در گفتوگو با شبکه العربیه مطرح کرد.
آمارهای این مقام محلی در حالی است که بر اساس آخرین گزارش طارق الخراز، یک نظامی و همچنین سخنگوی وزارت کشور دولت شرق لیبی، در این مرحله ۳۸۴۰ کشته در شهر درنه به ثبت رسیده که از این تعداد ۳۱۹۰ نفر تا روز سهشنبه دفن شدهاند.
این مقام دولت شرق لیبی اضافه کرد که حداقل ۴۰۰ خارجی، عمدتاً سودانی و مصری، در میان قربانیان هستند.
به گفته او، روز چهارشنبه حدود ۲۵۰ جسد پیدا شد، اما بیش از ۲۴۰۰ نفر همچنان مفقود هستند.
هشام ابوشکیوات وزیر هوانوردی غیرنظامی دولت شرق لیبی به رویترز گفت که تاکنون «بیش از ۵۳۰۰» کشته شمارش شده و احتمالا این رقم دو برابر شود.
با وجود آمارهای مختلف مقامهای لیبی، سازمانهای بینالمللی نگرانند که تلفات نهایی بسیار سنگین باشد.
یکی از مقامات فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و جمعیتهای هلال احمر تعداد قربانیان را «بسیار» توصیف کرد و گفت ممکن است به «هزاران» نفر برسد و «۱۰ هزار نفر» دیگر نیز مفقود شوند.
این در حالی است که دفتر هماهنگی کمکهای بشردوستانه وابسته به سازمان ملل متحد تعداد مفقودشدگان را «پنج هزار نفر» اعلام کرده است.
بر اساس گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت، حداقل ۳۰ هزار نفر در شهر ۱۰۰ هزار نفری درنه به دلیل وقوع سیل آواره شدهاند.
درنه اکنون فقط از دو ورودی به سمت جنوب (از هفت ورودی معمول) قابل دسترسی است و به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت، قطعی برق و اختلالات گسترده در شبکه مخابراتی، ارتباطات را در شهر محدود کرده است.
طوفان دانیال که پیشتر ترکیه، بلغارستان و یونان را درنوردیده بود، روز یکشنبه به درنه رسید و موجب شکسته شدن دو سد در نزدیکی شهر درنه شد.
فشار سیلاب گسترده موجب ویران شدن بسیاری از ساختمانها، پلها و جادهها در شهر درنه شد و حتی برخی محلهها به کلی ناپدید شدند.
خبرگزاری فرانسه شامگاه چهارشنبه نوشت که اجساد پیچیده شده در پتوها هنوز در خیابانهای شهر دیده میشود و برخی دیگر در وانتها در مسیر قبرستانها انباشته میشوند.
همچنین دریای مدیترانه در سواحل درنه گلآلود و قهوهایرنگ شده و سواحل درنه، مملو از لباسها، کفشها، اسباببازیها، و وسایل خانه شده است.
کمی به سمت غرب درنه، همزمان حدود سه هزار نفر در البیضاء و بیش از دو هزار نفر در بنغازی آواره شدند.
سیل اخیر، «بدترین فاجعه طبیعی» از زمان زلزله بزرگ شهر المرج در سال ۱۹۶۳ در بخش شرقی لیبی توصیف شده است.
کمکهای داخلی و خارجی به سیلزدگان
در داخل و خارج کشور، کمکهای بسیاری برای آسیبدیدگان سیل شرق لیبی در نظر گرفته شده است.
کمیسیون اروپا از ارسال کمکهای آلمان، رومانی و فنلاند به شهر درنه خبر داد. همزمان اتحادیه اروپا مبلغ اولیه ۵۰۰ هزار یورو کمک به لیبی را اعلام کرد و بریتانیا نیز یک میلیون پوند برای رفع فوریترین نیازهای لیبیاییهای سیلزده در نظر گرفت.
ایتالیا هم از راهی شدن یک کشتی و دو هواپیمای ترابری نظامی برای انتقال کارشناسان و تجهیزات لجستیکی به شرق لیبی خبر داد.
یک هواپیمای فرانسوی حامل حدود چهل امدادگر و چندین تن تجهیزات پزشکی از جمله یک بیمارستان صحرایی نیز راهی لیبی شد.
تونس، امارات متحده عربی و قطر تیمهای نجات خود را به لیبی فرستادند. اردن نیز یک هواپیمای کمکهای بشردوستانه فرستاد و مصر، در همسایگی لیبی هم اردوگاههایی را در غرب این کشور برای پناه دادن به بازماندگان سیل ایجاد میکند.
بیشتر در این باره: ابهام درباره آمار قربانیان سیل در لیبی؛ بازیابی اجساد از داخل دریا و گورهای دستهجمعیهمزمان با اعلام این کمکها، اریک تولفسن، یکی از مقامات کمیته بینالمللی صلیب سرخ، درباره خطر مرتبط با مهمات منفجر نشده در برخی مناطقی که سیلزدگان به آنجا منتقل میشوند، هشدار داد.
او گفت که این خطرات بیشتر متوجه بازماندگان و کسانی است که مسئول کمکهای بشردوستانه هستند.
لیبی از زمان مرگ معمر قذافی دیکتاتور پیشین این کشور در سال ۲۰۱۱ در هرج و مرج فرو رفته و سالهاست که دارای دو دولت در شرق و غرب کشور است.
شکافهای عمیق سیاسی در این کشور هفت میلیون نفری، موجب شده که عملیات نجات با پیچیدگیها و مشکلاتی همراه باشد.