ژنرال فرانک مککنزی، فرمانده ستاد مرکزی ایالات متحده، سنتکام، روز پنجشنبه گفته است، شبهنظامیان مورد حمایت ایران در عراق که خواهان خروج کامل آمریکا از این کشور هستند، احتمالا در ماه جاری میلادی دست به اقدامات خشونتبار علیه نیروهای آمریکایی خواهند زد.
ژنرال فرانک مککنزی در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفته است، به رغم این که ماموریت رزمی نیروهای آمریکا در عراق پایان یافته است، اما این نیروها همچنان پشتیبانی هوایی و سایر کمکهای نظامی به دولت عراق را برای مقابله گروه حکومت اسلامی، داعش، ارائه خواهند کرد.
بیشتر در این باره: مقام عراقی: نظامیان آمریکایی به ماموریت رزمی خود در عراق پایان دادندفرمانده سنتکام با اشاره به اینکه شبه نظامیان مورد حمایت ایران میخواهند تمام نیروهای غربی از عراق خارج شوند، گفت که روند فزاینده خشونتها ممکن است تا دسامبر (ماه جاری میلادی) ادامه یابد.
ژنرال فرانک مککنزی در ادامه گفت، آنها در واقع میخواهند همه نیروهای آمریکایی (خاک عراق) را ترک کنند، و همه نیروهای آمریکایی قصد خروج از عراق را ندارند.
او اضافه کرد، در نتیجه، این مساله احتمالا، با نزدیک شدن به پایان ماه، باعث تحریک به واکنش بشود.
قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق روز پنجشنبه بهطور رسمی اعلام کرد که نظامیان تحت رهبری آمریکا به ماموریت رزمی خود در عراق پایان دادهاند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و مصطفی کاظمی، نخستوزیر عراق، در توافقی که اواسط تابستان امسال امضا کردند، متعهد شدند که ماموریت جنگی نیروهای تحت رهبری آمریکا در عراق تا پیش از پایان سال ۲۰۲۱، به پایان برسد.
به گفته ژنرال فرانک مککنزی٬ دو هزار و ۵۰۰ نیروی آمریکایی همچنان در عراق باقی خواهند ماند.
مناقشه هستهای و نیروهای نیابتی ایران
فرمانده سنتکام در ادامه با اشاره به این که جمهوری اسلامی همچنان به دنبال بیرون راندن نیروهای آمریکایی است، گفت، ایران٬ عراق را میدان اصلی این نبرد میداند.
او اضافه کرد که ایران رویاروییها در عراق را تا جایی تشدید خواهد کرد که نیروهای آمریکایی را وادار ترک این کشور کند.
ژنرال فرانک مککنزی در ادامه گفت، ایران معتقد است این چنین فعالیت و اقداماتش تاثیری بر مذاکرات جاری برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام در وین نخواهد داشت، اما من فکر میکنم این موضعی خطرناک برای ایرانیها خواهد بود.
فرمانده سنتکام تصریح کرد٬ زیرا به نظرم آنها قادر نخواهند بود این دو موضوع را از هم جدا کنند.
ژنرال فرانک مککنزی در بخش دیگری تاکید کرد٬ حضور کل نیروهای ایالات متحده در عراق به توافقات آتی با دولت این کشور بستگی دارد.
در نخستین دور از استقرار نیروهای آمریکایی در عراق در سال ۲۰۰۳، با عنوان «مبارزه با ترور» که به صورت حمله به حکومت صدام حسین و ساقط کردن او از قدرت منجر شد، دهها هزار نظامی آمریکایی در عراق بودند. شمار آنها در سال ۲۰۰۷ به اوج خود رسید و بیش از ۱۷۰ هزار نظامی آمریکایی در سراسر عراق استقرار یافتند.
با این حال، در سال ۲۰۱۴ که داعش با تحرکات سریع، ارعاب و جنایات فجیع توانست در دورهای بسیار کوتاه بخشهای وسیعی از عراق و سوریه را تصرف کند، دور تازه استقرار نظامیان آمریکایی در عراق آغاز شد که تا کنون کمابیش ادامه یافته است.