سه روز پس از بیانیه مشترک ایران و عربستان سعودی مبنی بر دستیابی به توافقی با میانجیگری چین برای ازسرگیری کامل مناسبات و پایان دادن به خصومتهای بین دو کشور، صدراعظم آلمان روز دوشنبه ۲۲ اسفند از این تحول استقبال کرد.
اولاف شولتس گفت خوب است که عربستان سعوی و ایران میخواهند روابطی کمتر متخاصم، داشته باشند.
او در یک نشست خبری در کنار نخستوزیر بوتان، در خصوص وساطت چین در حصول توافق میان تهران و ریاض اظهار نظر نکرد.
ایران، عربستان و چین روز ۱۹ اسفند با صدور بیانیهای مشترک اعلام کردند که تهران و ریاض در مورد ازسرگیری روابط کامل بین خود به توافق رسیدند و سفارتخانهها و سایر دفاتر نمایندگی دو کشور ظرف دو ماه آینده بازگشایی خواهد شد.
بیشتر در این باره: والاستریت جورنال کاهش انتقادات «ایران اینترنشنال» را بخشی از توافق ایران و عربستان خواندپیشتر نیز روز شنبه، وزارت خارجه فرانسه گفته بود پاریس با هر ابتکاری که تأثیری محسوس بر کاهش تنش و تقویت امنیت داشته باشد، استقبال میکند.
جان کربی، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا، در نخستین واکنش واشینگتن به توافق ایران- سعودی، گفته بود که دولت جو بایدن از این مذاکرات آگاه بود اما افزود که نظر به تجربیات پیشین، باید صبر کرد و دید ایران به تعهداتی که میدهد، عمل میکند یا نه.
صدراعظم آلمان پاییز امسال در سفر به منطقه خلیج فارس، با سران عربستان سعودی، از جمله در مورد نیاز کشورش به انرژی، گفتوگو کرده بود.
آلمان که حامی مهم اوکراین در جنگ روسیه علیه این کشور است، با توجه به ادامه این جنگ، برای تأمین انرژی و جلوگیری از افزایش تورم و نرخ انرژی، تلاش میکند.
تحلیلگران بازار انرژی بینالمللی گفتهاند توافق ایران و عربستان آرامش را به منطقه بازخواهد گرداند و برای تأمین انرژی از خلیج فارس اهمیت دارد.
صدراعظم آلمان در حالی از پیمان تهران و ریاض برای عادیسازی روابط استقبال کرد که او در شش ماه اعتراضات مردم ایران در جنبش «زن، زندگی، آزادی»، انتقادهای شدیدی از سرکوبگری جمهوری اسلامی ایران بیان کرد و برلین نیز بارها سفیر تهران را احضار کرده بود.
بیشتر در این باره: از سرگیری روابط ایران و عربستان سعودی بر کدام کشورهای منطقه تاثیر میگذارد؟در این میان، خبرگزاری فرانسه روز ۲۲ اسفند به نقل از برخی از کارشناسان منطقه نوشت که خوشبینی آنها در مورد اثرات توافق ایران- عربستان، با احتیاط همراه است.
فیصل عباس، سردبیر روزنامه عربنیوز، گفت هنوز زود است که بتوان در این باره اظهار نظر کرد و باید دوره اعتمادسازی و اقدامات عملی برای تحکیم توافق سپری شود.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، تحلیلگران در منطقه و کارشناسان دنیای عرب در غرب، بر این باورند که بیانیه تهران- ریاض در مورد اختلافات طرفین بر سر سوریه و وضعیت یمن نیز پاسخ روشنی ارائه نمیکند.
این خبرگزاری افزود: منطقه منتظر روشن شدن جزییاتی است که معامله تهران- ریاض را شکل داده است.
با این حال، علی البیدر، یک تحلیلگر عراقی معتقد است که کشورش یکی از «بزرگترین منتفعین» از احیای روابط ایران و عربستان است، زیرا بغداد در سالهای اخیر زیر فشار سنگین رقابت بین دو کشور بود.