در حالیکه سازمان جهانی بهداشت در مورد پیامدهای جانبی شیوع ویروس کرونا بر کودکان هشدار داده، گزارشهایی نیز منتشر شده از افزایش برخی عوارض نادر ولی حاد در میان آنها که ممکن است با کووید-۱۹ ارتباط پیدا کند.
تدروس آدانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، روز هشتم اردیبهشت، در جریان کنفرانس خبری خود، گفته «کودکان ممکن است با خطرات کمتری از شیوع کووید-۱۹ روبهرو باشند، اما آنها با خطرات زیادی بهدلیل واکسینه نشدن در برابر دیگر بیماریها روبهرو شدهاند».
تدروس میگوید کمبود واکسن دستکم از ۲۱ کشور گزارش شده، و این کمبودها ناشی از محدودیتهای مرزی و مسافرتی برای حمل و نقل دارو است.
در ایران نیز نگرانیهایی در مورد واکسیناسیون کودکان ابراز شدهاست.
محسن زهرایی، رئیس اداره دولتی بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن، هفتم اردیبهشت درباره خطر بیتوجهی به واکسیناسیون در شرایط شیوع ویروس کرونا هشدار داده بود.
آقای زهرایی به خبرگزاریهای داخلی ایران گفته «بیم آن میرود که در کنار همهگیری کرونا، شاهد همهگیری بیماریهای واگیر دیگری همچون فلج اطفال و سرخک نیز باشیم».
به گفته این مقام وزارت بهداشت افت پوشش واکسیناسیون سبب میشود در شرایطی که شبکه بهداشت و درمان درگیر مقابله با کرونا است، همزمان درگیر بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن نیز بشود.
سازمان جهانی بهداشت نیز در مورد افزایش احتمالی فلج اطفال، سرخک، وبا، تب زرد و مننژیت هشدار داده است.
دادههای فعلی حاکیست کودکان و نوجوانان تقریبا با خطر ابتلای شدید به کووید-۱۹ روبهرو نیستند. آمارها نیز نشان میدهد که احتمال درگذشت کودکان بهدلیل ابتلا این بیماری بسیار بسیار اندک است.
اما پیامدهای شیوع ویروس کرونا، تاثیر آن بر خدمات درمانی، آموزشی، اجتماعی و خانوادگی بارها با هشدارهای مقامهای بینالمللی، پژوهشگران و کارشناسان روبهرو شدهاست.
علاوه بر این آنچه طی روزهای گذشته در مرکز توجهات قرار گرفته، گزارش مواردی از عارضهها و نیز رویت سندروم کاوازاکی در میان کودکان در بریتانیا و ایتالیا است.
روزنامه گاردین روز دوشنبه گزارش داده بیش از ده کودک نشانههایی از عوارض خطرناکی را نشان میدهند که با کووید-۱۹ در پیوند است.
شبکه خبری سیانان میگوید شمار نهچندان بزرگ -اما رو به فزونی- کودکان با عوارض ظاهرا جانبی ناشی از شیوع کرونا مواجه شدهاند.
رویترز گزارش داده در ایتالیا هم در کنار بریتانیا تحقیقاتی در مورد گروهی از کودکان که اخیرا دچار تب شدید و تورم عروق شدهاند در حال انجام است.
بنا بر این گزارشها عوارض عمدتا شبیه سندروم کاوازاکی هستند. این بیماری بیشتر در کودکان کمتر از پنج سال بروز میکند و به عروق و شریانها آسیب میزند. در مواردی این آسیبها میتواند جدی و شدید باشد.
بنیاد بیماریهای نادر ایران بهمانند دیگر پژوهشکدهها تاکید کرده که علت بیماری کاوازاکی ناشناختهاست، اما احتمالا ریشه عفونی دارد و ممکن است توسط عواملی مانند باکتریها یا ویروسها، شکل گیرد.
انفارکتوس قلبی خطرناکترین عارضه بیماری کاوازاکی بهشمار میرود.
البته هنوز آزمایشها و تحقیقات بیشتری برای ارتباط موارد فزاینده جدید در بریتانیا و ایتالیا در میان کودکان و کووید-۱۹ لازم است. رویترز میگوید در ایالات متحده یک پژوهشکده اصلی کودکان گفته هنوز مورد مشابهی را رویت نکردهاست. در ایران گزارشی در این مورد منتشر نشدهاست.