پژوهشگران شرکت مایکروسافت روز پنجشنبه ۱۶ شهریور خبر دادند که شبکهای از حسابهای کاربری جعلی و تحت کنترل چین را شناسایی کردهاند که با استفاده از فناوری هوش مصنوعی تلاش میکند بر رأی رأیدهندگان آمریکایی تأثیر بگذارد.
مایکروسافت در یک گزارش تحقیقاتی گفت حسابهای کاربری شناسایی شده در شبکههای اجتماعی بخشی از یک عملیات اطلاعاتی است و ظن آن میرود که توسط چین هدایت میشود. مایکروسافت افزود: «این کارزار با فعالیتهایی که وزارت دادگستری آمریکا آن را به یک گروه نخبه در وزارت امنیت عمومی چین منتسب کرده است شباهت زیادی دارد.»
پژوهشگران مایکروسافت اعلام نکردند که این کارزار در کدامیک از شبکههای اجتماعی جریان داشته است ولی از تصاویری که همراه با گزارش منتشر شده چنین برمیآید که در فیسبوک و ایکس (توئیتر سابق) فعالاند.
این گزارش خاطرنشان میکند که در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا شبکههای اجتماعی مملو از مضامین مربوط به این رویداد سیاسی مهم است.
در واکنش به این خبر، سخنگوی سفارت چین در واشینگتن گفت که اتهام مبنی بر استفاده چین از هوش مصنوعی برای خلق حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی «مملو از غرضورزی و گمانهزنی بدخواهانه» است و حکومت چین مدافع و مروج کاربرد امن هوش مصنوعی است.
دولت آمریکا در گذشته حکومت روسیه را به دخالت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ از طریق یک کارزار پنهانی در شبکههای اجتماعی متهم کرده است و در مورد اقدامات مشابه از سوی روسیه، چین و ایران برای تأثیرگذاری بر رأیدهندگان در آمریکا نیز هشدار داده است.
گزارش تحقیقاتی مایکروسافت مثالهای اندکی از فعالیت حسابهای کاربری مشکوک ارائه میدهد و دقیقاً توضیح نمیدهد که چرا به اعتقاد پژوهشگران، انتشار این مضامین با چین مرتبط است.
یک سخنگوی این شرکت به خبرگزاری رویترز گفت: «پژوهشگران مایکروسافت در تحقیقات خود از یک مدل انتساب چندوجهی استفاده کردهاند که به شواهد فنی، شواهد رفتاری و شواهد پیشزمینهای و پیشینهای اتکا میکند.»
بیشتر در این باره: آمریکا میگويد ارتش چین پشت یک برنامه جاسوسی گسترده هوایی استمایکروسافت در بخش دیگری از گزارش خود گفت این کارزار حوالی مارس ۲۰۲۳ استفاده از هوش مصنوعی مولد برای تولید مضامین سیاسی به زبان انگلیسی و «تقلید از رأیدهندگان آمریکایی» را آغاز کرده است.
هوش مصنوعی مولد میتواند تصویر، متن و سایر مضامین را با استفاده از مطالب موجود در شبکه رایانهای و بدون دخالت کاربرانی که ظاهراً ناشر آن هستند تولید کند.
پژوهشگران مایکروسافت در ادامه گزارش تحقیقی خود گفتند «مضامین جدیدی که در این کارزار تولید و منتشر شدهاند از مطالب کارزارهای قبلی عوامل حکومت چین که معمولاً از جلوههای بصری ابتدایی نظیر کلاژ ساده عکس، طراحی دیجیتال و حتی طراحی با دست استفاده میکردند، بسیار جذابتر هستند.»
این گزارش به یک نمونه مشخص از تصاویر خلق شده بوسیله هوش مصنوعی مولد در یکی از حسابهای کاربری مرتبط با چین استناد میکند که مجسمه آزادی را در حالی نشان میدهد که یک تفنگ تهاجمی در دست دارد و در زیرنویس آن نوشته شده: «همه چیز دور ریخته شده است. الهه خشونت.»
سخنگوی مایکروسافت افزود حسابهای کاربری که در این تحقیقات شناسایی شدهاند با انتشار یک موقعیت جغرافیایی در ایالات متحده، به اشتراک گذاشتن هشتگهای مربوط به سیاست داخلی و انتشار شعارهای سیاسی مرسوم در آمریکا تلاش میکنند خود را آمریکایی جلوه دهند.