کاهش بهای نفت در پی افزایش تنش تجاری آمریکا و چین

افزایش تنش‌های تجاری میان آمریکا و چین، بر قیمت نفت نیز تأثیر گذاشته‌است. بعد از اعلام وضع ۱۰ درصد تعرفه بر ۳۰۰ میلیارد دلار کالای چینی قیمت نفت شاخص برنت از حدود ۶۵ دلار به ۶۲ دلار کاهش یافت و طی روز جاری دوباره با کاهشی ۱٫۱ درصدی به ۶۱ دلار و ۲۱ سنت سقوط کرد.

قیمت دلار نسبت به یوان چین نیز روز دوشنبه به بالاترین میزان از سال ۲۰۰۸ رسیده‌است. هم‌اکنون ارزش هر دلار آمریکا تقریباً ۷ یوان است.

بیشترین تأثیر افزایش تنش‌های تجاری میان دو کشور، در قلب اقتصادی چین، هنگ‌کنگ نمایان شده‌است، بطوری که شاخص بورس هنگ‌کنگ طی روز دوشنبه ۳ درصد افت کرده‌است که البته بخشی از آن به‌خاطر اوج‌گیری ناآرامی‌ها، اعتراضات و اعتصابات در هنگ‌کنگ است.

کری لم، رئیس منطقه ویژه اداری هنگ‌کنگ، هشدار داده که این منطقه «وارد مرحله بسیار خطرناک شده‌است».

چین آمریکا را به دامن زدن به اعتراضات هنگ‌کنگ متهم کرده، اما ایالات متحده این ادعا را رد کرده‌است.

تصمیم برای توقف واردات محصولات کشاورزی آمریکا

گزارش‌ها حاکی است چین از شرکت‌های دولتی خواسته‌است واردات محصولات کشاورزی از آمریکا را متوقف کنند.

این اقدام در تلافی تصمیم اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا برای وضع ۱۰ درصد تعرفه بر ۳۰۰ میلیارد دلار واردات کالا از چین انجام شده‌است. قرار است افزایش تعرفه‌ها از اول سپتامبر اعمال شود.

چین از واردکننده‌های عمده محصولات کشاورزی از آمریکا است. این کشور در سال ۲۰۱۷ بیش از ۱۹ میلیون تن سویا از آمریکا وارد کرده بود و برای نشان دادن حسن نیت خود برای پایان دادن به جنگ تجاری با آمریکا، اخیراً تعرفه گمرکی برای واردات ۳ میلیون تن سویا توسط پنج شرکت خصوصی را لغو کرد و از شرکت‌های دولتی نیز خواسته بود ۱۴ میلیون تن سویا از آمریکا وارد کنند که چهار میلیون تن آن تاکنون وارد شده‌است.

بلومبرگ از قول منابعی که نخواسته‌اند نامی از آنها برده شود، نوشته‌است، دولت پکن از شرکت‌های دولتی خواسته‌است کلاً واردات محصولات کشاورزی از آمریکا را متوقف کنند.

آقای ترامپ می‌گوید اختلاف تراز تجاری آمریکا و چین بسیار بالا است و این موضوع باید حل شود.

آمارهای رسمی چین نشان می‌دهد که در نیمه اول ۲۰۱۹ این کشور بیش از ۱۹۹ میلیارد دلار صادرات و ۵۹ میلیارد دلار واردات از آمریکا داشته‌است. کل تجارت دوجانبه با آمریکا نیز بیش از ۱۴ درصد نسبت به نیمه اول پارسال افت کرده‌است.

صادرات سویای آمریکا به چین در همین دوره، کمترین میزان از سال ۲۰۰۴ بوده‌است.

تصمیم ترامپ برای افزایش تعرفه‌ها و اقدام متقابل چین برای توقف واردات محصولات کشاورزی این کشور باعث شده‌است هم شاخص بازار بورس محصولات کشاورزی آمریکا افت کند، هم قیمت برخی فرآورده‌های کشاورزی در چین افزایش یابد.

منابع: بلومبرگ، گمرک چین، گاردین، رادیو فردا / ف.ق / پ.پ