چین: نه می‌خواهیم و نه می‌توانیم جانشین آمریکا شویم

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین

وزیر خارجه چین پنج‌شنبه با انتشار پیام ویدیویی گفته است این کشور نه می‌خواهد و نه می‌تواند به یک آمریکای دیگر تبدیل شود.

این اظهارات دو روز بعد از انتقادات شدید کریستوفر ری مدیر اف‌بی‌آی، پلیس فدرال آمریکا، مطرح شده که چین را بزرگترین تهدید آمریکا معرفی کرده و گفته بود دولت پکن در تلاش است با جاسوسی، سرقت سایبری، باج‌خواهی و توسل به دیگر روش‌ها جای ایالات متحده به عنوان «ابرقدرت اقتصادی و فن‌آوری» در جهان را بگیرد.

وی گفت نیمی از پنج هزار پرونده‌ ضدجاسوسی که در آمریکا گشوده شده است، مربوط به چین است و اداره تحقیقات فدرال آمریکا هر ۱۰ ساعت یک بار یک پرونده تازه ضدجاسوسی علیه چین باز می‌کند.

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین روز پنج‌شنبه گفت٬ روابط چین و آمریکا هم اکنون در پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۷۹ که روابط دو کشور احیا شد، قرار گرفته است.

وی گفت٬ نه چین تمایلی برای گرفتن جای آمریکا در جهان را دارد، نه می‌تواند به آمریکای دیگر تبدیل شود و نه قصد به چالش کشیدن آمریکا را دارد؛ اما دو اقتصاد بزرگ جهان باید راه‌هایی برای همزیستی مسالمت‌آمیز پیدا کنند.

طی روزهای گذشته تصویب قوانین امنیتی چین برای هنگ‌کنگ به انتقاد شدید کشورهای غربی، خصوصا آمریکا منجر شده است.

آقای وانگ یی می‌گوید٬ چین طی پنج هزار سال گذشته هیچ وقت موضعی تهاجمی نداشته و این کشور دولت و ملتی برخاسته از پیشینایان خود است: «ما سیستم حکومتداری خود را داریم و آن را به غربی‎‌ها تحمیل نمی‌کنیم. ما می‌توانیم از تجربیات همدیگر بدون تحمیل نظر، استفاده کنیم».

وی همچنین گفت افرادی در آمریکا سیاست نادرست «چین‌هراسی» را در پیش گرفته‌اند.

در همین زمینه، ایالات متحده روز پنجشنبه چهار مقام ارشد ایالت غربی سین کیانگ چین را به‌خاطر نقض حقوق اویغورهای مسلمان تحریم کرد.

تحریم مقامات ارشد این ایالت که گفته می‌شود بیش از یک میلیون اویغور ساکن آن در اردوگاههای مخصوص زندانی شده‌اند، ۱۰ روز بعد از انتشار گزارشی از «عقیم سازی اجباری» مسلمانان اویغور برای کنترل جمعیت آنها انجام شده است؛ موضوعی که در بیانیه روز پنج‌شنبه کاخ سفید نیز به آن اشاره شده است.

نقض حقوق اقلیت اویغور در ایالت سین کیانگ سالهاست که اعتراض مجامع حقوق بشر و کشورهای غربی را برانگیخته است، اما چین چنین چیزی را تکذیب می‌کند و آن را موضوع داخلی خود می‌داند.