رئیسجمهوری آمریکا مجددا گفته آماده افزایش تعرفهها بر ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی و هدف قرار دادن صدها میلیارد دلار از این کالاها در آینده نزدیک میشود.
این اظهارات در حالی مطرح شده که یک هیئت چینی قرار بود به مذاکرات تجاری در واشینگتن ادامه دهد.
دونالد ترامپ ۱۵ اردیبهشت در حساب کاربری خود در توئیتر، نوشته تعرفههای ۱۰ درصدی ۲۰۰ میلیارد کالا «روز جمعه» به ۲۵ درصد افزایش خواهد یافت و بیش از ۳۲۰ میلیارد دلار کالای وارداتی دیگر از چین نیز «بهزودی» با ۲۵ درصد تعرفه روبهرو خواهند شد.
خبرگزاریهای رویترز و اسوشیتدپرس رخدادها و اظهارات تازه را نشانهای از «افزایش تنشها» بین دو اقتصاد بزرگ جهان توصیف کردهاند.
رویترز میگوید این پست توئیتری نشان میدهد لحن رئیسجمهوری آمریکا در قبال چین تغییر کردهاست.
اسوشیتدپرس نیز میگوید این پست توئیتری در زمانی منتشر شده که هیئت مذاکرهکننده چینی قرار بود گفتوگوها را در واشینگتن از سر گیرد.
دونالد ترامپ از منتقدان سرسخت نحوه داد و ستد بین دو کشور است، تعرفهها و تراز بازرگانی را «غیرعادلانه» میداند و دولت او شدیدا به آنچه «سرقت مالکیت فکری و معنوی» محصولات آمریکایی توسط چین مینامد، اعتراض کردهاست.
پکن از سوی دیگر این انتقادها را رد کرده و میگوید «جنگ تجاری» بین دو کشور به زیان هر دو و دیگر کشورهای جهان است، هرچند چین هشدار داده در نهایت «آمادگی» ورود به چنین جنگی را دارد.
با این حال آقای ترامپ اخیرا، از جمله در جمعه گذشته، از پیشرفت در گفتوگوها و مذاکرات اقتصادی بین دو کشور استقبال کرده بود، در عین حالیکه افزایش تعرفهها نیز به زمان دیگری موکول شده بودند.
روزنامه والاستریتجورنال روز یکشنبه گزارش داد که چین در پی توئیت تازه ترامپ، «که مقامهای پکن را غافلگیر کرده»، در حال بررسی لغو دیدار برنامهریزیشده در واشینگتن است.
رویترز و اسوشیتدپرس میگویند این اظهارات به کاهش ارزش سهام و بهای نفت انجامیدهاست.
رئیسجمهوری آمریکا پیشتر دو بار به تمدید زمان وضع تعرفههای تازه بر کالاهای وارداتی چین به کشورش دست زده بود، یک بار در ماه ژانویه و یک با در ماه مارس؛ تا بخت رسیدن به فرجام در مذاکرات افزایش یابد.
مقامهای رسمی چین هنوز واکنشی به پستهای اخیر دونالد ترامپ نشان ندادهاند.
این پستها در حالی منتشر شده که ارتش ایالات متحده نیز مجددا از حرکت شناورهای نظامی آن کشور در اطراف جزایر مورد مناقشه در دریای جنوبی چین خبر دادهاست؛ آنچه خود معمولا در گذشته با واکنشهای تند پکن روبهرو میشد.
دریای جنوبی چین، مالکیت برخی جزایر و ساختوسازهای نظامی چین، از دیگر مسائلیست که سالهاست تنشهایی را در روابط واشینگتن و متحدانش، و پکن، و نیز میان خود کشورهای منطقه، ایجاد کردهاست.