تمامی واردات آمریکا از چین از روز چهارشنبه مشمول تعرفهٔ ۱۰۴ درصدی می‌شود

کارولین لویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید

کارولین لویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید

کارولین لویت، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید، روز سه‌شنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، قرار است از روز چهارشنبه ۲۰ فروردین، تعرفه‌ای اضافی به میزان ۸۴ درصد بر تمامی واردات از چین اعمال کند.

با این اقدام، تمام کالاهای چینی مشمول تعرفه‌ای حداقل برابر با ۱۰۴ درصد خواهند شد.

پیشتر قرار بود تعرفه‌های چین در چارچوب بسته «تعرفه‌های متقابل» ترامپ، از روز چهارشنبه ۳۴ درصد افزایش یابد، اما دونالد ترامپ پس از آنکه پکن از تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفه ۳۴ درصدی تلافی‌جویانه بر کالاهای آمریکایی تا ظهر سه‌شنبه عقب‌نشینی نکرد، ۵۰ درصد دیگر به این تعرفه‌ها افزود.

لویت به خبرنگاران گفت: «کشورهایی مثل چین که تصمیم گرفته‌اند تلافی کنند و بر رفتار ناعادلانه‌شان با کارگران آمریکایی پافشاری کنند، در اشتباه‌اند. رئیس‌جمهور ترامپ اراده‌ای فولادین دارد و کوتاه نخواهد آمد.»

او افزود: «چینی‌ها خواهان توافق هستند، فقط نمی‌دانند چطور باید آن را انجام دهند.» وی از بیان جزئیات دربارهٔ شرایطی که ممکن است ترامپ برای کاهش تعرفه‌ها در نظر بگیرد، خودداری کرد.

چین سال گذشته دومین منبع بزرگ واردات آمریکا بود و در مجموع ۴۳۹ میلیارد دلار کالا به ایالات متحده صادر کرد، در حالی‌که صادرات آمریکا به چین ۱۴۴ میلیارد دلار بود. این تعرفه‌های متقابل می‌تواند به صنایع دو کشور آسیب بزند و منجر به بیکاری شود.

چین می‌گوید «تا آخر علیه آمریکا مبارزه می‌کند»

در آستانه اعلام تعرفه ۱۰۴ درصدی آمریکا علیه چین، دولت چین گفت در برابر آنچه که «باج‌گیری» ایالات متحده خوانده، تسلیم نمی‌شود.

واکنش پکن پس از آن صورت گرفت که آقای ترامپ تهدید کرد در پاسخ به تصمیم پکن برای مقابله با «تعرفه‌های متقابل» که او روز ۱۴ فروردین از آن‌ها رونمایی کرد، تعرفه‌های واردات از چین را به بیش از ۵۰ درصد افزایش خواهد داد.

چین دومین اقتصاد بزرگ جهان به شمار می‌رود.

وزارت بازرگانی چین گفت: «تهدید آمریکا برای تشدید تعرفه‌ها علیه چین، اشتباه پشت اشتباه است که بار دیگر ماهیت باج‌خواهی طرف آمریکایی را آشکار می‌کند».

این وزارتخانه افزود: «اگر آمریکا اصرار داشته باشد که مسیر خود را ادامه دهد، چین تا آخر مبارزه می‌کند».

در تحولی دیگر، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا نیز در سفری به پاناما اعلام کرد که واشینگتن قصد دارد نفوذ چین بر کانال پاناما را پایان دهد و اجازه «نظامی‌سازی» این مسیر حیاتی از سوی شرکت‌های چینی را نخواهد داد.

در همین حال، روز سه‌شنبه اعلام شد شرکت تایوانی تی‌اس‌ام‌سی ممکن است با جریمه‌ای بیش از یک میلیارد دلار مواجه شود، چرا که یک تراشه ساخت این شرکت در پردازنده هوش مصنوعی شرکت چینی هواوی یافت شده است. وزارت بازرگانی آمریکا در حال بررسی تخلف احتمالی این شرکت از مقررات کنترل صادرات است.

بازارهای سهام در آسیا پس از چند روز سقوط شدید، اکنون جایگاه باثبات‌تری دارند که این باعث شده تا برخی از رهبران تجاری، از جمله افراد نزدیک به ترامپ، از رئیس‌جمهور بخواهند روش خود را تغییر دهد.

بیشتر در این باره: ترامپ چین را به افزایش ۵۰ درصدی تعرفه‌ها و توقف مذاکرات تهدید کرد

پس از توافق رئیس‌جمهور آمریکا و شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن برای آغاز مذاکرات تجاری بین دو کشور، شاخص نیکی ژاپن روز سه‌شنبه شش درصد افزایش یافت و از پایین‌ترین سطح خود طی یک تا یک‌ونیم سال گذشته به وضعیت چند روز قبل برگشت.

شاخص هانگ‌سنگ هنگ کنگ پس از تحمل بدترین روز از سال ۱۹۹۷، روز سه‌شنبه حدود دو درصد رشد نشان داد.

معاملات آتی سهام ایالات متحده نیز پس از سقوط به پایین‌ترین سطح خود در بیش از یک سال گذشته، شاهد افزایش بود.

با این حال، بازارهای سهام اندونزی پس از سرگیری معاملات در روز سه‌شنبه پس از یک تعطیلات طولانی، با افت ۹ درصدی و کاهش ارزش روپیه به پایین‌ترین سطح خود مواجه شدند. بانک مرکزی اندونزی متعهد شده که در بازار مداخله کند و به تلاش‌های سایر مقامات جهانی برای جلوگیری از سقوط شدید بازارهای سهام در روزهای اخیر بپیوندد.

دونالد ترامپ گفته است که تعرفه‌های ایالات متحده- حداقل ۱۰ درصد برای همه کالاهای وارداتی به ایالات متحده، و عوارض بالاتر تا ۵۰ درصد برای برخی دیگر از کشورها- به آمریکا کمک می‌کند تا پایگاه صنعتی خود را که به گفته او، طی دهه‌ها آزادسازی تجاری از بین رفته است، بازپس گیرد.

او به خبرنگاران در کاخ سفید گفت: «این تنها فرصتی است که کشور ما برای بازتنظیم جدول خواهد داشت. زیرا هیچ رئیس‌جمهور دیگری حاضر نیست کاری را که من انجام می‌دهم انجام دهد یا حتی وارد این محدوده شود».

در همین حال، روزنامه «واشینگتن‌پست» روز دوشنبه به نقل از دو «منبع آگاه» گزارش داد که ایلان ماسک، میلیاردر فناوری و مدیرعامل تسلا، آخر هفته گذشته درخواست‌های مستقیم اما ناموفقی از دونالد ترامپ برای لغو تعرفه‌ها داشته است.

در این گزارش آمده که این نشان‌دهنده اختلاف بین رئیس‌جمهور و ماسک است.

خبرگزاری رویترز می‌گوید که کاخ سفید و ایلان ماسک به درخواست آن برای اظهار نظر پاسخ نداده‌اند.

بیشتر در این باره: «حمام خون»؛ بدترین‌های سقوط‌ بازار سهام از سال ۱۹۲۹

اتحادیه اروپا به دنبال اقدامات متقابل

در همین حال، کمیسیون اروپا پیشنهاد کرده است که تعرفه‌های متقابل ۲۵ درصدی بر روی طیف وسیعی از کالاهای آمریکایی از جمله سویا، آجیل و سوسیس وضع شود، اگرچه طبق سندی که رویترز مشاهده کرده است، سایر اقلام بالقوه مانند ویسکی بوربن از این فهرست خارج شده‌اند.

مقامات اروپایی می‌گویند که آمادهٔ مذاکره با دولت ترامپ در مورد توافق «صفر در برابر صفر» هستند.

ماروس سفکوویچ، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۱۸ فروردین در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت: «دیر یا زود، ما پای میز مذاکره با ایالات متحده خواهیم نشست و به یک سازش قابل قبول دوجانبه دست خواهیم یافت».

این بلوک ۲۷ کشوری با تعرفه‌های گمرکی روی خودروها و فلزات نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند و از روز چهارشنبه با تعرفه ۲۰ درصدی برای سایر محصولات مواجه خواهد شد. آقای ترامپ همچنین تهدید کرده است که بر واردات مشروبات الکلی از اتحادیه اروپا تعرفه وضع خواهد کرد.

بیشتر در این باره: وال‌استریت در یک روز ۳.۱ تریلیون دلار از دست داد؛ بازارهای آسیا بیشتر سقوط کردند