رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیآیای، میگوید فارغ از نتیجه مذاکرات وین بین ایران و قدرتهای جهانی برای احیای برجام، جمهوری اسلامی ایران همچنان یک تهدید در سراسر خاورمیانه خواهد بود.
ویلیام برنز روز سهشنبه ۱۷ اسفند در نشست کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا گفت رژیم ایران علاوه بر مسائل هستهای و موشکی، برای تمامی خاورمیانه و متحدین آمریکا در این منطقه نیز تهدید بهشمار میرود.
او افزود صرفنظر از اینکه مذاکرات وین چه سرانجامی داشته باشد، تهدیدهای ناشی از ایران کماکان از چالشهای منطقه خواهد بود.
ویلیام برنز تاکید کرد که این ارزیابی را با توجه به واقعیات و در نتیجه تجربه شخصیاش در انجام مذاکرات با مقامات ایرانی در طول سالها، بیان میکند.
اشاره او به مذاکراتی است که در زمان معاونت وزارت خارجه آمریکا در دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری اسبق آمریکا، با مقامات ایرانی از جمله علی اکبر صالحی در مسقط، پایتخت عمان، انجام داد و پس از چند سال منجر به برجام منجر شد.
ویلیام برنز در حالی بر تداوم تهدیدات ایران برای سراسر خاورمیانه تاکید دارد که او یکی از مقامات ارشد آمریکایی حامی احیای برجام شناخته میشود.
ادای شهادت او در کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان در شرایطی است که جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، روز ۱۶ اسفند گفت که مذاکرات وین «به پیشرفتهای زیادی دست یافته» است. آمریکا در مذاکرات وین حضور غیرمستقیم دارد اما طرف اصلی برای احیای برجام شناخته میشود.
خانم ساکی در سخنان خود برخی مشکلات غیرمنتظره ایجاد شده از ناحیه روسیه بر سر راه احیای برجام را بخشی از «مسائل دشوار» که «همیشه در انتهای یک روند سخت روی میدهد»، توصیف کرد.
گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا از «تهدید» ایران
ساعاتی پیش از حضور رئیس سیآیای در نشست کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، جامعه اطلاعاتی آمریکا گزارش سالانه خود در باره تهدیدات جهانی و از جمله خطرات ناشی از ایران را منتشر کرد.
در این گزارش آمده است که مقابله ایران با آمریکا و متحدان واشینگتن در خاورمیانه، برای رژیم تهران، یک مبارزه حیاتی است.
این گزارش میگوید جاهطلبیهای دیرپای رژیم ایران برای بهدست گرفتن رهبری منطقه، متوقف نشده است.
بیشتر در این باره: نامه جمهوریخواهان به بایدن: توافق با ایران بدون تائید کنگره دچار سرنوشت برجام خواهد شدبر اساس این گزارش، حکومت ایران برای پیشبرد اهداف خود از برنامه هستهای رو به گسترش، طرحهای تسلیحاتی و نیروهای نیابتی استفاده میکند و همزمان دیپلماسی را به کار میگیرد.
مجموعه نهادهای اطلاعاتی آمریکا، شامل ۱۶ سازمان اطلاعاتی این کشور، از جمله سیآیای، افبیآی و آژانس امنیت ملی است.
در گزارش این مجموعه ارزیابی شده که ایران چه مستقیم و چه از طریق گروههای نیابتی، آمریکاییها را بهویژه در خاورمیانه تهدید میکند و همزمان، هدف دیگر خود را که در یک دهه گذشته دنبال کرده، برای یارگیری و ایجاد شبکههایی در داخل آمریکا، ادامه میدهد.
آمریکا در دوره اخیر تاکید کرده که در کنار افزایش تحرکات سایبری ایران علیه امنیت ملی آمریکا، نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی حتی برای ربودن و ترور فعالان ایرانی یا مقامات آمریکا در تکاپو بودهاند.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از جمله توطئههای بازوهای اطلاعاتی حکومت ایران برای ربودن مسیح علینژاد، کنشگر سیاسی آمریکایی- ایرانی را افشا کردند.
نشریه واشینگتن اگزماینر نیز این هفته از توطئه سپاه پاسداران برای طراحی ترور جان بولتون، مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید، خبر داد.
گزارش جدید سالانه مجموعه نهادهای اطلاعاتی آمریکا همچنین تحرکات رژیم ایران را که تهدیدی برای اسرائیل است، شرح داده است.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در گزارش خود با اشاره به روی کار آوردن ابراهیم رئیسی در مقام رئیسجمهوری اسلامی ایران، نوشتهاند که این امر، علی خامنهای، رهبر نظام، را برانگیخته است تا چشمانداز بلندمدتی را که برای حکومتش تعیین کرده، تسریع کند.
به نوشته این گزارش، هدف رهبر رژیم، تبدیل حکومتش به یک قدرت اسلامی برای دفاع از «آرمانهای جهانی مسلمانان» ضمن تکیه بر یک دولت فنسالار در درون کشور است.