۲۰۲۴ «بدون تردید» گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ است

گرمای هوا عامل بروز آتش‌سوزی‌های گسترده در نقاط مختلف جهان بوده است

داده‌ها نشان می‌دهند که امسال بدون تردید گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ خواهد بود. درعین حال در سال ۲۰۲۴ دمای متوسط کره زمین به بالای ۱٫۵ درجه بیشتر از دوران ماقبل صنعتی رسیده که باعث تشدید بحران اقلیمی خواهد شد.

داده‌های «کوپرنیک» دیده‌بان اقلیمی اتحادیه اروپا، نشان می‌دهد که در ماه نوامبر دمای متوسط سطح کره زمین ۱٫۶۲ درجه سانتی گراد بالاتر از دورانی بود که مصرف سوخت‌های فسیلی و گرمایش زمین آغاز شد.

کارشناسان با استناد به داده‌های یازده ماه گذشته پیش‌بینی می‌کنند که دمای متوسط کره زمین در سال میلادی جاری به ۱٫۶۰ درجه سانتی گراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی برسد و رکورد سال گذشته را ۱٫۴۸ درجه بود پشت سر بگذارد.

براساس داده‌های دیده‌بان اقلیمی اتحادیه اروپا نوامبر ۲۰۲۴ شانزدهمین ماه در هفتده ماه گذشته بوده که دمای متوسط زمین از حد نصاب ۱٫۵ درجه فراتر رفته است.

سامانتا بورگس، نایب رئیس «کوپرنیک» گفت: «اکنون می‌توانیم با قطعیت بگوییم که سال ۲۰۲۴ گرم‌ترین سال ثبت شده و اولین سالی خواهد بود که دمای متوسط از حد نصاب ۱٫۵ درجه بالاتر از دوران ماقبل صنعتی عبور کرده است. به این معنی نیست که هدف تعیین شده در معاهده اقلیمی پاریس نقض شده ولی شکی نیست که انجام اقدامات مؤثر برای مقابله با گرمایش زمین عاجل‌تراز گذشته است.»

بیشتر در این باره: خسارت ۳۱۰ میلیارد دلاری بلایای طبیعی در جهان در سال ۲۰۲۴

مهار گرمایش زمین در حد ۱٫۵ درجه بالاتر از دوران ماقبل صنعتی، مهم‌ترین هدف توافق اقلیمی پاریس، نه در مقیاس سالانه بلکه در یک یا دو دهه سنجیده می‌شود.

پژوهش‌های چند سال اخیر حاکی است که دستیابی به این هدف دشوارتر شده و حتی برخی از کارشناسان آن را بعید می‌دانند.

به رغم تعهد جهانی در اواخر سال ۲۰۲۳ برای «کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی» بررسی مقدماتی داده‌ها نشان می‌دهد که در سال جاری میلادی انتشار دی‌اکسید کربن، عامل اصلی گرمایش جو زمین، افزایش یافته است.

برای مهار گرمایش زمین در حد ۱٫۵ درجه بالاتر از دوران ماقبل صنعتی حجم انتشار گازهای آلاینده تا سال ۲۰۳۰ باید ۴۵ درصد کاهش یابد.

اجلاس اخیر «کاپ ۲۹» که در باکو برگزار شد در مورد روند جایگزین کردن سوخت‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر به توافق نرسید.

تشدید و وقوع متناوب‌تر پدیده‌های حاد جوی از جمله امواج شدید و گسترده هوای گرم، توفان‌های شدید و خشکسالی و سیلاب‌های شدیدتر در سال‌های اخیر نتایج آشکار تسریع وخامت بحران اقلیمی هستند.

دیده‌بان اقلیمی اتحادیه اروپا هفته گذشته گزارش داد که عامل آتش‌سوزی‌های گسترده سال ۲۰۲۴ در کانادا، نواحی غربی ایالات متحده، جنگل‌های آمازون و تالاب‌های وسیع پانتانال در برزیل، گرمای هوا و خشکسالی شدید در قاره آمریکا بوده است.

پژوهش یک شرکت بیمه سوئیسی نشان می‌دهد که هزینه اقتصادی پدیده‌های حاد جوی در حد چشمگیری افزایش یافته است. براساس داده‌های این مؤسسه کارشناسی خسارت مالی پدیده‌های جوی در سال ۲۰۲۴ با حدود شش درصد افزایش به ۳۲۰ میلیارد دلار خواهد رسید که از رقم متوسط یک دهه اخیر ۲۵ درصد بیشتر است.

دو توفند شدید هلین و میلتون توفان‌های باران زای دیگر در ایالات متحده، سیلاب‌های شدید در اروپای شرقی و مرکزی و اسپانیا و همین‌طور امارات متحده عربی از جمله پدیده‌های حاد جوی هستند که خسارت اقتصادی هنگفتی به بار آوردند.

ولی فقط حدود نیمی از این موارد اساساً در کشورهای مرفه تحت پوشش شرکت‌های بیمه هستند چون جمعیت‌های آسیب‌پذیر ساکن کشورهای فقیر از پوشش بیمه برخوردار نیستند.