یک گزارش تحقیقی نشان میدهد که جمهوری اسلامی ظاهراً در پهپادهای تهاجمی که به روسیه ارسال میکند تغییراتی صورت داده تا قدرت تخریب آنها علیه زیرساختهای «غیرنظامی» اوکراین به «حداکثر» میزان ممکن برسد.
شبکه سیانان روز پنجشنبه ۲۰ بهمن با استناد به این گزارش تحقیقی نوشت که بررسی یک نمونه «منفجر نشده» از پهپاد «شاهد-۱۳۱» ساخت ایران نشان میدهد ویرانی چشمگیر زیرساختهای اوکراین به خاطر تغییراتی است که ایران در کلاهکهای انفجاری پهپادها ایجاد کرده است.
بر پایه این گزارش که منحصراً در اختیار این رسانه آمریکایی قرار گرفته است، نمونه پهپاد مزبور اکتبر پارسال در منطقه اودسا در جنوب اوکراین کشف شد و ماه گذشته توسط سازمان «پژوهش مناقشات نظامی» مستقر در بریتانیا و با همکاری ارتش اوکراین مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.
این گزارش افزوده که نصب دهها قطعه فلزی در کلاهک پهپادهای ارسالی ایران به روسیه باعث شده تا در هنگام انفجار، این قطعات در شعاع گستردهتری پراکنده شوند.
به علاوه، ۱۸ خرج انفجاری «کوچکتر» در اطراف کلاهک تعبیه شده تا با ذوب شدن هنگام انفجار بتواند باعث سوراخ شدن پوشش زرهی و تولید اثر انفجاری ۳۶۰ درجه شود.
بیشتر در این باره: درخواست نمایندگان کنگره آمریکا از جو بایدن برای هدف قرار دادن صنایع پهپادی ایرانجمهوری اسلامی به رغم شواهد ارائه شده توسط کشورهای غربی و اوکراین، تا چندین ماه موضوع ارسال صدها پهپاد انتحاری به روسیه برای هدف قرار دادن زیرساختهای انرژی و مناطق مسکونی اوکراین را تکذیب کرد.
با وجود این، سرانجام حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، آبانماه امسال اقرار کرد جمهوری اسلامی تعدادی پهپاد به روسیه تحویل داده اما مدعی شد که این اقدام «پیش از» آغاز تهاجم نظامی به اوکراین و در «شمار محدود» صورت گرفته است.
اوکراین با رد این ادعا، جمهوری اسلامی را به «دروغگویی» متهم کرده و گفته است صدها پهپاد ایرانی را طی ماههای گذشته ساقط کرده است.
اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا و بریتانیا تا کنون تحریمهایی علیه تهران به خاطر ارسال پهپاد به روسیه برای هدف قرار دادن زیرساختهای غیرنظامی اوکراین اعمال کردهاند.
میلیونها شهروند اوکراینی طی ماههای گذشته و یخبندان زمستان به خاطر تخریب زیرساختهای غیرنظامی با پهپادهای ایرانی با بحران کمبود برق، گرمایش منازل و قطعی آب مواجه شدهاند.
در بخش دیگری از گزارش سیانان آمده است که تغییرات اعمال شده توانایی کلاهک را برای تخریب اهدافی مانند نیروگاههای برقی، شبکه توزیع، خطوط انتقال و ترانسفورماتورهای بزرگ و پرقدرت «به حداکثر میرساند» و تعمیر تاسیسات هدف قرار گرفته نیز بسیار مشکل میشود.
اکتبر پارسال، شرکت ملی برق اوکراین اعلام کرد که ۴۰ درصد ظرفیت تولید برق کشور به خاطر حملات یاد شده از کار افتاده و تعمیر تجهیزات نیز بسیار طولانی خواهد بود.
سیانان از قول مدیر عامل شرکت برق این کشور در ماه دسامبر گزارش داده بود که احتمالا شهروندان اوکراین مجبور هستند تا بهار کمبود برق را تحمل کنند.
بیشتر در این باره: وال استریت جورنال: ایران و روسیه قصد ایجاد کارخانهای برای ساخت شش هزار پهپاد دارندپیشتر، روزنامه «وال استریت جورنال» در روز ۱۶ بهمن از اعزام یک هیئت ایرانی به روسیه برای ساخت کارخانهای با قابلیت تولید شش هزار پهپاد طراحی شده توسط جمهوری اسلامی برای استفاده در جنگ اوکراین خبر داده بود.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، هیئت بلندپایه ایرانی در اوایل ژانویه امسال از محل برنامهریزی شده برای ساخت و راهاندازی کارخانه پهپاد بازدید کردند.
گزارشها حاکی است که نیروهای دفاع هوایی اوکراین تاکنون موفق به ساقط کردن ۵۴۰ فروند از این پهپادها شدهاند.
مقامات آگاه به وال استریت جورنال گفتهاند روسیه و ایران در پی تولید پهپادهایی با یک موتور جدید برای افزایش سرعت و ارتفاع پرواز بالاتر هستند.
مشاور وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی نیز روز چهارشنبه مدعی شد ۹۰ کشور «مشتری» پهپادهای ایرانی هستند و چین برای دریافت ۱۵ هزار فروند از این ریزپرنده در «صف» قرار دارد.
در گزارش رسانههای داخلی به نام این مشاور اشاره نشده و تنها آمده که او در مراسمی در دانشگاه بینالمللی قزوین این ادعا را مطرح و بهطور تلویحی همکاری ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین را تأیید کرده است.