ولیعهد عربستان: دو برابر کاهش تولید نفت ایران را جبران کردیم

ولیعهد عربستان سعودی روز جمعه، ۱۳ مهرماه، اعلام کرد که این کشور به همراه دیگر کشورهای تولیدکننده نفت کاهش صادرات نفت ایران و حتی «دو برابر آن» را جبران کرده‌اند.

محمد بن سلمان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بلومبرگ درباره درخواست رئیس جمهور آمریکا برای جبران کاهش نفت ایران گفت که «این اتفاق افتاد».

وی تاکید کرد که صادرات نفت ایران تا ۷۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته و عربستان سعودی به همراه برخی کشورهای عضو اوپک یا کشورهایی که عضو اوپک نیستند، یک و نیم میلیون بشکه در روز بیشتر تولید کرده‌اند.

محمد بن سلمان اضافه کرد: «بنابراین ما روزانه در ازای هر بشکه نفت ایران که اخیرا از میان رفته است، تا دو بشکه نفت صادر می‌کنیم.»

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه، ۱۱ مهرماه، در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع آگاه، از توافق «خصوصی» عربستان و روسیه در جریان اجلاس اول مهرماه کمیته نظارتی اوپک در الجزایر برای افزایش دوباره تولید نفت خبر داده بود.

این در حالی است که در همان اجلاس درخواست آمریکا از اوپک برای افزایش تولید نفت به شکل علنی رد شده بود.

حسین کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک، گفته که عربستان و روسیه به ترتیب ۳۴۶ و ۲۵۰ هزار بشکه در روز نسبت به تعهد خود در بیانیه همکاری اوپک و کشورهای هم‌پیمان، افزایش تولید داشته‌اند که این افزایش تولید از سوی این دو کشور تخلف است.

آمارهای دولتی روسیه نشان می‌دهد که این کشور برای اولین بار طی چند سال گذشته به خاطر افزایش متوسط قیمت نفت صادراتی خود به بالای ۷۰ دلار در ۹ ماه سال جاری، نه تنها با کسری بودجه مواجه نخواهد شد، بلکه مازاد منابع نیز خواهد داشت.

روز جمعه همزمان با انقباض بازار در آستانه موج جدید تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت ایران که اواسط ماه آینده اجرا خواهد شد بهای جهانی نفت زیر بالاترین قیمت در چهار سال گذشته تثبیت شد.

دولت آمریکا با هدف اعمال فشار به ایران برای مذاکره در مورد یک قرارداد جدید به جای برجام به همه دولت‌ها و شرکت‌های بین المللی فشار آورده تا از اواسط ماه آینده خرید نفت ایران را متوقف کنند.

پیش از این رسانه‌های ایران خرید یک میلیون بشکه نفت را از جمله شرط‌های جمهوری اسلامی برای توافق با اروپا و باقی ماندن در برجام اعلام کرده بودند.

با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند صادرات نفت ایران به حدود یک میلیون بشکه در روز یعنی برابر با دوره قبلی تحریم‌ها و پیش از برجام کاهش خواهد یافت.

بر اساس پیش‌بینی بانک آمریکایی جفریز، «فقط چین و ترکیه حاضرند خطر مجازات‌های آمریکا به خاطر معامله با ایران را تقبل کنند».

این در حالی است که خبرگزاری رویترز جمعه شب در گزارشی به نقل از «منابع» خود از خرید ۹ میلیون بشکه‌ای نفت از ایران توسط هند خبر داد.

دو منبع به این خبرگزاری گفته‌اند که هند در ماه نوامبر، سرآغاز تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران، هم مشتری نفت خام است.

واکنش به سخنان ترامپ

ولعیهد عربستان سعودی در واکنش به سخنان دونالد ترامپ مبنی بر اینکه کشورش «بدون آمریکا دو هفته هم دوام نمی‌آورد» نیز گفت که «سعودی پیش از آمریکا وجود داشت. سعودی از سال ۱۷۴۴ وجود دارد، گمان کنم بیش از ۳۰ سال پیش از به وجود آمدن آمریکا. به نظرم و عذر می‌خواهم اگر کسی آن را بد بفمهد».

وی تاکید کرد: «ما در ازای امنیت خود چیزی پرداخت نخواهیم کرد»، بلکه «از آمریکا اسلحه می‌خریم و آنها را مجانی دریافت نمی‌کنیم».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در بخشی از یک سخنرانی انتخاباتی در می‌سی‌سی‌پی خبر داده بود که به پادشاه عربستان سعودی گفته که این کشور بدون پشتیبانی ایالات متحده «احتمالا بیشتر از دو هفته» دوام نخواهد آورد.

منابع: خبرگزاری‌های بلومبرگ و رویترز، وب‌سایت شانا و رادیوفردا/ ا. م./ ف. دو.