مذاکرات اقلیمی سازمان ملل متحد در جمهوری آذربایجان، موسوم به کاپ ۲۹، در وقت اضافه و به دنبال مطرح شدن احتمال فروپاشی آن، با تصویب توافق ۳۰۰ میلیارد دلاری به پایان رسید.
بر اساس توافقی که بامداد یکشنبه چهارم آذر به تصویب رسید، کشورهای ثروتمند متعهد شدند که تا سال ۲۰۳۵ سالانه دستکم ۳۰۰ میلیارد دلار برای مقابله با تغییرات اقلیمی به کشورهای در حال توسعه کمک کنند.
اجلاس باکو که از دو هفته پیش آغاز شده بود به دنبال تشدید اختلافات بر سر مسائل بودجه، با یک روز تمدید به روز شنبه کشیده شد.
عصر شنبه به دنبال خروج خشمگینانه نمایندگان شماری از کشورها از محل اجلاس، احتمال فروپاشی توافق مطرح شد اما بامداد یکشنبه اعلام شد که توافق ۳۰۰ میلیارد دلاری به تصویب رسید.
کشورهای ثروتمند رقم اولیه ۲۵۰ میلیارد دلار را پیشنهاد کرده بودند و کشورهای فقیرتر از رقم بیش از یک تریلیون دلار سخن گفته بودند.
بیشتر در این باره: «کاپ ۲۹» در پی اختلاف دربارهٔ کمک اقلیمی ۲۵۰ میلیارد دلاری به وقت اضافه رفت
اختلافات کاپ ۲۹ بین کشورهای ثروتمند که از جمله شامل ایالات متحده و اتحادیه اروپا میشود از یک سو، و سایر کشورهایی جریان داشت که عمدتا در سه گروه «کشورهای کمتر توسعه یافته» «اتحاد کشورهای کوچک جزیرهای» و «گروه ۷۷» دستهبندی میشوند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، با وجود انتقادها و نگرانیها، دستیابی به توافق در زمینه «تعدیل کربن» یک گام بزرگ رو به جلو در موضوعی است که از سالها پیش در مذاکرات اقلیمی مطرح بوده است.
خبرگزاری رویترز نیز تاکید کرده است جهان پس از نزدیک به یک دهه تلاش برای تنظیم مقررات اعتبار کربن، سرانجام به توافقی در این زمینه دست یافت.
این خبرگزاری نیز یادآور شده است رقم ۳۰۰ میلیارد دلار بسیار کمتر از بودجهای است که کشورهای فقیرتر امیدوار بودند برای طرحهای خود جذب کنند.
اجلاس اقلیمی کاپ ۲۹ در حالی برگزار شد که بازگشت قریبالوقوع دونالد ترامپ به کاخ سفید تردیدهایی بر سر توافق به دست آمده افکنده است؛ آقای ترامپ گفته است که آمریکا را از تلاشهای بینالمللی اقلیمی خارج خواهد کرد.
او همچنین کریس رایت را به عنوان گزینه خود برای تصدی وزارت انرژی آمریکا معرفی کرده است که یک مدیر نفتی و طرفدار سوختهای فسیلی است و با طرحهای مربوط به مقابله با تغییرات اقلیمی مخالفت کرده است.
ماده ۶ و خرید و فروش «اعتبار کربن»
ابتکار خرید و فروش اعتبار «تعدیل کربن» طرحی است که در ماده ۶ «پیمان پاریس» مصوب سال ۲۰۱۵ ذکر شده است.
این ماده به جای معاملات غیرشفافی که پیش از آن بین شرکتها رواج داشت، به دولتها نیز اجازه داد در تجارت فرامرزی تعدیل کربن شرکت کنند.
ایده کلی این طرح این است که کشورهای آلاینده و ثروتمند میتوانند «اعتبار تعدیل کربن» بخرند و هزینه آن را به کشورهایی بپردازند که در اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانهای عملکرد بهتری دارند.
بیشتر در این باره: کاپ ۲۹؛ بیشترین گازهای گلخانهای جهان در آسیا و آمریکا تولید میشودبه گزارش خبرگزاری فرانسه، هم کشورهای ثروتمند و هم کشورهای در حال توسعه به این خرید و فروش روی خوش نشان دادهاند.
با این حال شماری از نهادهای مدافع محیط زیست افزون بر انتقادهای شدید خود از «دیر و کمبودجه بودن» توافق باکو، از مشکلاتی که خرید و فروش اعتبار کربن در عمل پدید خواهد آورد ابراز نگرانی کردهاند.
اجلاس کاپ ۲۹ همچنین در سالی برگزار شد که دانشمندان میگویند قرار است گرمترین سال ثبت شده در تاریخ باشد.
Your browser doesn’t support HTML5