با جهش صعودی مرگومیر ناشی از «موج پنجم» کرونا در مشهد، وزیر بهداشت ایران ضمن انتقاد از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در این شهر گفت که تنها در هشت روز گذشته هزار و ۳۲ پرواز به مشهد صورت گرفته است.
سعید نمکی روز پنجشنبه ۲۱ مرداد در گفتوگو با شبکه خبر تلویزیون حکومتی ایران تصریح کرد که عمده این پروازها از سیستان و بلوچستان، استانهای درگیر موج پنجم کرونا و کشورهای همسایه به مشهد انجام شده است.
او همچنین از رعایت نشدن پروتکلهای بهداشتی در هتلها، بازارها و حرم امام رضا انتقاد کرده و گفته است که بهرغم تلاش شبانهروزی نظام سلامت و کادر درمان، «عدهای کار را رها کردند و ما در انتهای این رودخانه زخمی و جنازه جمع میکنیم».
آقای نمکی اما بدون اشاره به نام فرد یا نهاد خاصی، صرفا به کلیگویی درباره کوتاهی انجام گرفته در زمینه مدیریت کرونا در کشور پرداخته است.
با تشدید بحران شیوع کرونا در سراسر ایران، برخی مقامهای حوزه بهداشت و درمان خواستار تعطیلی کامل دو هفتهای کشور و همچنین جلوگیری از برگزاری مراسم عزاداری محرم شدند. با این حال، درخواستها در این زمینه تاکنون به نتیجه نرسیده و بسیاری از هیئتهای عزاداری حتی در فضای سربسته کماکان به فعالیت مشغول هستند.
منتقدان میگویند مسئولیت شهربندان و تعطیلی بهموقع با دولتها است و مسئولان حکومتی نیز «باید شرایط ماندن مردم در خانه را فراهم کنند».
علیرضا صداقت، رئیس بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا در مشهد، اخیرا با اشاره به افزایش آمار تلفات کرونا در ایران در پی برگزاری تجمعات مذهبی عید غدیر و قربان تاکید کرده بود «تجمع حتی در فضای باز هم خطرناک است» و «باید به طور کامل جلوی صدور مجوز» مراسم عزاداری محرم گرفته شود.
درخواست تعطیلی دو هفتهای، نخستینبار از سوی سعید نمکی در نامهای به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مطرح و نامه او برای بررسی به ستاد کرونا ارسال شد. اما این ستاد که زیر نظر وزارت کشور فعالیت میکند، با درخواست وزیر بهداشت مخالفت کرد.
وضعیت وخیم کرونا در مشهد به روایت کادر درمان
در همین حال، مدیر بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا در مشهد با اشاره به مراجعه دیرهنگام بیماران بدحال به مراکز درمانی، از جان باختن ۴۰ درصد بیماران در همان ۲۴ تا ۳۶ ساعت ابتدایی خبر داده است.
علیرضا صداقت با حضور در کلابهاوس شرایط بیمارستانهای مشهد را وخیم خواند و گفت شمار واقعی جانباختگان کرونا، سه تا سهونیم برابر آماری است که در اخبار رسمی اعلام میشود.
او در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد از پنهانکاری مسئولان در ارائه آمار حقیقی جانباختگان کرونا گفت اعلام میزان مرگومیر ناشی از کرونا «به نوعی بازی با اعداد» تبدیل شده اما این نکته در نظر گرفته نمیشود که «وقتی ۷۰ نفر میمیرند، ۵۰۰ فرد نزدیک آنها هم مبتلا هستند».
مدیر بخش مراقبتهای ویژه کرونای بیمارستان امام رضا همچنین بر اهمیت تسریع واکسیناسیون برای جلوگیری از «پیک ششم» بیماری کووید ۱۹ تاکید کرد.
بر پایه گزارش وزارت بهداشت ایران، همچنین تا روز ۲۲ مرداد ۱۴ میلیون و ۴۴۵ هزار و ۶۴۲ نفر دُز اول واکسن و ۳ میلیون و ۶۱۰ هزار و ۷۷۵ نفر نیز دُز دوم را تزریق کردهاند. مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۸ میلیون و ۵۶ هزار و ۴۱۷ دُز رسیده است.
روند واکسیناسیون در ایران اگرچه در روزهای اخیر شتاب گرفته است اما دستور منع خرید واکسنهای بریتانیایی و آمریکایی توسط رهبر جمهوری اسلامی، به اضافه تاخیر در خرید و واردات سایر واکسنهای خارجی و همچنین ناتوانی در تولید انبوه واکسن ایرانی کرونا سبب شد که برنامه واکسیناسیون کرونا در ایران با تاخیر و به کندی انجام شود و تعداد زیادی در این میان قربانی شوند.