پژوهشگران روز سه شنبه ۲۳ دی اعلام کردند که نتايج کامل و دقيق تر آزمايشها در برزیل نشان می دهد که میزان تاثیر گذاری واکسن محصول شرکت چینی «سینوواک بیوتک» حدود ۵۰.۴ درصد است . این بسیار کمتر از درصدی است که هفته گذشته اعلام شده بود و برای تایید این واکسن از سوی نهادهای مسئول کافی نیست.
نتایج این پژوهش درعین حال برای دولت برزیل نیز ناامید کننده خواهد بود چون یکی از دو واکسنی است که برای واکسیناسیون سراسری در نظر گرفته شده است.
به گزارش رویترز٬ موسسه تحقیقات بیولوژیک «بوتانتان» در سائوپائولو چند روز پیش بخشی از یافتههای خود از آزمایش واکسن چینی در برزیل را منتشر و خوشبینی غیرواقعی ایجاد کرد. ولی چندین کارشناس علوم پزشکی از انتشار این اطلاعات ناقص انتقاد کردهاند.
انتشار اطلاعات متناقض در مورد کارایی واکسن چینی بیاعتمادی به این دارو را که رییس جمهور برزیل نیز در مورد «منشا» آن ابراز تردید کرده افزایش خواهد داد.
پژوهشگران برزیلی درموسسه تحقیقاتی «بوتانتان» هفته گذشته ادعا کردند که واکسن چینی «کروناواک» در مقابله با موارد متوسط تا شدید ابتلا به کرونا حدود ۷۸ درصد اثر بخش بوده است. آنها در گزارش خود به موارد خفیف ابتلا که به بستری شدن و درمان نیاز نداشته اند هیچ اشارهای نکردند.
ریکاردو پالاسیاس، مدیر پزشکی اين موسسه روز سه شنبه گفت تحقیقات جدید که نشان می دهد میزان تاثیر گذاری این واکسن پایین تر است موارد ابتلا خفیف را نیز شامل می شود.
گونزالو وسینا نتو، پروفسور بهداشت عمومی در دانشگاه سائوپائولو و رییس سابق اداره کنترل کیفیت دارو در برزیل گفت که بخشی از مشکل نحوه نادرست انتشار اطلاعات بوده است.
انتشار اطلاعات پراکنده و نامنسجم در مورد واکسن چینی در کشورهای مختلف این نگرانی را تشدید کرده که برخلاف واکسنهای آمریکایی و اروپایی کنترل علمی کافی درمورد اين واکسن اعمال نمی شود.
مدیران موسسه تحقیقاتی «بوتانتان» و مقامات ایالات سائوپائولو بر این نکته مثبت تاکید می کنند که هیچیک از داوطلبانی که واکسن چینی را تزریق کردهاند برای درمان کرونا به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا نکردند.
کارشناسان بهداشت عمومی می گونید همین حد از تاثیرگذاری این واکسن برای شبکه بهداشت و درمان برزیل که تحت فشار شدیدی قرار دارد یک گام مثبت است. البته کنترل اپیدمی با کمک واکسنی که روی موارد خفیف ابتلا تاثیر گذار نیست زمان بیشتری طول خواهد کشید.
ناتالیا پاستراناک، کارشناس میکروب شناسی ضمن انتقاد از گزارش خوشبینانه موسسه «بوتانتان» گفت:«هر چند اين بهترین واکسن در جهان نیست ولی با کمک آن می توان روند مقابله با شیوع ویروس را آغاز کرد.»
پژوهشگران در ترکیه نیز ماه گذشته اعلام کردند که براساس نتایج آزمایشهای اولیه واکسن جینی «کروناواک» حدود ۹۱ درصد اثر بخش است.
دولت اندونزی نیز روز دوشنبه براساس آزمایشهای اولیه که اثربخشی این واکسن را حدود ۶۵ درصد اعلام کرد تجویز آن برای مصارف اضطراری را تایید کرد.
نتایج ناامید کننده تحقیقات در مورد اثربخشی واکسن چینی برای مقابله با شیوع ویروس در برزیل خبر خوبی نخواهد بود. این کشور با بیش از ۲۰۰ هزار نفر تلفات بعد از آمریکا بالاترین رقم مرگ و میر را دارد.
برزیل علاوه بر واکسن چینی «کرونا واک» قرار است از واکسن محصول شرکت «آسترازنکا» و دانشگاه آکسفورد نیز برای واکسیناسیون سراسری استفاده کند ولی هیچیک از آنها تاکنون از سوی نهادهای مسئول در این کشور تایید نشده اند.
اداره کنترل کیفیت دارو در برزیل از موسسه تحقیقاتی «بوتانتان» اطلاعات بیشتری درخواست کرده و قرار است روز یکشنبه نظر نهایی خود را در مورد واکسن چینی و واکسن بریتانیایی اعلام کند.