معاون مرکز مدیریت راهبردی افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) ریاست جمهوری ایران شامگاه یکشنبه، چهارم اردیبهشت از حمله سایبری گسترده به حوزههای زیرساختی کشور در چند روز گذشته خبر داده است.
میثم مقصودی گودرزی، معاون این مرکز در گفتوگو با برنامه خبر شامگاهی تلویزیون حکومتی ایران گفته است که این حمله سایبری که مبدا آن «کشورهای هلند، آمریکا و انگلیس» بوده، به مثابه یک «بمب ساعتی» طراحی شده و قرار بوده است در یک زمان مشخص ۱۰۰ مرکز خدمترسانی الکترونیکی دولتی و خصوصی را مورد حمله قرار دهد و فعالیت آنها را به طور همزمان دچار اختلال کند.
معاون مرکز مدیریت راهبردی در ادامه، دیگر اهداف این مهاجمین سایبری را «دسترسی به زیرساختها و استخراج اطلاعات از آنها، اجرای دستورات دلخواه و تزریق محتوای آلوده» به این مراکز اعلام کرده و گفته است که از عملیاتی شدن این حمله سایبری، پیشگیری شده است.
در سالهای اخیر بهویژه در یک سال گذشته حملات سایبری به مراکز حساس ایران افزایش یافته است. در مقابل برخی کشورها از جمله اسرائیل و آمریکا نیز بارها مدعی حملات مشابهی از منابع ایرانی شدهاند.
حمله سایبری به هواپیمایی ماهان، شرکت راهآهن، سدهای کشور، دانشگاه تهران، هک چند شبکه رادیو و تلویزیونی جمهوری اسلامی تنها نمونههایی از این گونه حملات در شش ماه گذشته است که مقامات جمهوری اسلامی ایران وقوع آنها را تایید کردهاند.
اما بزرگترین حملات صورتگرفته در چند ماه اخیر، حمله هکری گروه موسوم به «عدالت علی» به دوربینهای زندان اوین و افشای دهها سند نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی و حمله سایبری به سامانه سوخت کشور بوده است.
بیشتر در این باره: وزیر نفت ایران: حمله هکری به سامانه سوخت دو سه بار رخ دادگروه سایبری موسوم به «عدالت علی»، ۳۱ مرداد ویدیوهایی را در اختیار رادیو فردا و برخی دیگر رسانهها قرار داد که حاوی بدرفتاری با زندانیان، قاچاق مواد مخدر به درون زندان، درگیر شدن ماموران با یکدیگر و همچنین اقدام به خودکشی زندانیان بود.
انتشار این ویدیوها با واکنشهای سازمانهای بینالمللی حقوق بشری درباره وضعیت زندانها در ایران همراه شد.
گروه «عدالت علی» همچنین در ماههای گذشته اسناد محرمانه متعددی را نیز از مراکز امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی را افشا کرده است و روز ۱۲ بهمن ۱۴۰۰ نیز حملات متعددی را به برنامههای برخی از شبکههای دولتی ایران صورت داد.
اما مهمترین حمله به یکی از زیرساختهای حساس اقتصادی ایران، حمله هکری به سامانه سوخت ایران در ۴ آبان پارسال بود.
در این حمله در آستانه دومین سالگرد اعتراضات خونین آبان ۹۸، تمام ۴۳۰۰ جایگاه سوخت در کشور از کار افتاد و ارائه بنزین ۱۵۰۰ تومانی برای بیش از یک هفته دچار اختلال شد.
گروهی با نام «گنجشک درنده» مسئولیت حمله به سامانه سوخت را پذیرفت. مقامهای حکومت ایران نیز اسرائيل و آمریکا را به نقش داشتن در این حمله متهم کردند و وعده دادند گزارش رسمی درباره این ماجرا منتشر میکنند که این وعده هنوز محقق نشده است.
وزیر نفت ایران، ۲۷ اسفند ۱۴۰۰ اعلام کرده بود که حمله هکری به سامانه سوخت تنها یک حمله نبوده و «دو سه بار با روشهای» مختلف انجام شده است و «نفوذیهای داخلی» و «عوامل خارجی» در این ماجرا نقش داشتهاند.